Westinghouse zmodernizuje řídící a kontrolní systémy Temelína

194
westinghouse
Reprodukce slavného válečného plakátu americké společnosti Westinghouse – „Dokážeme to“ z roku 1940. / Zdroj: Westinghouse

Částečnou obnovu a modernizaci vybraných systémů kontroly a řízení Jaderné elektrárny Temelín [JET] bude zajišťovat americká společnost Westinghouse. Ta je také jejich původní dodavatel.

Smlouvu o modernizaci systému kontroly a řízení podepsali představitelé společností ČEZ a Westinghouse v pondělí 13. září. Podle zástupců ČEZ půjde o jednu z nejnáročnějších zakázek v historii Česka v řádu miliard korun. Přestože jde o upgrade systémů, jednání se stávajícím dodavatelem trvala více než rok. Rozsáhlý projekt nesmí nijak narušit provoz klíčového českého bezemisního zdroje.

Prvořadé je pro nás samozřejmě zajištění bezpečnosti, zároveň ale jednoznačně trváme na tom, aby se práce nijak nedotkly samotného provozu Temelína. To vše bylo nutné pečlivě připravit a zasmluvnit,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Skupina ČEZ v I. pololetí dosáhla provozního zisku 31,6 mld. Kč

O dokončení dvou ze čtyř rozestavěných temelínských výrobních bloků, a také o výměně původního systému za tehdy nejmodernější digitální systém kontroly a řízení společnosti Westinghouse rozhodla vláda v roce 1993. Šlo tak o jedno z prvních propojení východního a amerického projektu na světě. Od spuštění prvního bloku zde funguje jen s běžnými úpravami a aktualizacemi. Nyní projde část systému první významnou modernizací.

Modernizace systémů Westinghouse v praxi

V praxi odborníci nahradí některé systémy a vymění část pevného vybavení, včetně dotčených sběrnic a řídících prvků. Většina z nich je přitom fyzicky oddělena nejen mezi sebou, ale i od všech vnějších sítí.

Ve skutečnosti jde o komplex hned několika nezávisle zálohovaných systémů, které v Temelíně spolehlivě fungují už od roku 2000,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Dle jeho slov tato modernizace systémů v JET není o řešení náhlé potřeby. Naopak jde o pečlivě připravené kroky postupné obnovy zařízení s ohledem na plánovaný šedesátiletý a případně ještě delší provoz.

„I proto je celý projekt rozložen až do roku 2029,“ dodal Zronek.

Investice do JET i do JED

Projekt modernizace systému kontroly a řízení ČEZ připravoval tři roky. Specialisté specifikovali potřeby, a především harmonogram prací. Samotná fyzická práce začne spolu se společností Westinghouse ještě letos. Některé z činností ale bude možné zajistit až v rámci plánovaných rozsáhlejších odstávek pro výměnu paliva. Nejbližší čeká Temelín v dubnu příštího roku.

Akcionáři ČEZ potvrdili dividendu 52 Kč i odmítli Dana Ťoka

ČEZ aktuálně investuje do modernizace Jaderné elektrárny Dukovany [JED]. Letos vyjdou na dvě miliardy korun. Obnoví část výrobních zařízení i administrativních budov. Cílem je dlouhodobý provoz elektrárny, ideálně 60 let. Modernizace Dukovan vyšla v posledních deseti letech na 20 miliard korun. Další peníze směřují do Jaderné elektrárny Temelín. V součtu mají letošní investice ČEZ dosáhnout 4,5 miliardy korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here