Průměrný plat na ministerstvech loni činil 52 200 korun

3538
plat
Foto: Pixabay.com

Průměrný plat na ministerstvech loni činil cca 52 200 korun. V centrálních institucích státu byl 46 500 korun a v ostatních státních úřadech 43 900 korun. Jakkoli platy ve veřejné sféře rostou, oproti průměrné mzdě klesají.

Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu [IDEA] Národohospodářského ústavu Akademie věd [AV ČR] ČR. Studie vychází ze státních závěrečných účtů a údajů loňského státního rozpočtu. Počet pracovníků autoři přepočítávají na plné úvazky, neobsazené pozice nezahrnují. Nezohledňují ani pracovníky placené z dotací a grantů. Podle studie úřednické platy vůči průměrné mzdě dlouhodobě klesají.

„K výraznému poklesu platů ve veřejném sektoru došlo jak v letech světové krize mezi lety 2009 až 2012, tak později v letech 2019 a 2020. Byť tedy reálné průměrné hrubé měsíční platy státních úředníků od roku 2003 narostly, vůči mzdám v ekonomice výrazně poklesly,“ uvedl spoluautor studie Daniel Bartušek.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Studie jako příklad pak dává platy na Ministerstvu životního prostředí ČR [MŽP], kde si úředníci loni vydělali v průměru 40 000 korun. Nebo na Ministerstvu obrany ČR [MO ČR], kde si úředníci průměrně vydělali 56 000 korun. V Českém statistickém úřadu [ČSÚ] průměr činil asi 39 000 korun, v katastrálním úřadu pak 31 000 korun.

Úředníci tvoří 17 procent státních zaměstnanců

Vláda Petra Fialy [ODS] již ohlásila, že chce hledat úspory na straně státu, digitalizovat rozsáhlé agendy a ušetřit chce i na úřednících. Podle autorů studie se debaty o nákladnosti úředníků vedou často navzdory jejich nízkému podílu na množství pracovníků veřejné sféry. Ta zaměstnává podle studie asi milion lidí, tedy zhruba pětinu pracovních sil v zemi. Celkem 464 000 pracovníků platí státní rozpočet, zbytek jiné veřejné rozpočty. Úředníci tvoří 17 procent státních zaměstnanců a osm procent sil veřejného sektoru.

Vláda zkrouhla valorizace platů ve veřejné sféře i Antivirus

Na ministerstvech pracuje 23 000 úředníků. Další 4 tisíce jsou ve státních institucích, tedy například ve statistickém, telekomunikačním a energetickém úřadu. Celkem 51 tisíc lidí pak zaměstnávají finanční, pracovní a katastrální úřady, sociální správa a krajské hygienické stanice. Do úřednických výdělků putovalo předloni 18 procent státních platových výdajů, podle studie to bylo 40,1 miliardy korun.

Autoři studie poukazují na to, že podobná analýza se v Česku dosud nedělala. Tvrdí, že informace jsou důležité pro efektivní řízení veřejného sektoru a odměňování jednotlivých profesí a znát by je měly také daňoví poplatníci. Výzkumníci doporučují rozpočtové údaje a data informačního systému o platu a služebním příjmu sledovat a vyhodnocovat pravidelně.

Nejvíce státních zaměstnanců působí ve školství

Většina lidí s výplatou od státu pracuje ve školství, u policie a v armádě. Podle studie celkem 265 000 zaměstnanců loni pracovalo v příspěvkových organizacích. Patří sem i učitelé a další zaměstnanci školství. Do jejich výdělků putovalo celkem 54 procent státních platových výdajů. Bylo to 118,28 miliardy korun.

Nepřidali jste dost, kritizují vládu odbory ve zdravotnictví

Ve sborech, tedy u policie, hasičů, ve vězeňské službě, celní správě, soudech a státních zastupitelstvích, stát zaměstnával 82 000 lidí. Těchto 18 procent státních zaměstnanců si rozdělilo pětinu veškerých peněz. Suma činila 44,05 miliardy korun. V armádě a dalších státních organizacích bylo 39 000 plných úvazků s 8,5 procenta státních peněz na výdělky. Vyplatilo se 18,72 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here