Brašnářství šije neprůstřelné vesty. Zaměstnává Ukrajinky

1252
brasnarstvi
Foto: Brašnářství Tlustý a spol.

Pražské Brašnářství Tlustý a spol. namísto tašek, kabelek, brašen, pásků či peněženek šije neprůstřelné vesty na Ukrajinu. Firma navíc zaměstnala ukrajinské dívky a ženy, které utekly do Česka před válkou.

Ty tak vyrábějí ochranné prostředky pro své muže, bratry nebo otce, kteří na Ukrajině brání vlast. Celkem jich je 15. Vesty se v brašnářství šijí bezmála 24 hodin denně.

„Jejich motivace pracovat je maximální,” říká jednatel brašnářství Ivan Petrův.

„Jsme malá firma, od nápadu k uskutečnění myšlenky uběhl týden,” vysvětluje a popisuje, jak rychle musel sehnat stroje a výrobu transformovat na jiné výrobky.

Upřesňuje, že firma nevyrábí úplné vesty, ale obaly na balistické pláty, které se do nich doplní. Vyrábí je pro společnost Post Bellum. Ta je pak kompletuje a dodává na Ukrajinu tamní domobraně. Muži, kteří nejsou vojáky, často podle něj nemají žádné podobné ochranné prostředky.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Nyní organizuje sbírku, z níž financuje výrobu neprůstřelných vest a helem. K dnešnímu dni vybrala 262 635 020 korun.

Šijeme od rána do noci, říká majitel brašnářství

Petrův by dle svých slov nikdy nečekal, že jeho firma bude šít něco takového, jako jsou obaly na neprůstřelné vesty.

„Ale dokud padají na Ukrajinu bomby a střílejí se tam lidé, tak šijeme! Pokud zachrání aspoň několik chlapů od rodin, má naše snažení smysl! Už aby ta válka skončila!” dodává.

Miliardář Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

Firma přestavěla dílnu na výrobu nosičů na balistické pláty a šije od rána do noci. Aktuálně pro ni pracuje 15 ukrajinských žen. Ty se s jejími zaměstnanci střídají v několika směnách.

„Rádi bychom jich co nejdříve na Ukrajinu poslali co nejvíce. Kam se síla napře, tam se Země pohne!” věří Petrův a vypráví o mamince, která v dílně šije a na konci směny utíká do hotelu nakojit své tříměsíční miminko, s nímž z Ukrajiny přišla.

„Musí to pro ni být velmi obtížné, ale chtěla pracovat a pomáhat,” dodává.

Firma nabízí benefiční klíčenku

Mezi zákazníky, kterým se transformace výroby podle ohlasů vesměs líbí, vyhlásila firma sbírku Daruj vestu Ukrajině, z níž se bude kupovat další materiál na nosiče balistických plátů. Také se z ní budou platit mzdy ukrajinských děvčat, které v dílně vesty šijí. Akce není vyhlášena jako veřejná sbírka podle zákona. Ti, kdo zatím nejsou zákazníky firmy, si mohou koupit benefiční klíčenku.

Řemeslo má zlaté dno a bude ho mít čím dál víc

Projekt s šitím vest bude pokračovat akcí, kterou Petrův pracovně nazývá Od ukrajinských maminek pro české maminky. Měly by při něm vznikat textilní doplňky do bytů, do dětských pokojíčků, například kapsáře pro uložení všemožných věcí či hraček. A věří, že šití těchto výrobků snad nahradí šití neprůstřelných vest, že válka na Ukrajině brzy skončí.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here