Miliardář Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

49091
„Jestli se někdo bojí, že by došlo k rozpoutání války, tak ta už byla de facto rozpoutána. A ekonomické dopady začínáme už i silně cítit a budou ještě silnější. A proto je třeba to řešit,“ říká známý podnikatel Dalibor Dědek, který volá po tvrdším přístupu k Rusku. / Foto: Jablotron

Polovičaté sankce vůči Rusku nepomohou. To, když v Rusku nebudeme prodávat hamburgery a Facebook nám slavnostně povolí, že můžeme nadávat Putinovi, fakt tanky nezastaví,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz známý podnikatel Dalibor Dědek.

Ve věci války na Ukrajině se zakladatel a majitel známé firmy Jablotron sám angažuje. Nejenže pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny, ale snaží se vyburcovat i světovou veřejnost kampaní Zachraňte Ukrajinu, aby tlačila vlády k razantnějšímu boji proti ruské agresi. Jedním z jeho cílů je prosazení bezletové zóny nad územím Ukrajiny.

Jaké máte reakce na vaši kampaň?

Na vlastní kampaň máme reakce docela pozitivní. Na sociálních sítích se samozřejmě najdou i takoví, kteří nám nadávají, že chceme rozpoutat třetí světovou válku. Že se mají Ukrajinci bránit sami a že mně se to píše, když jsem miliardář. Vždycky se najdou nějací hejtři, kteří nadávají na všechno. Ale převážná část reakcí je pozitivních a hlavně mě těší zájem médií a velmi pozitivní přístup od řady institucí. Je to fajn.

Máte ohlasy i ze zahraničí?

Máme. Už jsme se propojili se dvěma velkými peticemi v zahraničí. Když spočítáme všechny hlasy dohromady, disponujeme dvěma miliony podpisů za vyhlášení bezletové zóny. I když petice vznikly roztříštěně, spojuje nás myšlenka situaci na Ukrajině řešit vojenským zásahem, tedy vyhlášením bezletové zóny. Proto jsme společně napsali dopis Borisi Johnsonovi a hledáme cesty, jak to prosazovat. Nacházíme podporu i v některých parlamentech. Teď se snažíme přenášet do praxe to, k čemu nám daly váhu výsledky peticí.

Vy se rizika celosvětového konfliktu v případě ochrany vzdušného prostoru Ukrajiny vojáky NATO nebojíte? Ministr zahraničí Ruské federace Lavrov prohlásil, že i vyslání mírových misí, které by chránily evakuaci lidí z obležených měst, by ruští představitelé považovali za přímou konfrontaci s Ruskem?

Myslím, že dělat si něco z ruské propagandy, je úplný nesmysl. Kdybychom věřili tomu, co Rusové říkají, nemáme co řešit, protože tvrdí, že ruská armáda zachraňuje ukrajinské obyvatelstvo před řáděním ukrajinských fašistů. Já se nebojím, že by Rusové další konflikt rozpoutali, protože si myslím, že výsledky jejich armády zcela jasně ukazují jejich schopnosti. A o tom, že by někdo zmáčkl červené tlačítko, už vůbec nemůže být řeč. O tom ostatně svědčí i vyjádření Putinova mluvčího. Ten řekl, že pokud nedojde přímo k existencionálnímu ohrožení Ruska, jaderné zbraně nepoužijí.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

Máte tedy za to, že výhružky ruské strany o použití jaderných zbraní nejsou reálné? Že jde jen o ruskou propagandu?

Samozřejmě, všechno je to ruská propaganda. Dokonce si myslím, že by Putinovi velmi vyhovovalo, kdyby došlo k zásahu Západu. On by se stáhl, nadával by na Západ, jací jsou to hajzlové, ale pro něj by to bylo východisko z té šlamastyky, do které se dostal.

Jen pomáhat uprchlíkům nestačí, říká Dalibor Dědek

Byl jste mezi prvními podnikateli, kteří ukončili obchodování s Ruskem. Zastavil jste prodeje a zablokoval datové služby pro klienty v Rusku a Bělorusku. Neváhal jste, i když to vaši firmu ekonomicky poškodí?

