Představenstvo Philip Morris ČR navrhlo dividendu 1 310 Kč

909
philip_morris
Foto: Philip Morris International

Philip Morris ČR ani letos valnou hromadu s osobní účastí akcionářů nesvolá. Představenstvo společnosti hlasování o výsledcích firmy a návrhu na dividendu uspořádá prostřednictvím hlasovacích formulářů – per rollam.

Jako důvod firma vyrábějící tabákové výrobky uvedla snahu ochránit zdraví svých akcionářů, zaměstnanců a dalších spolupracovníků s ohledem na šíření nemoci covid-19.

Rozhodné datum pro účast na hlasování je 6. duben 2022. Hlasovat budou moci akcionáři vlastnící akcie společnosti k tomuto datu. Rozhodným dnem pro výplatu dividendy je 1. červen 2022. Právo na podíl na zisku tak budou mít akcionáři vlastnící akcie společnosti ke dni 1. června 2022.

„Představenstvo společnosti navrhlo výplatu hrubé dividendy ve výši 1 310 korun. Návrh na výplatu dividendy byl přezkoumán a schválen dozorčí radou společnosti,“ stojí v tiskové zprávě tuzemské společnosti.

Celosvětově společnost Philip Morris International [PMI] oznámila aktuální pravidelnou čtvrtletní dividendu na akcii ve výši 1,25 USD [cca 27,6 Kč].

Představenstvo tuzemské společnosti akcionářům informace o rozhodování per rollam, včetně závazných návrhů rozhodnutí, pokynů k hlasování per rollam oznámí a samotné hlasovací formuláře zašle poštou 13. dubna 2022. Odevzdávání formulářů začne 13. dubna 2022 a skončí 23. května 2022. Předběžné výsledky hlasování akcionářů firma zveřejní 25. května 2022 a finální výsledky pak potvrdí 30. května 2022.

Výsledky Philip Morris ČR a trh s cigaretami v ČR a SR

Konsolidované tržby Philip Morris ČR za celý loňský rok bez spotřební daně a daně z přidané hodnoty [DPH] činily 18,9 miliardy korun. Stouply tak o 5,5 procenta [+6,4 % při vyloučení vlivu měnového kurzu]. Konsolidovaný čistý zisk za celý loňský rok firmě klesl o 0,3 procenta a dosáhl 3,5 miliardy korun.

Celoroční výsledky navazují na údaje k 30. červnu 2021. V té době konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH firmě vzrostly o 3,7 procenta [+4,2 % po vyloučení vlivu měnového kurzu] na 8,9 miliardy korun. V polovině loňského roku konsolidovaný čistý zisk klesl o 0,3 procenta na 1,7 miliardy korun.

Lidl v Nizozemsku neprodává cigarety, v ČR se k tomu nechystá

Firma dále informovala, že celkový počet dospělých uživatelů Iqos v Česku a na Slovensku v porovnání s rokem 2020 vzrostl přibližně o 140 000 osob. Aktuálně se tak pohybuje na počtu 770 000. Z toho 500 000 v Česku a 260 000 na Slovensku. Z celkové počtu uživatelů Iqos přestalo kouřit klasické cigarety 370 000 kuřáků v Česku a 190 000 na Slovensku.

Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků se v Česku snížil o 7,3 procenta a na Slovensku o odhadovaných 4,6 procenta. Objem odbytu zahřívaných tabákových náplní vzrostl o 0,2 miliardy kusů v Česku a o 0,2 miliardy kusů na Slovensku. Objem odbytu portfolia tabákových výrobků určených ke kouření se snížil o 1,0 miliardy kusů v Česku a o 0,5 miliardy kusů na Slovensku.

Uvedení Lil Solid 2.0 na trh a nový šéf PMI

Za klíčovou událost loňského roku vedení Philip Morris ČR označilo říjnové uvedení nového produktu na trh – zahřívaného tabáku Lil Solid 2.0.

Našim zákazníkům velmi pečlivě nasloucháme a víme tedy, že jedna varianta bezdýmného produktu nedokáže uspokojit potřeby všech. Velice mě proto těší, že značka IQOS uvedla na český a slovenský trh zařízení Lil Solid 2.0,” uvedla generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.

Upřesnila, že ambicí firmy je, aby všichni dospělí kuřáci, kteří by jinak pokračovali v kouření klasických cigaret, přešli co nejdříve na dle jejích slov lepší alternativy a přestali kouřit ve prospěch svého vlastního zdraví, i zdraví svého okolí.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

Philip Morris ČR vedle klasických cigaret vyrábí, distribuuje a prodává tabákové bezdýmné výrobky Heets, elektronické zařízení Iqos, náplně Veev do elektronických cigaret Iqos Veev i stejnojmenné elektronické cigarety a jejich příslušenství.

V Británii chtějí zavést elektronické cigarety na předpis

Významnou novinkou ve společnosti je také jmenování nového ředitele Philip Morris International Inc. Jím se loni v květnu stal Jacek Olczak, který ve společnosti dosud působil jako globální provozní ředitel. Zároveň se stal i členem představenstva. Na pozici tak vystřídal Andrého Calantzopoulose, který zastával funkci generálního ředitele od roku 2013. Po odchodu se stal předsedou představenstva PMI.

Společnost Philip Morris ČR, která je kótována na Burze cenných papírů Praha, působí v Česku od roku 1992. Zaměstnává u nás více než 1 000 lidí. Vlastní 99 % obchodního podílu v dceřiné společnosti Philip Morris Slovakia registrované ve Slovenské republice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here