Platební terminál na rok a zdarma nabízí živnostníkům MPO

575
platební terminál
Foto: MPO

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] spolu s Mastercard, VISA a bankovními domy ČSOB a Solitea Pay nabízí drobným podnikatelům a živnostníkům platební terminál k užívání na rok zdarma. K dispozici má deset tisíc kusů, o které lze žádat od prvního března.  

V České republice je nyní v provozu 215 tisíc bezhotovostních platebních terminálů. Na tisíc obyvatel tak připadá 21 platebních terminálů. Cílem podle MPO je dostat se nad průměr EU, kde je 23 terminálů na tisíc obyvatel. Zvlášť, když Češi ročně platební kartou zrealizují více než miliardu transakcí. Z toho pak 853 milionů bezkontaktně, v tom v Evropě platí za absolutní jedničky.

„Za tři roky by mělo být v České republice o 30 tisíc terminálů více. Pomoci s tím má i aktuální memorandum, které podnikatelům umožní bezplatně si terminál na jeden rok zapůjčit,“ vysvětluje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

O platební terminál na rok zdarma může požádat
  • Živnostník s obratem v bezhotovostních platbách do 50 000 Kč.
  • Živnostník, který za posledních dvanáct měsíců neakceptoval platby kartou.
  • Živnostník dodržující všeobecné podmínky využívání služby akceptace plateb kartou.

Pokud nebude subjektům terminál vyhovovat, mohou ho kdykoli vrátit. Mluvčí MPO Štěpánka Filipová pak pro Fintag.cz upřesnila, že o terminál lze zažádat letos v termínu od 1. března do 31. srpna.

„Jeho roční provoz je zcela bez poplatků i případných budoucích závazků,” upřesnila.

Podle Silvany Jirotkové drobní podnikatelé a živnostníci platebními terminály dnes často nedisponují zejména kvůli vysokým pořizovacím a provozním nákladům. A to třeba i proto, že u nižšího obratu karetních operací musí platit vyšší poplatky.

Jak to vidí zúčastněné strany

Dohoda o možnosti ročního zapůjčení terminálu je výsledkem činnosti pracovní skupiny MPO. Ta se zabývá bezhotovostní ekonomikou ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků [AMSP], Československou obchodní bankou [ČSOB], Mastercard, VISA, Solitea Pay, Svazem obchodu a cestovního ruchu [SOCR] a Svazem průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

„Z našeho výzkumu vyplývá, že 22 procent plateb nemohou Češi zaplatit bezhotovostně, protože obchodník neakceptuje karty, čímž se i sám obchodník připravuje o tržby,” říká generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

Dodává, že Češi přitom považují platbu kartou za jednoduchý a bezpečný způsob úhrady, ale v jejich používání jim primárně brání absence platebních terminálů u obchodníků.

Obdobně hovoří regionální manažer VISA pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

Všechny terminály v České republice již akceptují bezkontaktní platby, ale počet míst, kde lze platit kartou, má stále velký prostor pro růst,” tvrdí.

Výhody platebních terminálů uvádí i výkonný manažer Acquiring and e-commerce ČSOB Radek Horák. Podle něj obchodníci, kteří přijímají karty, vydělávají v průměru o dvanáct až osmnáct procent více než ti, co přijímají jen hotovost.

Legislativní změny podporující bezhotovostní platby

Účastníci memoranda ovšem nejenom umožní drobným podnikatelům a živnostníkům zapůjčení terminálu. Zavázali se i zapracovat na tom, aby bezhotovostní platby byly všeobecně dostupné a přístup k těmto platbám byl na stejné úrovni jako přístup k platbám v hotovosti. MPO je připraveno diskutovat i o související legislativě. Například zákon o omezení plateb v hotovosti, který v ČR stanovuje limit 270 000 korun, zatímco v zemích EU jde většinou o částku v přepočtu 125 tisíc korun. A to ve smyslu snížení limitu.

Tento zákon [č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti] je přitom platný s drobnými změnami již od roku 2004. Zakazuje provádět platby vyšší než 270 000 korun [v letech 2011–2014 činila tato částka 350 000 Kč] v hotovosti. Vyšší platby je tak nutné provést pouze bezhotovostně. Důvodem schválení tohoto zákona je zejména omezení daňových úniků a působení proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, ale také zvýšení bezpečnosti zúčastněných subjektů, racionalizace a optimalizace peněžního hotovostního oběhu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here