Myslím, že hospodářský dopad bude pro nás všechny daleko dramatičtější právě tím, že válka na Ukrajině vypukla. Už teď vidíme, jak stoupají ceny pohonných hmot, zdraží dál potraviny a tak dále… Ten dopad bude daleko větší. Musíme řešit příčinu, ne následky. V tuhle chvíli musí jít peníze stranou.

Pomáháte i ukrajinským uprchlíkům v České republice. Poskytl jste jim své rekreační středisko ve Vesci v Mírové pod Kozákovem. Využili vaší pomoci?

My jsme dali k dispozici pro uprchlíky všechny naše areály, máme jich několik. Areál ve Vesci je takovou přestupní stanicí. Když lidé z Ukrajiny přijedou, my se o ně staráme, vaříme jim, vyřizujeme jim všechny dokumenty. Teď zrovna ode mne odešel kolega, kterému se podařilo tady v Jablonci zajistit pět bytů. Nechceme je vyčleňovat z naší společnosti. Chceme, aby uprchlíci někde bydleli, měli zaměstnání, jejich děti chodily do škol. To není jen o tom sehnat jim postel, ale zajistit i to, aby fungovali.

Pomáháte uprchlíkům, ale co vás vede k tomu ještě burcovat veřejnost k tvrdší akci proti Rusku?

Jistě, pomoc uprchlíkům je krásná a chvályhodná věc. Ale v první řadě bychom měli odstranit příčinu. Sebrat odvahu a zasáhnout. Chováme se stejně zbaběle, jako se chovaly demokracie před II. světovou válkou. A těm, kteří mě kritizují, že štvu k válce, odpovídám: když se bojíte třetí světové války, co když se Putin nezastaví na slovenských hranicích a vpadne k nám? Jak se vám bude líbit, když všichni okolo budou říkat: „Hele, Češi, my nechceme vyvolat třetí světovou válku, tady máte samopaly a nějak se braňte sami.“

Už máme vlastní špatnou zkušenost. Mnichov…

Nejen Mnichov. Já osobně jsem zažil osmašedesátý a nic podobného už bych zažít nechtěl.

Dalibor Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

Západ sice přistoupil k nebývalým ekonomickým sankcím vůči Rusku, ale Putin svou válku nezastavil. Mnozí tvrdí, že bychom se měli uskrovnit a přestat z Ruska docela odebírat ropu a plyn, protože tím pomáháme Putinovi financovat válku. Souhlasíte s tím?

Jasně. Velmi dobrý signál vyšel i z Evropského parlamentu. Předložili tam návrh, aby veškeré platby za ropu a plyn šly na zmražené účty. Takže bychom platili za odebrané suroviny, ale Rusové by k nim nemohli. Protože peníze, které do Ruska tečou, jsou extrémní. [V únoru Evropa denně posílala do Ruska 380 milionů eur za ropu, 290 milionů eur za plyn a 110 milionů eur za uhlí – pozn. red.]

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Denně do Ruska tečou stamiliony eur a my tvrdíme, že jsme na něj uvalili ekonomické sankce. To není pravda. Tento návrh vetovali Němci. Já jsem říkal, že zaměstnám ukrajinské ženy a koupím jim pletací jehlice a vlnu. Ať pletou teplé ponožky a budeme je posílat na všechny německé ambasády.

Premiér Petr Fiala [ODS] v souvislosti s válkou řekl, že důsledky pocítíme všichni a že všichni musíme slevit ze svého pohodlí. Ale jsou na to Češi skutečně připraveni?

Myslím, že si to málokdo uvědomuje. My pořád žijeme v domnění, že nás se válka na Ukrajině netýká. Chodíme do práce, vozíme děti do škol, do kroužků a máme pocit, že se to děje někde na Ukrajině. Že se nás to dotýká asi podobně, jako když se válčilo v Sýrii. Ale ty dopady jsou přímé. Jestli se někdo bojí toho, že by došlo k rozpoutání války, tak válka už byla de facto rozpoutána. A ekonomické dopady už začínáme silně cítit a budou ještě silnější. A proto je potřeba to řešit.

