Biden chce víc zdanit boháče i korporace. A posílit armádu

317
Biden
Foto: United States government

Americký federální rozpočet na rok 2023 počítá s vyššími daněmi pro dolarové stamilionáře a korporace. Zároveň navýší výdaje na obranu a policii. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který tento týden představil americký prezident Joe Biden.

Návrh federálního rozpočtu zaslaný Kongresu na období od letošního 1. října do 30. září 2023 předpokládá v příštích deseti letech snížení deficitu federálního rozpočtu o více než jeden bilion dolarů [cca 22,4 bil. Kč]. Částečně toho chce dosáhnout zvýšením daně z příjmů právnických osob z 21 na 28 procent. Nižší 21% sazbu daně prosadil v roce 2017 Donald Trump.

„Zatímco zisky velkých podniků raketově vzrostly, jejich investice do naší ekonomiky nikoli. Daňové úlevy neovlivnily pracovníky ani spotřebitele,“ uvedl Bílý dům s tím, že nová sazba na úrovni 28 procent zůstane i tak historicky nízká.

Skutečnost je, že velkým americkým korporacím se opravdu daří. Tržní kapitalizace firem Apple a Microsoft se loni přiblížila k hranici tří bilionů dolarů [cca 66,2 bil. Kč]. Společnosti Tesla a Meta [Facebook] poprvé překonaly hranici jednoho bilionu dolarů. K celosvětově největším firmám – Apple, Microsoft, Alphabet [Google], Amazon, Tesla a Meta – podle tržní kapitalizace patří jediná neamerická firma. Tou je saúdskoarabský ropný gigant Aramco.

Americká ekonomika oživuje

Prezident Biden si přeje, aby svým dílem k výběru daní přispěly i nejbohatší americké domácnosti. Navrhuje proto novou 20% minimální daň pro nejlépe vydělávajících 0,01 procenta z nich. Daň by se reálně dotkla těch, kteří vlastní více než 100 milionů dolarů. Příjmy z nové daně by tak z více než poloviny podle prezidenta přicházely od miliardářů.

[Zdroj: The White House]

Informace o zvýšení daní pro korporace a superboháče Joe Biden oznámil v době, kdy březnový ukazatel podnikatelské aktivity v USA vystoupal na osmiměsíční maximum. K čemuž přispěla silná poptávka po zboží a službách amerických spotřebitelů.

Posílil i souhrnný index nákupních manažerů pro zpracovatelský průmysl a sektor služeb [PMI]. Ten vystoupal na 58,5 bodu z únorových 55,9 bodu. Nepřerušené oživení po lednovém propadu odráží uvolnění dříve zadržované poptávky, rušení protipandemických opatření a zlepšení situace v dodavatelských řetězcích. Pokud se hodnota indexu nachází nad 50 body, signalizuje to růst odvětví.

[Zdroj: The White House]

Náladu na americkém spotřebitelském trhu i trhu práce ale negativně ovlivňuje rychle rostoucí inflace a teď i ruská invaze na Ukrajinu. Méně optimistické jsou zejména podniky v sektoru služeb, které očekávají omezení poptávky kvůli růstu životních nákladů. Ukázal to průzkum, jehož předběžné výsledky zveřejnila společnost S&P Global.

Biden a jeho tým úspěšně snižují rozpočtový schodek

Senát Spojených států v tomto měsíci schválil návrh federálního rozpočtu na letošní fiskální rok v hodnotě kolem 1,5 bilionu dolarů [cca 33,5 bil. Kč], zní další zpráva ze Spojených států. Součástí rozpočtu je 13,6 miliardy dolarů [cca 300 mld. Kč] na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a spojencům USA v Evropě.

Rozpočtový návrh čítající 2 700 stran Senát schválil v poměru 68 ku 31 hlasům. Stalo se tak den poté, co návrh dostal zelenou ve Sněmovně reprezentantů. Schválený návrh je prvním velkým rozpočtovým opatřením od Bidenova nástupu do funkce. Federální vláda dosud fungovala podle rozpočtového plánu přijatého v posledních dnech prezidentství předchozího šéfa Bílého domu, republikána Donalda Trumpa. Tento plán zákonodárci třikrát nouzově prodloužili, protože se nedokázali shodnout na novém financování.

Federální rozpočet USA se i tak potýká s trvalými deficity. V únoru vykázal schodek ve výši 217 miliard dolarů [cca 5 bil. Kč]. A to přesto, že v meziročním srovnání klesl o 30 procent. Za pět měsíců fiskálního roku schodek rozpočtu činil 476 miliard dolarů [10,5 bil. Kč]. To je meziroční pokles o 55 procent.

[Zdroj: The White House]

V roce 2021 schodek dosáhl rekordních 1,047 bilionu dolarů [cca 23,1 bil. Kč]. Loni ve finančním roce, tedy do konce září 2021, rozpočtový schodek USA činil 2,77 bilionu dolarů [61,1 bil. Kč]. Šlo o druhý nejvyšší schodek v historii USA. I tak byl ale meziročně bezmála v přepočtu o více než deset bilionů korun nižší. Klesl z rekordních 3,13 bilionu dolarů [cca 70 bil. Kč] v roce 2020.

Chronickým problémem americké ekonomiky dále zůstává deficit zahraničního obchodu. Ten letos v lednu překonal další rekord. Vyšplhal na 89,7 miliardy dolarů [cca 2 bil. Kč]. Zahraničí obchod snižuje růst hrubého domácího produktu USA už šest čtvrtletí po sobě.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here