Zatraktivnit Evropu pro migranty zní hrozně, ale téma to je

172

Čínský zahraniční obchod zažívá dynamický růst. Co to znamená pro USA a hlavně pro Evropu vysvětluje šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] Jan Procházka.

„Většina věřila tomu, že po pandemii možná stoupne nezaměstnanost a bude problém na straně poptávky. A ono je to naopak, poptávka je silná, ale problém jsou dodavatelsko-odběratelské řetězce. A to čekal málokdo,“ říká v debatě AlterEko šéf EGAP Jan Procházka.

Upozorňuje přitom na současnou aktivitu Číny budovat obří sklady jak v USA, tak v Evropě.

„Stále se říká, že vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou aktuálně nejhorší, ale na druhé straně ten covid-19 přinesl nový impuls a i problémy, které nutí zúčastněné strany spolupracovat,“ dodává.

Čínský obchod v srpnu

Celkem čínský obchod přidal 28,8 procenta. V součtu činil obchodní přebytek druhé největší světové ekonomiky v srpnu 58,3 miliardy dolarů [1,2 bil. Kč].

Čínský obchod v srpnu 2021
  • S EU: +22,8 %
  • Vývoz do EU: +29,4 %
  • Dovoz do EU: +12,4 %
  • Dovoz ze SRN: +5,6 %
  • Vývoz do SRN: +29,2 %
  • Obchod s USA: +18,9 %
  • Dovoz z USA: +33,3 %
  • Vývoz do USA: + 15,5 %

Covid-19 otevřel nové výzvy i pro Evropu

Nejžádanějším asijským artiklem loni byly ochranné zdravotnické pomůcky. A letos jsou to čipy. A nejen ty.

„Problém s čipy ukázal, jak nejsme připraveni. Jak je nejsme schopni vyrábět okamžitě doma a za konkurenční cenu. A to je problém. Avšak z toho je zřejmé, že ten současný stav, kdy asijské ekonomiky budou vyrábět ty věci, které my nejsme schopni za dané náklady vyrábět, zůstane,“ říká Procházka.

Evropa podle něj nemůže být tak jednotná jako Čína nebo Amerika. U ní vždy budou hrát roli jednotlivé zájmy. Přesto chválí reakci Evropské komise [EK] při nastavení ekonomické podpory již v počátku pandemické krize.

Problém na trhu práce a nízké marže

Vyjadřuje se i k současnému českému trhu práce: „Zatraktivnit Evropu pro migranty zní hrozně, ale téma to je.“

„Německá kvalita, česká cena, to je ta naše přidaná hodnota,“ dodává v možné narážce na ziskovost našich podniků.

„Svět se změnil. Je tolik metod, jak přispět ke globálnímu růstu, až je to extrémní,“ tvrdí.

Svaz průmyslu a dopravy volá po druhé ekonomické reformě

Česko dle jeho slov stále zaostává kvalitou své železniční, dálniční a říční sítě. A zanedbané máme dle jeho slov i školství. Tam bychom se měli zlepšit, říká.

Dodejme, že AlterEko chystá na 5. až 6. listopadu konferenci na téma Česko a Evropa v asijském století. Online na ni vystoupí i někdejší poradce Baracka Obamy Parag Khanna. Více zde.

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here