Podniky volají po tom, aby vláda zasáhla nějakými opatřeními do cen energií a paliv. Piráti přišli s návrhem, aby stát dal rodinám několik stovek korun jako kompenzaci za vysoké ceny energií. Je to podle vás správné?

Všichni, kteří přicházejí s takovými návrhy, by i měli dodat, kde se na to vezme. Stát už je zadlužený až po uši. Rozdávání peněz, které nemáme, je jen drancování budoucnosti. To je prostě nesmysl. Zastávám názor, že bychom neměli čekat, až nám Putin kohoutek s ropou uzavře, ale měli bychom ho uzavřít sami. Vím, že by to byl šok, ale věřím, že situaci by to pomohlo. Polovičaté sankce nepomohou. To, když v Rusku nebudeme prodávat hamburgery a Facebook nám slavnostně povolí, že můžeme nadávat Putinovi, fakt tanky nezastaví.

Ruský voják na německých hranicích? Záleží na nás

Západ uvalil sankce na Rusko už po jeho zabrání Krymu a válce na Donbasu a Luhansku. Ty ale nebyly dostatečně účinné, podle některých ekonomů Rusku dokonce i pomohly na cestě k soběstačnosti a nezabránily ani invazi na Ukrajinu. Neutvrdilo to Putina v názoru, že Západ není schopen udělat razantní krok?

To je právě ten precedens, který v této chvíli vzniká. A je strašně nebezpečný. Jestli, nedejbože, Putin na Ukrajině uspěje, bude si jistý, že si může dělat, co chce. A nikdo mu nezabrání, aby nezabral pobaltské státy, případně některé další. A já se v duchu ptám, kdy vlastně ten Západ zareaguje. Zda čeká, až se ruské tanky objeví na německé hranici.

I někteří bezpečnostní analytici tvrdí, že další na řadě ruské agrese je Moldavsko a za pár let baltské státy… Sdílíte tyto obavy?

Když se Rusové rozhodnou, že obsadí Estonsko, tak než se na Západě nadechnou, je hotovo. To není Ukrajina, to jsou malé zemičky. Já být v dnešní době Estoncem nebo Litevcem, říkám si, kam jsem se to připojil. Protože je tristní, když vidím tu impotenci Severoatlantické aliance jednat.

Když už jste tedy zastáncem tvrdého postupu proti Rusku. Jak si ho představujete po té vojenské stránce?

Letadla, letecký zásah. Myšlenka, že Ukrajině dodáme techniku na ochranu vzdušného prostoru, je nesmyslná. I kdybychom jim dodali nějaké protiletecké systémy a podobně, jde o složitou techniku, která potřebuje školenou obsluhu. I když jim to dáme, tak jim to nepomůže. Tady skutečně je potřeba, aby někdo našel odvahu a poslal především vojenská zásobovací letadla, která by vytvořila humanitární most. A ten by ochránily stíhačky.

To znamená boj ve vzduchu…

Ano, pokud se Rusové nerozhodnou ustoupit, musíme se zapojit do protiletecké ochrany Ukrajiny. A to proto, aby nedocházelo k leteckým útokům ze strany Ruska. S pozemními ruskými vojsky si Ukrajinci poradí sami. Nakonec prezident Zelenský opakuje pořád dokola, že potřebuje hlavně leteckou ochranu. Přičemž my jen pořád odpovídáme, že nemůžeme. Jak nemůžeme? Vždyť Ukrajina je nezávislá země a nikdo nenapadá Rusko, a ani nechce. A na Ukrajině nemají Rusové co dělat. Když Putinův mluvčí řekl, že nebude-li ohrožena existencionální podstata Ruska, nepoužijí jaderné zbraně. V podstatě tedy řekl, že pokud se NATO utká s Ruskem na Ukrajině, Rusko jaderné zbraně nepoužije. Protože tím nebude existencionálně ohroženo.

Obávám se, že Rusko bere jako svoje existenciální ohrožení už jen to, že Ukrajina není dostatečně loajální nebo že dokonce chtěla vstoupit do NATO.

