China Evergrande nevypořádala včas závazky vůči věřitelům

308
China_Evergrande
Ilustrace: Archiv FinTag.cz

Zahraniční držitelé dluhopisů druhé největší čínské developerské společnosti China Evergrande neobdrželi úroky splatné ve čtvrtek. Celkové závazky čínské stavební firmy dosahují v přepočtu 6,5 bilionu korun.

Informaci o nesplacení úroků ve výši 83,5 milionu amerických dolarů [1,8 mld. Kč] firmou China Evergrande přinesla agentura Reuters. Odvolala se přitom na věřitele. Pokud firma tyto úroky neuhradí do 30 dnů od vypršení termínu, dostane se do platební neschopnosti.

China Evergrande se k platbě úroků zatím nevyjádřila. Akcie podniku během dnešního obchodování na hongkongské burze oslabily o téměř 12 procent. Včera přitom posílily o 17,6 procenta [s denním maximem o 32 %]. To, když vyšlo najevo, že firma uzavřela dohodu se svými čínskými věřiteli. Dohodě ale předcházely zkraje týdne výtržnosti čínských věřitelů v sídle firmy.

„Je příliš brzy na to, abychom řekli, zda je to jen krátký oddech, nebo to znamená, že se pracuje na záchranném plánu,“ uvedl pro BBC ředitel Institutu pro studie rozvíjejících se trhů na Hongkongské univerzitě věd a technologií Donald Low.

Druhý největší akcionář Evergrande, společnost Chinese Estates Holdings, avšak již oznámil, že prodal podíl ve firmě za 32 milionů dolarů a plánuje se z ní zcela stáhnout. Hlavním akcionářem firmy zůstává podle časopisu Forbes třetí nejbohatší Číňan, zakladateli firmy Xu Jiayin.

Pád China Evergrande může mít globální dopad

Celkové závazky společnosti China Evergrande, kterou Fortune zařadil ve svém přehledu 500 největších světových firem na 122. místo, přesahují 300 miliard dolarů [6,5 bil. Kč]. Firma aktuálně vlastní přes 1 300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podle čtvrteční zprávy listu The Wall Street Journal [WSJ] čínská vláda již vyzvala úřady v celé zemi, aby se na pád firmy připravily.

Pokud se Evergrande dostane do platební neschopnosti, bude muset přikročit k restrukturalizaci dluhu. Analytici předpokládají, že v takovém případě držitelé dluhopisů získají zpět jen malou část zainvestovaných peněz.

Investoři se obávají, že by mohl kolaps podniku těžce zasáhnout čínský finanční systém. Dopady by pocítil i trh práce, firma přímo zaměstnává 200 000 lidí. A negativní následky by se mohly rozšířit do zbytku světa. Držitelé dluhopisů se podle Reuters začínají domnívat, že může trvat týdny, než se situace vyjasní.

Firma si v zahraničí vypůjčila dvě miliardy USD

Úroky dlužné za čínské dluhopisy firmy odhadují na 35,9 milionu dolarů, není ale jasné, do jaké míry je Evergrande uhradí a ani kdy se tak stane. V oznámení jen stojí, že věc byla vyřešena soukromou dohodou. Již včera měl ale nejzadluženější developer na světě splatit úroky ve výši 83,5 milionu dolarů, které dluží na zahraničních dluhopisech v celkové hodnotě dvou miliard dolarů. Další platby jsou splatné příští týden.

Vzhledem k obtížím společnosti Evergrande se sháněním peněz na plnění závazků už její akcie letos ztratily přes 80 procent. Podle WSJ čínské úřady vyzvaly místní vlády, aby se připravily na “možnou bouři”, v kterou by krach této obří firmy mohl vyústit. Vládní agentury a státem vlastněné podniky se mají aktivovat až na poslední chvíli, pokud by společnost nedokázala své záležitosti urovnat. Místní vlády mají za úkol zabránit nepokojům a zmírnit dopady na kupce domů a širší ekonomiku, dodává WSJ.

Šéf Evergrande pro čínská média uvedl, že hluboce zadlužená firma učiní vše proto, aby své závazky splnila. Ve středu večer proto svolal 4 000 vedoucích pracovníků a vyzval je, aby věnovali “veškerou energii obnově práce, výroby a dodávkám nemovitostí,“ uvedl deník China Securities Journal.

Čína bojuje s vlastními problémy

Na vnitřní vleklé problémy Číny ekonomové upozorňují dlouhodobě. Jedním z nich je také schopnost podniků dostát svým závazkům u věřitelů. Případ společnosti Evergrande to jen potvrzuje.

„Na první pohled se zdá, že v Říši středu je všechno v pořádku. Jsou tu ale i znepokojivé signály,“ uvedl při příležitosti vydání zprávy o vývoji v Číně prezident Hospodářské komory Evropské unie v Číně Jörg Wuttke.

Podle něj je současný čínský kurz špatný nejen pro zahraniční společnosti, které chtějí v Číně vydělávat peníze, ale také pro samotnou čínskou ekonomiku. Wuttke poté Peking vyzval, aby pokračoval v duchu plánu reforem a otevření z roku 1978.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here