V Česku si polepší ti nejchudší, příjemci sociálních dávek

7709
Cesku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Od dubna si polepší ekonomicky slabší domácnosti s nárokem na sociální dávky. Vláda odsouhlasila 10% růst životního a existenčního minima. Představila i nový program na byty pro běžence a ohlásila kroky na zvládání drahých energií.

Zvýšení částek životního a existenčního minima má zmírnit dopady rychle rostoucích spotřebních cen a energií do rozpočtů ekonomicky nejslabších českých domácností. Nejenže dostanou vyšší sociální dávky, ale současně se rozšíří počty jejich příjemců. Zvýšené životní a existenční minimum, platné od 1. dubna 2022, se dle odhadů ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] dotkne přibližně 360 tisíců příjemců sociálních dávek.

„Dopady do rozpočtu odhadujeme na zhruba 1,8 až dvě miliardy korun,“ uvedl po jednání vlády Jurečka.

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

Současně odmítl jako řešení vysoké inflace návrhy od opozice. Mezi které například patří snížení či odpuštění daně z přidané hodnoty [DPH] na pohonné hmoty či energie.

„To vše je na dluh, který zaplatí daňoví poplatníci. Proto jsme opatrní, jak s těmito opatřeními nakládáme,“ vysvětlil důvody Jurečka s připomínkou, že loni a letos se zvýšila daňová sleva na poplatníka a ministerstvo financí zrušilo pro některé skupiny silniční daň [zatím jen platbu jejích čtvrtletních záloh, pozn. red.]

SRN reaguje na drahotu. Uvolní miliardy eur pro domácnosti

Pro samotného dospělého je nyní životní minimum 3 860 korun. Ve společné domácnosti se jeho částka u jednotlivých osob snižuje. U první dospělé osoby v domácnosti dosahuje 3 550 korun, u druhé 3 200 korun. U dětí do šesti let je to 1 970 korun, od šesti do 15 let 2 420 korun. A od 15 do 26 let pak 2 770 korun. Samotné existenční minimum nyní činí 2 490 korun.

Životní minimum se letos navýší ještě jednou

Při rozhodování o 10% růstu ukazatelů životního a existenčního minima analytici z MPSV vycházeli z reálného růstu spotřebních cen od roku 2020 do roku 2022.

„Není to ale jen o zvýšení existenčního a životního minima, jde také o navýšení dávek sociálních podpor,“ uvedl ministr.

Konkrétně se zvýšené životní minimum dotkne příjemců přídavků na děti a porodného. Více peněz dle něj dostanou také ti, kdo pobírají příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či příspěvek při pěstounské péči. A navýší se i mimořádná okamžitá pomoc.

Stát ponížil pěstouny, kteří pečují o děti příbuzných

Diskuze o zvýšení daňové slevy na poplatníka či na dítě není dle Jurečky zatím ukončena. Přičemž dodal, že k další mimořádné valorizaci životního a existenčních minima dojde letos ještě jednou. A to buď v polovině roku, nebo v září.

Dodejme, že k úpravě částek obou ukazatelů dochází v situaci, kdy nárůst indexu spotřebitelských cen podle Českého statistického úřadu od posledního zvýšení přesáhne 5 procent. Částky životního a existenčního minima dosud úřad upravoval dvakrát, a to v lednu 2012 a dubnu 2020.

MMR vyhlásí program na úpravu bytů pro běžence

Na jednání vlády [30.3.] představil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti] nový program na podporu ubytování lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Schválit by jej měl kabinet v příštím týdnu.

Z programu budou moci čerpat peníze obce a kraje na opravy a rekonstrukce svých objektů, které by mohly posloužit pro ubytování uprchlíků. Při ještě vyšším náporu uprchlíků mohou z programu obce a kraje dostat peníze i na nákup mobilních nebo montovaných domů, taktéž pro běžence z Ukrajiny.

„Objekty pak budou ve vlastnictví municipalit,“ dodal Bartoš.

Státem zvýhodněné úvěry na bydlení de facto přestaly existovat

Na opravy a rekonstrukce umožňuje program v plánované první výzvě žádat maximálně o 100 tisíc na jednu osobu. Podmínka je, že byty nebyly v danou dobu v technické způsobilosti pro jejich obývání. Pro úpravu či opravu ubytoven pak dostanou nejvýše 50 tisíc korun na osobu. Podmínkou je vždy to, že bude objekt celoročně obyvatelný.

Dotace z případné druhé výzvy, která pokrývá náklady na pořízení mobilních nebo modulárních domu, činí až jeden milion korun. Ze státních podpor se plánuje pokrýt až 90 procent nákladů na opravu či pořízení mobilního obydlí, deseti procenty se pak na nákladech podílí vlastník nemovitosti, tedy obec nebo kraj.

„To se ale může ještě změnit,“ upozornil Bartoš s tím, že 20 procent z dotace mohou municipality využít na pořízení základního vybavení.

Síkela: Podpůrný program u energií již brzy

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN] připravuje i balíček opatření kvůli zdražení energií. Obsahuje 13 kroků pro domácnosti, firmy i zvýšení energetické bezpečnosti Česka. Podrobnosti ministerstvo průmyslu a obchodu ale představí až v dalších dnech a týdnech. Seznam všech 13 opatření tak nezveřejnil. Změny legislativy ale chce vláda přijmout tak, aby mohly vstoupit v platnost od 1. července.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here