To už zrovna tak můžeme říci, že jsme ve válečném stavu, když jsme Ukrajině dodali několik tisíc dělostřeleckých granátů. I to může Putin interpretovat tak, že už jsme se zapojili do války. Vždyť Česko figuruje jako druhý stát mezi nepřáteli Ruska. Co tedy můžeme čekat.

Bojovníci za svobodu a demokracii jsou zalezlí a mlčí…

Do Česka přišlo už kolem tří set tisíc uprchlíků a jistě přijdou další. Objevují se obavy, jestli Česko takový příliv vůbec zvládne. Odbory hrozí, že pokud vláda nepomůže i českým občanům, které postihuje inflace a vysoké ceny energií, hrozí demonstrace a nevylučují ani generální stávku. Myslíte, že hrozí sociální bouře?

Nejlevnějším řešením by bylo poslat pár stíhaček nad Ukrajinu a tenhle problém se vyřeší. Jestli vláda začne dotovat všechno možné, od Ukrajinců po kompenzace firmám, vznikne problém, protože ty peníze prostě nemáme. To si jen lžeme. Jestli se agrese na Ukrajině rázně a rychle nevyřeší, dojde k hyperinflaci. A to bude mít neuvěřitelně špatný ekonomický dopad.

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

Obavy odborů jsou tedy naprosto oprávněné. A hlavně proto, že za chvíli ta válka na lidi dopadne ještě více a oni začnou projevovat svoji nespokojenost. Avšak problém je, že by ji měli projevovat tím, že zatlačí na politiky, aby se řešila situace na Ukrajině. Aby zastavili tamější ničení a zabíjení. Tím zmizí problém, protože při obnově Ukrajiny se ekonomika zase rozjede. Ale musíme nejdřív zastavit agresi.

Mluvili jsme dosud o praktických dopadech války na ekonomiku a na životní úroveň v Česku. Ale je tady i morální stránka. Nešokuje vás, že civilizované země se dokáží dívat na vraždění nevinných civilních obyvatel včetně dětí, na ostřelování humanitárních i evakuačních konvojů, že nechává umírat hlady a žízní lidi v obležených ukrajinských městech?

Pro mě je to možná tím největším překvapením. Očekával bych, že v téhle chvíli pojedou masivní demonstrace ve všech hlavních městech vyspělého světa. Že lidé zatlačí na vlády, aby zasáhly. Bohužel se to neděje. I v naší populaci vidím zbabělost u lidi, kteří mají volné rekreační objekty a byty. K věci se staví tak, že tam přece nedají nějaké Ukrajince, aby „nám to tam nepoškodili“.

Jak to vnímáte vy osobně?

Říkám si, zda není problematické konstatování, že jsme skutečně tou civilizovanou společností. Myslím, že mnoho lidí, kteří tady žijí, by si to označení nezasloužili. Když jezdím po České republice a vidím billboardy přelepené ukrajinskými vlajkami, ptám se, kam se ztratily ty usměvavé tváře všech těch hlasatelů demokracie a svobody. Těch, kteří se snažili ještě před nedávnem získat naše hlasy, ale petici pro zásah na Ukrajině tady organizuje Dědek, který je původem elektrikář. To mě na tom šokuje! Totiž, že ten, kdo půjde v čele průvodu a který bude říkat, že se musí Ukrajině pomoci, je už teď někde zalezlý a tváří se, že se ho to netýká. To mě hodně mrzí.

Libuše Frantová

Dalibor Dědek je zakladatelem společnosti Jablotron, mezinárodně úspěšného výrobce zabezpečovací elektroniky. Narodil se v roce 1957, vyučil se elektrikářem ve Sklostroji Turnov, maturoval na SPŠE v Jičíně. V roce 1983 promoval na elektrotechnické fakultě ČVUT Praha. Následně Dalibor Dědek pracoval jako vývojář v Liazu Jablonec.

Po revoluci Dalibor Dědek založil s partou nadšenců firmu a podařilo se jim prosadit se s vývojem a výrobou elektroniky. Firma Jablotron z Jablonce nad Nisou dnes exportuje zabezpečovací a komunikační elektroniku do celého světa.

