Demokraté Joe Bidena jsou ve při kvůli penězům do ekonomiky

224
demokrate
Americký prezident Joe Biden v Kongresu / Foto: United States government.

Konzervativní a progresivističtí demokraté Joe Bidena jsou ve při. Tento týden se zhádali o peníze na podporu ekonomiky. Uklidňoval je i samotný prezident Biden, který kvůli tomu v pátek nezvykle zavítal do Kongresu.

Umírnění demokraté vedení šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou chtěli tento týden schválit podpůrný infrastrukturní balík v hodnotě jednoho bilionu dolarů [cca 21,8 bil. Kč]. Na něm našli shodu s republikány a jeho podoba prošla Senátem. Zastánci levicovějšího křídla Demokratické strany ale nejdříve chtěli dosáhnout vnitrostranické dohody ohledně většího sociálního investičního balíku. Ten cílí na podporu školství, zdravotnictví a boj proti oteplování klimatu.

Spor přitom běží o to, kolik má tento plán stát. Umírnění demokraté tvrdí, že zamýšlené výdaje 3,5 bilionu dolarů [cca 76 bil. Kč] jsou pro ekonomiku zotavující se z pandemie koronaviru příliš vysoké. Takzvaní progresivisté naopak tvrdí, že jsou nutné. Současnou výši přitom již tak považují za kompromis, protože původně hovořili o investicích až šest bilionů dolarů [131 bil. Kč]. Přičemž velká část měla jít na ochranu klimatu.

Šéf FED Powell čelí tlaku na odvolání. Kvůli klimatu i bankám

Prezident Biden, který strávil několik desetiletí jako senátor, v pátek uvedl demokratickým zákonodárcům, že hlasování o menším investičním balíku mohou klidně odložit a poměrně zásadně zmenšit druhý plán, a to až na přibližně dva biliony dolarů [43,7 bilionu korun].

„Nezáleží na tom, jestli to bude za šest minut, šest dní, nebo šest týdnů. Nakonec se nám to podaří. […] I menší návrh může přinést historické investice,” řekl.

Největší odpor vůči investičnímu balíku v hodnotě 3,5 bilionu dolarů kladou senátoři Joe Manchin a Kyrsten Sinemaová.

Demokraté a republikáni musí schválit dluhový limit

Podle pozorovatelů spory demokratů přicházejí v nejméně vhodnou chvíli. Americké ministerstvo financí totiž varuje, že Kongres musí do 18. října zvednout takzvaný dluhový strop. Příslušný návrh zákona, který by to umožnil a který by mimo jiné udržel financování vládních úřadů, Senát [horní komora Kongresu, pozn. red.] zablokoval.

Dluhový strop stanovuje, kolik si mohou USA půjčit na finančních trzích. Pokud by Kongres zákon neschválil, přestaly by být Spojené státy schopny splácet své dluhy. To by podle ministryně financí Janet Yellenové mělo katastrofické důsledky pro americkou a světovou ekonomiku. Americká ministryně v této věci na Kongres naléhala již při svém vystoupení před senátním výborem pro bankovnictví, bydlení a urbanizaci k dopadům koronavirové krize na ekonomiku.

„Byla by narušena plná víra a kredit Spojených států, naše země by také pravděpodobně čelila finanční krizi a hospodářské recesi,“ řekla.

Upozornila, že pokud Kongres limit nezvýší do 18. října, bude muset reagovat americká centrální banka FED a zvýšit úroky.

A úroky, které platí běžní Američané za hypotéky, auta a kreditní karty, by se pak zvýšily,” upřesnila, co by to přineslo.

Negativní dopady případného neschválení limitu potvrdil také šéf FED Jerome Powell. Uvedl, že zvýšit dluhový limit je naprosto zásadní věc a varoval, že důsledky jeho nedodržení mohou být závažné.

FED avizoval vyšší sazby v roce 2022. Ne všichni tomu ale věří

Limit dluhu omezuje množství peněz, které si vláda může půjčit. V minulosti bylo zvyšování limitu zpravidla rutinní záležitostí, od roku 1960 byl dluhový limit zvýšen nebo zrušen téměř 80krát. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa byl zrušen třikrát.

Amerika bude v rozpočtovém provizoriu do 3.12. 2021

Upřesněme, že američtí zákonodárci tento čtvrtek na poslední chvíli schválili dočasný rozpočet. Tím se vyhnuli situaci, kdy by federální vládě došly peníze na běžné operace. Ze zákona vyjmuli část o dluhovém limitu, čímž odložili rozhodnutí o jeho zvýšení. Nynější opatření však platí jen do 3. prosince, do kdy bude muset Kongres schválit další rozpočet. Dodejme, že v příštím roce se pak začne pozornost zákonodárců upírat na kongresové volby plánované na listopad 2022. V nich by republikáni mohli demokraty podle pozorovatelů zbavit většiny v některé z kongresových komor.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here