Farského na stáž do USA před volbami doporučoval i Petr Fiala

891
Farskeho
Foto: STAN

Sněmovna, nebo Amerika? To je dilema, které poslanec Jan Farský [STAN] neřeší. Chce osmiměsíční stáž v USA i být českým poslancem. O Farského stáži v USA věděl před volbami dle zjištění FinTag.cz i premiér Petr Fiala [ODS].

Na podzim voliči zvolili Jana Farského na kandidátce STAN v Libereckém kraji do Poslanecké sněmovny. Získal přes patnáct tisíc preferenčních hlasů. Suverénně nejvíc z kandidátů všech stran. Navzdory vysoké podpoře on sám teď dává přednost osmiměsíční stáži na americké univerzitě. Ale nechce se vzdát poslaneckého mandátu. Problém je v tom, že nebude moci plnohodnotně vykonávat funkci poslance z Ameriky, a v tom, že podvedl své voliče. Již loni v květnu totiž věděl, že získal stipendium Fulbrightovy komise.

„Mne zarazilo, že už to věděl před volbami. Kdyby to řekl voličům, mnoho problémů by si ušetřil,“ říká pro FinTag.cz politolog Petr Just.

Každá aktivita, která rozvíjí osobnost člověka, je podle něj vítána. I on sám absolvoval několik stáží, kde byli i politici z mnoha evropských zemí, ale ta vůbec nejdelší i tak trvala necelé čtyři týdny.

„Přece jen výpadek poslanců na tři a půl týdne je něco jiného než výpadek na půl roku,“ soudí politolog.

Farského vyzvala k rezignaci Kohoutová i Kalousek

Bývalá poslankyně za ODS Lenka Kohoutová či bývalý předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek, který byl s Farským v minulosti ve stejném poslaneckém klubu, Farského vyzvali k rezignaci na poslanecký post.

„Věřím, že post na univerzitě nepřijmete nebo se vzdáte vašeho poslaneckého mandátu. Jste koaliční politik, jste součástí velmi důležitého celku. To neberete vážně? Sám víte, že poslanecká práce není jen o hlasování. Sám víte, kolik práce má koaliční poslanec. To není dobrý signál ani do koalice, ani voličům,“ oslovila Farského Lenka Kohoutová.

Miroslav Kalousek na svém twitterovém účtu napsal: „Pan poslanec Jan Farský vzkazuje všem voličům, že se vůbec nic nestane, když jimi zvolený poslanec nebude půl roku ve sněmovně pracovat. Je úplně jedno, jak moc si v Oregonu zvýší kvalifikaci. Ten jeho vzkaz veřejnosti, že chodí volit zbytečně, je tisíckrát větší škodou.“

Farský pouze oznámil, že opustí funkci předsedy poslaneckého klubu a poslanecký plat bude po dobu stáže posílat několika neziskovým organizacím.

Poslanec má naplnit smlouvu s voliči, proto jde do voleb

Politolog a bývalý dlouholetý politik Daniel Kroupa se domnívá, že když politik získá poslanecký mandát, má ho vykonávat, ne se ho vzdávat kvůli studiu.

„Správné by bylo vzdát se studia v USA. Nemá se vzdávat mandátu, má ho vykonávat,“ říká pro FinTag.cz. Něco jiného by podle něj bylo, kdyby stáž trvala v řádu jednoho měsíce.

„To by dávalo smysl, ale půl roku je příliš velká část poslaneckého mandátu. Myslím, že by byla chyba, kdyby ho chtěl vykonávat na dálku,“ nesouhlasí s postojem Farského politolog Kroupa.

Stáže ovšem nezamítá: „Můžeme si představit, že se nějaký politik zaváže voličům, že udělá velkou reformu ve školství, a aby ji mohl realizovat, vezme si vzor v zahraničí a jede ho prostudovat. Jenže poslanec nemá jediné téma. Myslím, že v každém případě má prioritu výkon mandátu. Politik uzavře jakousi smlouvu s voliči a tu má naplnit.“

Farského krok ale podle něj docela jistě poškodí jeho i jeho politickou stranu.

Na hlasu jednoho poslance koalice nestojí a nepadá

Z hlediska fungování Poslanecké sněmovny a aktuální vládní většiny dlouhou absenci Farského jako velký problém nevidí politolog Petr Just, protože vládní většina má dostatečnou převahu mandátů.

„Hlas jednotlivého poslance není tím, na kom by koalice stála a padala,“ říká.

A připomíná zcela odlišné situace, ve kterých byla Špidlova vláda, která měla jen 101 poslanců, nebo Topolánkova vláda, která měla sto poslanců. Takže každý jeden poslanec byl potřebný při hlasování, aby vládní návrhy kabinet prosadil.

„Když se tedy na to díváme očima vládní většiny, tak to takový problém není. Když se díváme očima opozice, ta využívá, že jí vládní poslanec nahrál na smeč, protože opozice v minulosti kritizovala neúčast nebo slabou docházku vládních poslanců, teď jí to mohou vrátit,“ upozorňuje Petr Just.

Stejně jako mnoho dalších expertů i politiků potvrzuje, že Farský nebude moci svůj mandát plnohodnotně vykonávat. A to přesto, když na svoji obhajobu tvrdí, že na důležitá hlasování přiletí ze Spojených států.