Mezi nejznámější výrobky společnosti patří domovní střežící systém Jablotron‑100. Mnoho dalších produktů a služeb se skutečnou technologickou hodnotou skupina vyvíjí v dalších téměř 30ti firmách. Za společné krédo mají kvalita a srozumitelnost. Dalibor Dědek rád čte a jezdí na běžkách.

35 KOMENTÁŘE

  1. DALIBORE jsi jeden Z mála lidí v teto republice ,ktery se takto vyjádřil k problému VÁLKY na Ukraině je mi 77 DRŽÍM PALCE AT SE DAŘÍ. jura

  2. Ze všech těchto komentářů pouze vyplývá, že jde o plácání na plácání.
    Kde je objektivita? Kde je demokratický přístup k informacím obou stran?
    Z takovéhoto přístupu se člověku zvedá žaludek. A bude hůř.

    • Richter. Souhlas!!!!!!!!!!! Ne jenom žaludek. SSSR byl záruka míru a USA osa zla. Tak to prezentovali komunisté v ČSSR. Mnozí jsou ještě ve vládních funkcích. Děkuji že jsem mohl napsat svůj názor. Většina novin je pod tvrdou cenzurou. Mám 70 let tak pamatuji socialistickou propagandu a mohu srovnat cenzuru před 89 a dnes. Novinky, Seznam a další se bojí starého dědka proto ho blokují na věčné časy. Mohl bych se soudit ale nestojím o ty ubožáky.

      • To, že někdo rozjede velkou úspěšnou firmu, nemusí být zárukou, že jeho vize je správná. Na naší straně jsou stamiliony lidí přesvědčeny, že pravda je na straně západu, v Rusku jsou stamilony přesvědčeny o opaku. Oni jsou prý zmanipulovaní, a my ne? Z čeho vyplývá naše neomylnost?

        • V možnosti výběru,není to snad jasný? Kam chcete nechat zajít tuhle nesmyslnou akci sovětu? Fakt jste všichni připosraní jenom

        • Zjistit skutečnost není až takový problém.Jeden ze zdrojů pochopení situace co v Srbsku dělo,je dokument Čt z roku 2008 “Ulopené Kosovo”.Já jsem první informace dostal od pana domácího na dovolené v Chorvatsku v roce 2006 .Ačkoliv Srbové nepatřili mezi jeho oblíbence,jeho popis událostí byl ještě děsivější než bylo v uvedeném dokumentu.

    • Až z vás diskutujících bude znát i druhou stranu pravdy,pak něco komentujte.A pane Dědku,raději se věnujte lidem z Česka a problémům u nás.To je nyní na programu a ne žvanění o Rusku.Tyto diskuse jsou zcela zbytečné…

  3. Pane Dědku,v Jablonci nad Nisou zejí prázdnotou objekty bývalé porodnice a dětské nemocnice.Nechte pokoje upravit na malé byty pro uprchlíky,finance by se u Vás určitě našly.Když jste mohl vyhodit milióny na prezidenskou kampaň pana Drahoše,tak tahle investice měla aspoň užitek.Až se situace uklidní,můžete upravit na “Domov pro zámožné důchodce” jako máte v objektu bývalé jablonecké bižuterie u přehrady.

      • Pan Dědek se chce pouze zviditelnit.Blíží se prezidentské volby,tak si kupuje rozhovory v médiích.Ubohé kecání je pouze z jeho strany,což předvedl i pořadu čt Máte slovo,kde nebyl schopný odpovědět ano či ne na jasně a srozumitelně položenou otázku.

  4. Absolutně souhlasím s panem Dědkem. Polovičatá gesta a politikaření nic nevyřeší. Na Rusy odjakživa platí pouze tvrdá ruka. Agrese na Ukrajině je pouze vyústění zoufalého politického a ekonomického stavu, v němž se Rusko nachází. Dosavadní bilance okupace tomu jen nasvědčuje. Jediné řešení je silou. Civilizovaný svět by měl použít všechny prostředky, aby Putina umravnil, nebo umlčel. Nevěřme tomu, že dojde na červené tlačítko. Osobně bych věřil tomu-s ohledem na stav ruské armády a celého státu-že i ruský jaderný arzenál je v dezolátním stavu.

