Polská ekonomika ve II. kvartále významně vzrostla

220
Polska
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Polska se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 10,9 procenta. V prvním čtvrtletí polská ekonomika přitom ještě propadala o 0,9 procenta. Uvedl to ve svém předběžném odhadu polský statistický úřad.

Úřad upozornil, že se jedná o nejrychlejší meziroční růst polského HDP od roku 1997. Tehdy polská ekonomika stoupla o 10,8 procenta. Analytici podle agentury Reuters vysoký růst polské ekonomiky předpovídali, někteří ho tipovali dokonce na jedenáct procent.

V Polsku bojují s nezájmem o očkování národní loterií

V mezičtvrtletním srovnání polská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,9 procenta z 1,3 procenta v prvním kvartálu. Loni polská ekonomika v důsledku pandemie covidu-19 zaznamenala první celoroční pokles od roku 1996. Činil -2,8 procenta. Ve srovnání s jinými evropskými ekonomikami byl ale hospodářský útlum v Polsku relativně mírný.

Polsko patří k předním světovým exportérům

Polsko – osmý nejlidnatější stát Evropy a pátý nejlidnatější stát EU – zaujímá 20. pořadí ohledně vytvořeného HDP na světovém hrubém domácím produktu. Je to necelé procento. Podle výpočtů MMF v roce 2020 HDP na obyvatele v Polsku činil 34 250 USD. Země je zhruba 23. největší světový exportér a 18. největší dovozce.

Dominantním sektorem polského hospodářství jsou služby s podílem na tvorbě HDP na úrovni 58 procent. Polsko má třetí největší zemědělskou plochu v EU a od roku 2004 jsou polští zemědělci příjemci společné zemědělské politiky [zejména přímých plateb].

Polsko se brání zkrácení evropských zemědělských dotací

Hlavními průmyslovými odvětvími jsou strojírenství, hutnictví, automobilový, chemický, elektrotechnický, textilní a potravinářský průmysl. Významnou roli hraje těžba a zpracování nerostných surovin.

Základem polského exportu je strojírenský průmysl, který odpovídá za 38 procent polského vývozu. Chemický průmysl je na druhém místě v polském vývozu [hlavně léky a farmaceutické výrobky]. Zemědělství a potravinářský průmysl jsou na třetím místě v podílu na polském vývozu. Polsko má i kvalitní masný průmysl.

Největšími exportními destinacemi jsou Německo, Česká republika, Spojené království, Francie a Itálie. Naproti tomu nejvíce do Polska exportují Německo, Čína, Itálie, Rusko a Nizozemsko. Na polském dovozu se nejvíce podílejí stroje, zařízení a dopravní prostředky. Dominantním obchodním partnerem je Německo s podíly na celkovém vývozu okolo 30 procent a na celkovém dovozu přes 20 procent.

Polská ekonomika letos očekává solidní růst

Co se týče vztahů s Českem je Polsko aktuálně jedinou z členských zemí EU, s níž má ČR pasivní obchodní bilanci. Přitom český vývoz do Polska tvoří až 20 procent jeho celkového vývozu. Pasivní obchodní bilance je dána silným dovozem uhlí z Polska, ale i měděných drátů, potravin a komponent pro výrobu motorových vozidel. Zde uveďme, že Polsko je například světovou jedničkou ve výrobě elektrických autobusů.

Pokud jde o přímé zahraniční investice, Polsko je s roční drobnou odchylkou jedenáctý nejvýznamnější investor do naší ekonomiky a zároveň na osmém místě, kam naše firmy nejvíce investují. Polský trh je velmi konkurenční, a pokud existuje několik podobných výrobků, je velmi těžké se prosadit. Navíc v Polsku běží kampaně tipu‚ „Kupuj co Polskie“.

Přestože Polsko v roce 2020 zaznamenalo pokles HDP, podle analytiků může již letos očekávat oživení ekonomiky na úrovni 3,9 procenta a 4,2 procenta v roce 2022. Na druhé straně země bojuje s vysokým státním dluhem, který se loni pohyboval kolem 55 procent k HDP. Dluhovou brzdu má nastavenou na 60 procent dluhu vůči HDP.

Zajímavé je i to, že polská národní banka po delší době nakoupila zlato do svých rezerv. Konkrétně v květnu přibylo do polské státní pokladny 60 tisíc uncí zlata, což je 1 866 kg. Ovšem zdaleka nejde o velký objem. Mnohem více nakoupila polská banka v roce 2019. Tehdy pořídila 125 tun zlata.

Hodnota zlata PNB koncem minulého roku činila okolo 52,3 mld. zlotých [cca 293 miliard Kč]. Tvoří 7,5 procenta aktiv centrální banky. Rezervy nejsou uložené pouze v polské bance, ale také v Bank of England.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here