Práce poslance zdaleka ale nespočívá jen v hlasování na jednání Poslanecké sněmovny, ale především v práci ve výborech, v poslaneckých klubech a poslanecké kanceláři v obvodech. Navíc v koaliční smlouvě Pirátů a STAN se kandidáti zavazují, že budou brát práci poslance jako prioritu. Výslovně se zmiňuje práce v samosprávě, podnikání, výuka či studium.

„Nejkontroverznější je postoj voliče. Zaznamenal jsem na sociálních sítích, že voliči dávají hodně kriticky najevo, že Farskému dali hlas a on teď dá přednost stáži ve Spojených státech před prací v parlamentu. Dá se předpokládat, že když je zvolen a dostane ne zrovna malé počty preferenčních hlasů, že si lidé přáli, aby se konkrétně on do sněmovny dostal, aby tam pracoval. Ale to není bianco šek na všechno, co udělá,“ tvrdí Just.

Farský patří k nejslibnějším politikům nové generace

Podle Daniela Kroupy patří Jan Farský k nejslibnějším politikům nové generace.

„A zdá se, že se o tuto příležitost tímto krokem připravil,“ říká někdejší disident a dlouholetý politik.

Dvaačtyřicetiletý Jan Farský vstoupil do politiky už ve třiadvaceti letech, kdy se stal komunálním politikem, o čtyři roky později už byl starostou města Semily. Jako poslanec působí jedenáct let. V roce 2019 se stal prvním místopředsedou hnutí STAN. V politice si vedl prozatím úspěšně. Podal návrh zákona o registru smluv, který byl v roce 2015 přijat a stal se Zákonem roku. Podílel se na zdanění hazardu a posílil v oblasti hazardu pravomoc obcí. Prosazuje zákon o přesunu vybraných státních úřadů z hlavního města do regionů.

I podle Petra Justa je ale teď nanejvýš pravděpodobné, že současná kauza Farskému jako politikovi uškodí.

„Určitě se to s ním potáhne. To je jasné, už se toho nezbaví. Je sice mnoho kauz, které přijdou a vyprchají, ale tohle určitě bude žít nadále. Až se bude příště ucházet o místo na kandidátce, bude konfrontován se svým nynějším postojem. Může se mu to vrátit už v primárkách,“ říká.

Rozhoduje kvalita, říká koordinátorka Fulbrightovy komise

Fakt je, že Farský udělal osudovou chybu, když až 10. ledna oznámil, že po hlasování o důvěře vlády odletí na půlroční stáž na Oregon State University. Přičemž grant, který Farskému poskytuje oregonská univerzita, netrvá šest, ale ve skutečnosti osm měsíců.

To pro FinTag.cz potvrdila koordinátorka programu pro vědce a přednášející Fulbrightovy komise Kateřina Kloubová. Stejně jako fakt, že o rozhodnutí, že získal grant, věděl poslanec už od loňského května. Vysvětlila i to, proč komise vybrala mezi jinými projekt právě Jana Farského.

„Farský se dlouhodobě věnuje tématu Evropské unie a bezpečnosti. Myslím, že takových politiků moc není. Ale vždy rozhoduje kvalita projektu. Na jeho základě mohou zájemci dostat pozvání z univerzity, kterou osloví a kterou jejich téma zaujme,“ říká.

Jan Farský získal grant na projekt Možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Podle Kloubové musí každý projekt projít posudkovou komisí v USA i v České republice.

Každý rok získá granty kolem 20 až 30 zájemců. Počty se podle Kloubové liší podle toho, kolik lidí se o granty uchází. A jak kvalitní jsou předložené projekty. Ročně se o podporu ale hlásí dvě až čtyři desítky studentů vysokých škol, přednášejících či vědců.

Přihláška musí vedle životopisu obsahovat návrh projektu, tři doporučující dopisy a pozvání americké, hostitelské organizace,” upřesňuje Kloubová.

Jan Farský měl například doporučení od současného premiéra Petra Fialy a bývalého šéfa Senátu Petra Pitharta.

Fulbrightova komise nikoho bez peněz nenechá

Za třicet let fungování už má Fulbrightova komise kolem 1 200 českých absolventů, kteří odjeli do USA, a asi 1 000 amerických absolventů, kteří dělali stáž zase v České republice. Jsou mezi nimi například expert na zdravotní právo Ondřej Dostál [působil v ODS a naposledy u Pirátů, pozn. red.] nebo místopředseda Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Radek Špicar.

Farský sice tvrdí, že bude svůj poslanecký plat v době stáže posílat na charitu, ale bez peněz ve Spojených státech on ani jeho rodina, která za ním dorazí, nebude. Jak potvrdila koordinátorka projektu, stážisté dostávají stipendium ve výši 2 500 až 3 500 dolarů měsíčně. V přepočtu to je cca 53 300 korun až 74 600 korun.

„Záleží na místě, kam jedou, protože životní náklady jsou v různých amerických městech rozdílné. A finanční příspěvky obdrží i na pobyt rodinných příslušníků, pokud splní podmínku, že s nimi budou 80 procent grantu. Činí to pár set dolarů měsíčně,“ uzavřela pro FinTag.cz Kateřina Kloubová.

Libuše Frantová

Aktualizace: Poslanec hnutí STAN Jan Farský složí poslanecký mandát, oznámil to v noci z 19.1. na 20.1. 2022 na Twitteru. Zdůvodnil to tím, že nechce komplikovat fungování vlády a hnutí STAN. Předsednictvo hnutí jej vyzvalo k rezignaci na svém jednání 19.1. 2022.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here