Riziko inflace zůstává výrazně posunuté proinflačním směrem

198
inflace
Ilustrace: Pixabay.com

Inflace roste v Česku, na Slovensku, Německu, Británii, Rusku a dalších zemích. Zpomalení rychlého růstu spotřebitelských cen nově zaznamenaly pouze USA. Zda dojde na slova šéfa FED o pouze přechodné inflaci však jisté není.

V České republice spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 4,1 procenta. Inflace tak byla vůbec nejvyšší od listopadu 2008. Analytici přitom odhadují inflaci i na úrovni pěti procent na konci letošního roku.

Inflace v srpnu je 4,1 %. Ceny meziměsíčně poskočily o 0,7 %

Inflace roste také na Slovensku, kde ceny zboží a služeb v srpnu rostly nejrychleji od podzimu roku 2012. Tempo meziroční míry inflace zrychlilo na 3,8 procenta z 3,3 procenta v červenci. K vyšší inflaci přispěly dražší pohonné hmoty, stavební materiály a potraviny. Jejich ceny v meziročním srovnání vzrostly o 3,7 procenta, což je nejrychleji od loňského června. Jsou to právě potraviny spolu s náklady na energie a bydlení, které mají hlavní podíl na výdajích slovenských domácností. A inflace se nevyhýbá ani sousednímu Maďarsku.

Inflace v Německu a eurozóně

A zdražuje se i v Německu. Podle předběžného odhadu německého statistického úřadu inflace měřená indexem spotřebitelských cen letos v srpnu stoupla na 3,9 %. To je nejvíce za posledních 28 let, kdy inflace v Německu v prosinci roku 1993 dosáhla 4,3 %. Její rekordní nárůst Německo zaznamenalo již letos v červenci.

Inflace v Německu je 3,9 procenta. Ekonomové apelují na ECB 

Inflace roste v celé eurozóně, kde v srpnu dosáhla tří procent a dostala se nejvýše za posledních deset let. Růst cen tak výrazně překročil dlouhodobý cíl Evropské centrální banky [ECB], který je na dvou procentech.

K výraznému zrychlení růstu cen přispěly hlavně ceny energií, které vzrostly o 15,4 procenta. Na tempu nabral růst cen potravin, alkoholu a tabákových výrobků, který dosáhl dvou procent v porovnání s červencovými 1,6 procenta.

Rekordní inflaci hlásí i Velká Británie

Míra inflace je v Británie nejvyšší za devět let. V srpnu meziročně stoupla na 3,2 procenta z červencových dvou procent. Tak rychlý růst spotřebitelských cen mezi dvěma měsíci Británie nepamatuje nejméně 24 let, kam až sahají záznamy. V meziměsíčním srovnání se ceny minulý měsíc zvýšily o 0,7 procenta. Inflace je zároveň opět nad dlouhodobým cílem britské centrální banky, která ho stanovila na dvě procenta.

Agentura Fitch zlepšila výhled úvěrového ratingu Británie

Podle statistického úřadu se na růstu cen podílely především dražší potraviny. Stouply i náklady na dopravu a více zaplatili také lidé, kteří navštěvují restaurace. To v situaci, kdy se růst britské ekonomiky v červenci téměř zastavil. Hrubý domácí produkt [HDP] se zvýšil oproti červnu pouze o 0,1 procenta. Zaznamenal tak nejslabší růst od letošního ledna. Na druhé straně nutno říci, že nezaměstnanost v Británii aktuálně dosahuje jedné ze svých nejnižších hodnot.

Ruská centrální banka letos zvedla sazby popáté

A inflaci řeší i v Rusku. Měnový výbor tamější ruské centrální banky naposledy zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. V prohlášení zveřejněném na závěr zasedání výboru banka také naznačila, že by úroky mohly růst i nadále.

„Rovnováha rizik zůstává výrazně posunuta směrem k proinflačním. Pokud se bude situace vyvíjet v souladu se základní prognózou, ponechává centrální banka otevřenou možnost dalšího zvýšení základní sazby na příštích zasedáních,” uvedlo vedení banky.

Ruská centrální banka znovu zvedla základní úrokovou sazbu

Inflace k 6. září činila v Rusku 6,74 procenta. Cílem centrální banky je udržet inflaci na úrovni čtyř procent. Letos se má koncem roku dle jejích odhadů pohybovat v rozmezí 5,7 procenta až 6,2 procenta.

Zdražování snižuje životní úroveň a je jednou z hlavních obav domácností. Vyšší sazby ale podporují rubl. Očekávání, že cyklus zvyšování úroků je blízko konce a v určitém okamžiku se obrátí, by pak mohlo podnítit příliv zahraničních financí do ruských státních dluhopisů.

Výjimka, co se týče inflace, jsou Spojené státy

Naopak v posledních měsících rychle rostoucí spotřebitelské ceny, zpomalily v USA. Tam se meziměsíční růst spotřebitelských v srpnu zpomalil na 0,3 procenta z červencových 0,5 procenta. Bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energií činil růst 0,1 procenta, což je nejméně za šest měsíců. Uvedlo to americké ministerstvo práce.

Dle analytiků tyto údaje signalizují, že inflace už možná dosáhla svého vrcholu, byť se v důsledku potíží v dodavatelských řetězcích může ještě určitou dobu držet na vysoké úrovni.

„Máme tady další zmírnění tempa měsíčního růstu spotřebitelských cen,” okomentovala výsledek analytička Kathy Bostjancicová ze společnosti Oxford Economics.

Nynější růst inflace je přechodný, říká šéf FED Jerome H. Powell

Také ale dodala: „Meziroční tempo růstu však zpomaluje pouze mírně. Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích v době silné poptávky budou v příštích měsících nadále držet inflaci na zvýšené úrovni.”

Dodejme, že FED nyní s ohledem na vývoj inflace zvažuje, kdy začít omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů a zvyšovat úrokové sazby.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here