Premiér Babiš čelí podezření z nelegální loan back operace

305
Premier_Andrej_Babis
Ilustrace: The Guardian

Premiér Andrej Babiš [ANO] si měl přes své offshorové firmy poslat téměř 400 mil. Kč, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz.

Podezřením se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu [NCOZ]. Informace, které zveřejnil web Investigace, je součástí nového globálního projektu Pandora Papers. Za ním stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, kteří pracují s daty uniklými v mezinárodní kauze Panama Papers. Podezření na podvod u českého premiéra si všímají i velká světová média.

„Únik dat spojuje ruského prezidenta Vladimira Putina s tajnými aktivy v Monaku. A ukazuje, že český premiér Andrej Babiš – čelící příští týden volbám – nepřiznal offshore investiční společnost, která za 12 milionů liber nakoupila nemovitosti na jihu Francie,“ píše v článku Pandora Papers: Secret wealth and dealings of world leaders exposed BBC.

Offshorové společnosti jsou firmy, které sice podnikají například v Česku, ale sídlo mají oficiálně v některém z daňových rájů, aby se vyhnuly placení vysokých daní.

Kauze a přímo českému premiérovi se věnuje i britský The Guardian v článku Revealed: Czech PM used offshore companies to buy £13m French mansion.

Podle Investigace hrozí Babišovi vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku. Web uvedl, že Babiš si v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur [tehdy 381 mil. Kč]. V podstatě sám sobě poskytl půjčku. A to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ napsal web.

Premiér Babiš nařčení odmítá

Premiér Babiš odmítl, že by v tomto případě udělal cokoli nezákonného. Pokládá to za pokus o své očernění a za ovlivnění voleb.

„No a je to tady. Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Tentokrát případem starým dvanáct let. Před mým vstupem do politiky. Neexistuje žádná kauza, kterou by na mě mohli vytáhnout za dobu, co jsem v politice,“ uvedl Babiš.

Buďte jako Andrej Babiš, využijte svěřenské fondy

„V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného. To jim ale nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit, a ovlivnit tak české parlamentní volby. Je to před každými volbami stejné, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo,“ dodal.

Server Investigace odmítl, že by se zveřejněním informací snažil ovlivnit volby. Nebo, že by mířil primárně a záměrně na českého předsedu vlády. Upozornil, že na datu zveřejnění se muselo shodnout přes 600 novinářů z celého světa, kteří na mezinárodním projektu Pandora Papers pracovali. Web také uvedl, že Babiše v posledních dvou týdnech žádal opakovaně a marně o reakci. Což potvrzují i videa například BBC.

Jde o klasický loan back, říká odborník

Ve Francii Babišovi podle webu hrozí na základě zákona o prokazování bohatství, že pokud neprokáže původ oněch 381 milionů korun, může o své nemovitosti přijít. Vyšetřování mu rovněž hrozí i v USA. A to kvůli tomu, že celé schéma nese znaky praní peněz a součástí byla jeho americká firma, jak uvedl web. Z analyzovaných dokumentů podle něj totiž nevyplývá, co bylo zdrojem zmíněných peněz.

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ sdělil webu Investigace bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba.

„To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: Loan back,“ dodal.

„V každém případě však premiér Andrej Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že právě on je majitelem oněch 15 milionů eur. Kromě toho, že využil schéma offshorových společností, které mu zajistily anonymitu, se ke svým firmám nepřiznal ani v ČR,“ upozornili novináři.

Podle nich premiér Babiš žádnou z firem neuvedl v žádném majetkovém přiznání. Případ tak může začít řešit i česká policie. To v tom případě, že shledá důvodné podezření z praní peněz. Vzhledem k tomu, že půjčka byla splatná až v roce 2019, případ není promlčený.

Podle Lukáše Krause, právníka organizací Frank Bold a Rekonstrukce státu, se neuvedením akcií firem z daňových rájů Babiš dopustil přestupku a hrozí mu pokuta do výše 50 000 Kč.

Co jsou Pandora Papers

Projekt Pandora Papers je založený na téměř dvanácti milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa. Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

Projekt Pandora Papers koordinuje obdobně jako dřívější Panama Papers Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. V rámci nové kauzy se zmiňuje například o jordánském králi Abdalláhovi II., prezidentech Ukrajiny, Keni a Ekvádoru. Do kauzu je zapleten i bývalý britský premiér Tony Blair. Získané dokumenty popisují aktivity 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka. Také mnoho velvyslanců, starostů, ministrů, poradců a generálů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here