  5. Zdeněk, Juščíková-bomby v Jugoslávii. Wikipedie-Srebrenický masakr – událost je považována za jeden z největších masakrů v Evropě od druhé světové války. Obléhání a ostřelování Sarajeva Srby. Lidé čtěte!

  6. Podporuji Vaši iniciativu.
    USA a západní státy vůbec neznají povahu a odolnost Rusů, proto jejich očekávání dalšího vývoje nejsou správné. Máme jedinou možnost – zastavit ten masakr a zatlačit ruskou armádu zpět za jejich hranice. Tím dát Rusku i všem potenciálním agresorům na vědomí, že naše demokratická a humánní společnost něco takového nikdy nebude tolerovat. I když už je to dost pozdě. Jasně, že to bude stát mnoho peněz a bohužel i životů i našich vojáků, ale jinou možnost prostě nemáme. Umírat budeme tak, jako tak, jen ne v boji, ale v ruských lágrech.. Ukrajinci nás vnímají jako velmi blízké přátele a po válce budeme s našimi technologiemi a investicemi vítáni, tím nám vynahradí nynější finanční ztráty a společná prosperita bude nevídaná. Jen teď nesmíme selhat. Dejme vládám najevo svou ochotu bojovat, ať se přestanou schovávat za naše domnělé ekonomické zájmy. Máme z čeho brát, prozatím, tak to využijme k zastavení zla, dokud to jde. Jaderných zbraní se nelekejme, nenechme se vydírat. S teroristy se nevyjednává!!

    • To, že někdo rozjede velkou úspěšnou firmu, nemusí být zárukou, že jeho vize je správná. Na naší straně jsou stamiliony lidí přesvědčeny, že pravda je na straně západu, v Rusku jsou stamilony přesvědčeny o opaku. Oni jsou prý zmanipulovaní, a my ne? Z čeho vyplývá naše neomylnost?

    • zo západu nedošlo nič dobrého, A ČO vraždenie ľudí, detí od roku 2014-Luhansko,Dombas, celý svet nato “… zvysoka”. Západ nikdy NEDODRŽAL DOHODY!!! politici schvalujú,že nechcú ruský plyn, ropu, TO BUDÚ”DO TRUBIEK PRDEŤ” oni majú v “PÉČKU” starosti obyčajných ľudí,celý EU-parlament je “GERIATRICKÝ ÚSTAV” počúva USA, vymýšlajú … /emisie,-celá Amerika nato ZVYSOKA …!!! chcete,aby vedľa Vás bývali “uprchlíci”z Afriky?!/viď Nemecko,Francúzsko-NO GO ZONY!!! [redakčně upraveno]

  7. A kolik máš ty doma uprchlíků z Ukrajiny Dědku a vy všichni co co máte vlajku na svém profilu a na klopě oblečení . Takže jen prázdná slova a populistické gesto.
    Jinak do války už jsme zatížení, díky takovým, jako jste
    vy a ten vládní spletenec pětipes.

  8. Znemožnil jste používat výrobky Jablotron ruským občanům. Porušil jste obchodní smlouvy. Mnoho těchto lidí s válkou nesouhlasí a stejně jste je poškodil. Vrátil jste jim za koupené zboží peníze?

  9. Miliardář řekne, že peníze musí jít v této době stranou. Aha. Pan miliardář by měl vylézt ze své miliardářské bubliny a podívat se, jak žijí ostatní občané v ČR, protože u nich ty peníze jít stranou nemůžou.

    • A co vylézt ze své bubliny sám a začít něco dělat a jen nenadávat jiným ….. nikdo vám nebrání si založit firmu a živit jiné a vydělávat, budete-li toho schopen.

  10. Konečně někdo, kdo má rozum a inteligenci a dokáže věci jasně pojmenovat, umí hledat řešení a také něco dělat. Pane Dědek, máte pravdu, spousta našich chytrolínů umí jen nadávat, ale nemá odvahu se postavit realitě. A nakonec i zaleze do díry. Máte mou podporu a děkuji Vám za Vaší odvahu!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here