Stavebnictví pozitivně překvapilo. Optimismem ale nevládne

316
stavebnictvi
Foto: Redakce FinTag.cz

Stavebnictví v únoru meziročně vzrostlo o 18,9 %. Stavební produkce byla meziměsíčně vyšší o 4,8 %. Důvod skvělých únorových výsledků je dle analytiků nízká srovnávací základna a dobré počasí. Tím však dobré zprávy končí. 

Problémem zůstává nedostatek pracovníků a dlouhodobě rychle zdražující stavební materiál, který v mnoha segmentech docela chybí. Přesto z aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] vyplývá, že celková stavební produkce v posledních čtyřech měsících rostla a překonala dobu před nástupem pandemie covidu-19.

„Stavební produkce v únoru zaznamenala po delší době dvouciferný růst a rostla téměř o pětinu. […] Rychleji rostla produkce na inženýrských stavbách a tahounem byly větší firmy,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Podle ČSÚ stavební úřady letos v únoru vydaly meziročně o 12,4 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 20,4 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 26,1 procento bytů více. Dokončeno bylo o 13,1 procenta bytů méně.

„V únoru se dokončilo 2 265 bytů a jejich počet klesl o 13,1 procenta. Zatímco rodinné domy byly na loňské úrovni a pokles z předchozích měsíců se zastavil, v bytových domech se bytů dokončilo velmi málo a jejich počet meziročně klesl o téměř třetinu,” upřesnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Nejvíce bytů v rámci nové výstavby začaly firmy stavět ve Středočeském kraji [1 038 zahájených bytů], následuje Praha [939] a Jihomoravský kraj [814]. Naopak nejméně nových bytů se letos započalo stavět v Karlovarském kraji [83].

Co stojí za skvělým únorovým výsledkem ve stavebnictví

Od začátku letošního roku roste rychlým meziměsíčním tempem především inženýrské stavitelství, které pravděpodobně odráží vyšší investiční aktivitu státu,“ vysvětluje ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler aktuální svižný růst stavební produkce.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek dodává, že roli sehrává příznivé počasí umožňující v jinak slabším zimním měsíci více rozjet inženýrskou a pozemní výstavbu.

„Aktuální výsledek je velmi slibný. Avšak stále visí ve vzduchu problém s rostoucími cenami stavebních materiálů, s jejich dostatkem a v neposlední řadě i chybějícími pracovníky. Právě ceny mohou vést k odkladu již uzavřených zakázek, které nepočítaly s takto vysokou inflací v odvětví, a proto výhled stavebnictví zůstává nejistý,“ dodává Dufek.  

Podle něj výsledky ve stavebnictví v posledních měsících i tak vyznívají velmi pozitivně. Jisté ale není, zda se je podaří udržet.

„ČR má velkou příležitost financovat novou výstavbu i rekonstrukce z fondů EU, včetně těch mimořádných, a proto o peníze by přímo nouze být neměla. Problémem budou spíše ceny a inflační doložky v jednotlivých projektech,“ tvrdí.

Slavný Národní plán obnovy se mění v neslavnou blamáž

To, že by se v objemu vládních investic mělo odrazit čerpání fondů EU, potvrzuje Martin Gürtler. I on ale upozorňuje na problémy. Uvádí nedostatek stavebních materiálů v kombinaci s jejich výrazným zdražováním. A pak chybějící pracovní síly.

„Poslední zmíněné může umocnit ještě odchod ukrajinských dělníků v důsledku vypuknutí války v jejich domovské zemi,“ myslí si.

S tím souhlasí ředitel developerské společnost Ekospol Evžen Korec.

„Mnoho ukrajinských pracovníků dostalo povolávací rozkaz a odešlo bránit svou napadenou vlast. V Česku tak nyní výrazně chybí,“ uvedl s dovětkem, že v Česku se dnes bez pracovníků z Ukrajiny nepostaví žádná větší stavba.

Situace není dobrá, je dokonce vážná

Evžen Korec odmítá jakkoli jásat nad aktuálními výsledky stavební produkce. Tvrdí, že i když by se mohlo zdát, že se české stavebnictví zvedá, dle jeho názoru tomu tak není.

„Ani aktuální růst nedokázal kompenzovat předchozí koronavirový propad. Navíc sektor kvůli válce na Ukrajině čekají hodně špatné časy,“ tvrdí.

Válka na Ukrajině se dle něj negativně neprojevuje jen v počtu stavebních dělníků z Ukrajiny, ale i nedostatku stavebního materiálu. Jako je například ocel, jíž je Ukrajina klíčový dodavatel. Dokončení některých velkých staveb se tak kvůli tomu a dalším problémům v zásobování s největší pravděpodobností podle Korce oddálí.

„Komplikace to působí hlavně největším stavebním firmám, které jsou přitom podle ČSÚ tahounem letošního statistického růstu. Některé však už avizovaly zpoždění svých staveb. Jiné dokonce odstupují od vysoutěžených zakázek. Kvůli radikálnímu růstu cen totiž nejsou schopné garantovat jejich ekonomickou udržitelnost,“ říká.

Odmítá pak názory některých analytiků, že se v Česku rozhýbala výstavba bytů: „Situace není příznivá ani v bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v rámci celého Česka sice v únoru meziročně vzrostl o 26,1 procenta na 3 691 bytů, ale vzhledem k aktuální situaci je otázkou, kolik se jich stihne dokončit včas. A za jakou cenu,“ dodává.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here