Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

261
platy_statnich_zamestnancu
Foto: Pixabay.com

Výdaje na platy státních zaměstnanců loni meziročně vzrostly o více než desetinu. V absolutním čísle vzrostly oproti roku 2019 o 23 miliard na 232,5 miliardy korun. Zaměstnanci státu si loni polepšili více než jiní, v průměru o 2 686 korun.

Celkový počet zaměstnanců státu loni vzrostl o 14 632 takzvaně přepočtených míst na 463 648 lidí. V regionálním školství loni přibylo téměř 15 000 zaměstnanců. Naproti tomu na úřadech a ministerstvech ubylo zhruba 400 lidí. Na ministerstvu zdravotnictví přibylo od loňského července 167 míst v souvislosti se spuštěním takzvané Chytré karantény 2.0.

Češi jsou raději zaměstnanci, podnikání nemají v krvi

Průměrný hrubý plat zaměstnance státu se zvýšil meziročně o 2 686 korun na 39 747 měsíčně. V regionálním školství překročil průměrný plat 37 000 korun. Státní zástupci a odvozené profese pobírali měsíčně přes 129 000 korun. Stojí to ve státním závěrečném účtu, který vláda předložila poslancům. Zdaleka však nejde jen o platy zaměstnanců státu, ale i další benefity ve formě úlev z práce a finančních bonusů.

Reálné platy úředníků rostou

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu z letošního března vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v celé ČR za celý loňský rok na 35 611 korun. Zatímco v celé ekonomice vzrostla reálná mzda meziročně o 1,2 procenta, na úřadech se zvýšily reálné platy o 3,9 procenta. Podle vlády je však nutné přihlédnout k opatřením přijatým kvůli pandemii covidu. V nominálním vyjádření rostla mzda v celé ekonomice o 4,4 procenta, ve vládou regulované sféře to bylo o 7,2 procenta.

Počty lidí v ozbrojených složkách státu i výdaje na ně rostou

Vyšší platovou úroveň státních zaměstnanců vláda vysvětluje například tím, že mezi nimi pracuje vyšší podíl lidí s vysokoškolským vzděláním, delší praxí a míra fluktuace je nižší. V posledních letech hraje podle vlády roli i podpora regionálního školství. Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] již dříve řekla, že chce v rámci konsolidace veřejných financí šetřit také na platech zaměstnanců státu.

Tarifní platy státních zaměstnanců

Za zvýšením objemu peněz na platy státních zaměstnanců stálo hlavně rozhodnutí vlády zvýšit tarifní plat na každé rozpočtované místo o 1 500 korun a navýšení peněz na platy učitelů. Vliv pandemie se pak v ukazateli průměrného platu ve vládou regulované sféře v roce 2020 nikterak negativně neprojevil. Naopak některá opatření měla za následek jeho růst. Výdaje na platy ústavních činitelů loni vzrostly o 536 milionů na 5,8 miliardy korun.

Deficit státního rozpočtu je teď v dubnu minus 192 mld. Kč

Průměrný plat zaměstnanců kanceláře Poslanecké sněmovny České republiky loni vzrostl na 52 781 Kč, u zaměstnanců senátní kanceláře vzrostl o více než 12 procent na 52 617 Kč. Zaměstnanci Úřadu vlády pobírali v průměru 55 647 Kč. Na ministerstvu zahraničních věcí vzrostl průměrný plat na 44 996 Kč, zaměstnanci ministerstva obrany pobírali v průměru 40 304 korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here