Vláda zkrouhla valorizace platů ve veřejné sféře i Antivirus

1249
vlada
Premiér Petr Fiala [ODS] / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda zvýší platy policistům, vojákům, zdravotníkům, učitelům a lidem v sociálních službách, ale ne všem ve veřejné sféře. Díky tomu ušetří 7,5 miliardy korun. Své rozhodnutí vnímá i jako protiinflační krok.

Minulá vláda rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna 2022 plošně přidáno 1 400 korun. Ještě dříve zvažovala návrh ČSSD přidat 3 000 korun. Platy pedagogů měly stoupnout zhruba o tři procenta. Nová vláda státním úředníkům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře ale platy plošně nevalorizuje. Zůstanou na úrovni letoška.

„Dohodli jsme se na zvýšení platů, ale takové, které zohledňuje stav státního rozpočtu. My jsme dopředu avizovali, že chceme zvyšovat plat lidem, kteří pracují v první linii v boji s covidem,“ uvedl po dnešním jednání vlády [29.12.] premiér Petr Fiala [ODS].

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Policistům, hasičům, lidem v sociálních službách a vojákům tak stoupnou platy o 700 korun. Zdravotníkům vzrostou o 700 korun s platovými tarify stanovenými pro druhou až sedmou třídu a o šest procent pro osmou až 15. platovou třídu. Lékaři by si měli přilepšit o šest procetnt.

Nepřidali jste dost, kritizují vládu odbory ve zdravotnictví

Pedagogové v regionálním školství dostanou přidáno o dvě procenta. Podle Fialy je navýšení platů pedagogů ukázka toho, že vláda nechce podceňovat školství, jakkoli učitelé nejsou v první linii v boji s covidem.

„A zmrazujeme platy státním úředníkům pod služebním zákonem. Zmrazujeme platy i sami sobě, ústavním činitelům. […] Jsme v situaci, kdy státní rozpočet není v dobré kondici,“ doplnil premiéra místopředseda vlády Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Marian Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] dodal, že státní rozpočet je vinou hospodaření předchozích vlád v katastrofálním stavu. Podle něj navíc není normální, aby platy ve veřejném sektoru byly v průměru o 15 % vyšší než mzdy v soukromém.

„A omezené zvýšení platů vnímáme i jako protiinflační krok,“ dodal.

Fakt je, že Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] původní plošné zvýšení platů ve veřejné sféře vypočítalo na náklad ve výši 16 miliard korun. Státní rozpočet by stálo 9,79 mïliardy, kraje a obce 3,83 miliardy a veřejné zdravotní pojištění 2,37 miliardy. A teď například jen snížení valorizace platů z 1 400 korun na 700 korun v rezortu obrany přinese úsporu ve výši necelých 140 milionů korun.

Vláda podpoří domácnosti kvůli vysokým cenám energií

Vláda taktéž představila plán na pomoc domácnostem zasaženým krachy dodavatelů energií a vysokými cenami energií.

„Místo plošné pomoci chceme pomáhat adresně. Chceme pomáhat konkrétně a chceme se zaměřit přesně na ty lidi, kteří jsou postiženi energetickou chudobou,“ uvedl premiér ve zjevné narážce na plán předchozí vlády, která chtěla zavést nulovou daň z přidané hodnoty na energie pro všechny domácnosti.

Doplatky za energie zaskočí tisíce domácností, tvrdí odborníci

Také ale dodal, že vláda rozšíří a navýší příspěvek na bydlení. Lidé nově upravenou dávku získají až tři měsíce zpětně. Podpora má přitom zohlednit i leasingy a hypotéky domácností, které dosud často bránily čerpání dávky.

„A za druhé pro lidi, kteří museli přejít kvůli krachu svého dodavatele k dodavateli poslední instance [DPI], je připravena okamžitá pomoc,“ upřesnil Fiala.

Navýšíme normativy u příspěvku na bydlení. Vláda nikoho nenechá ve štychu. Vyzývám všechny, aby se nebáli obracet na úřady práce o podporu,“ doplnil Jurečka.

Požádat si o příspěvek na bydlení, péči a dítě lze i elektronicky

Podle zástupců vlády získají pomoc od státu také firmy. Ty podle něj mohou využít státních záruk za úvěry v rámci stávajícího programu Záruka. Ten plánuje kvůli zdražujícím energiím Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] rozšířit.

Ukončení programu Antivirus B a pravidelné testování

Vláda dále oznámila významnou změnu. Od prvního ledna pozastaví podpůrný program Antivirus B.

„Vyhodnocujeme, zda je tento nástroj efektivní. Doadministrujeme žádosti, které se týkaly listopadu a prosince. A od ledna už nebudeme tento nástroj provozovat. Samozřejmě chceme usilovat o to, abychom tu měli co nejdříve standardní kurzarbeit,“ uvedl Jurečka.

Automobilový průmysl chce od nové vlády zachování podpory

S další novinkou z hlediska firem pak přišel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Podle něj by zaměstnavatelé měli od 17. ledna testovat všechny své pracovníky dvakrát do týdne. Ideální by podle něj byla varianta testování vždy po třech dnech. Návrh má podle něj projednat ještě tripartita, teprve poté by ho měli schválit ministři. Aktuálně se jednou do týdne testují zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here