Zamrazilová: Ke zchudnutí obyvatelstva dojde evidentně

746
zamrazilova
Repro z ČT: Redakce FinTag.cz

„Ke zchudnutí obyvatelstva kvůli ruské agresi dojde zcela evidentně,“ uvedla šéfka Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová. Odhadla, že 10 procent lidí, které u nás ohrožuje chudoba už dnes, stoupne na 25 až 30 procent.

V diskuzním pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce [OVM] Eva Zamrazilová upozornila i na důležité ekonomické aspekty současné situace. Úroky, které každý rok platí Česko za svůj státní dluh, se podle ní v následujících třech letech zdvojnásobí.

„Teď platíme na úrocích kolem 40 miliard korun, v dalších třech letech to bude 80 miliard korun,“ vysvětlila.

Odvolala se k dubnové prognóze Ministerstva financí ČR [MF ČR] a dodala: „Neodpovědná fiskální politika z minulých let už přináší své ovoce. Naplnily se naše obavy. A ta zpráva je velice špatná, protože to jsou peníze [úroky z dluhů], které stát vždy zaplatí jako první.“

Důvod, proč rostou náklady na takzvanou obsluhu státního dluhu spočívá zejména v rychle rostoucí inflaci a v reakci na ni v podobě zvyšujících se úrokových sazeb ze strany České národní banky [ČNB]. Ta přitom uvedla, že je pro ni klíčové udržení cenové stability.

Inflace a dražší dluhy povedou státy k dalšímu zadlužování

Zvládnutí inflace je klíčové i podle Evy Zamrazilové: „Jsou dva největší problémy v ekonomice. To je inflace a nezaměstnanost. A zatímco nezaměstnanost je nízká, inflace nás opravdu bolí. Je to prioritní problém, s nímž musí bojovat ČNB. Vláda jí v tom musí pomáhat tak, že její výdaje [na zvládání inflace] budou adresné a cílené,“ uvedla. 

„Pomoc musí být cílená a musí být jednoduchá. A vláda musí říci, že není ostuda si o ni říci. Vláda ty peníze má, ale nedokáže je dostat k lidem. A už vůbec ne levně. Často ta administrace té podpory stojí více, než ta samotná podpora,“ doplnil šéfku NRR v pořadu OVM viceprezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Tomáš Prouza.

Zamrazilová: Za inflaci si částečně můžeme sami

Podle Evy Zamrazilové si v minulých letech Česko na problém s inflací zadělávalo z velké části vlastním přičiněním.

„Já jsem významně upozorňovala, že máme inflační podhoubí nejplodnější ze dvou důvodů. Je to tím, že tu máme více volných pracovních míst než nezaměstnaných. To hnalo mzdy a platy. A do toho nasedl v covidové době efekt covidových výdajů,“ uvedla Zamrazilová.

„Neříkám, že by vláda neměla pomáhat. Ale lidé by si měli uvědomit, že dostali peníze za nevyrobené zboží, nedodané služby apod. A teď do toho přišla válka, která zvedla ceny energií a paliv,“ dodala.

Babiš ví, jak na drahotu. Šest tisíc pro důchodce a nulová DPH

Upozornila pak na to, že část obchodníků se snaží zotavit z doby pandemie. Takzvaně se „zahojit po covidu”. Což dál nahrává inflaci. Jako příklad uvedla nepoměr mezi růstem cen potravin [+6 %] a růstem cen stravování [+12 %].

„Jsou tu položky, které nezdražují, ale jiné ano. A jsou tu různé akce, třeba banány nezdražují. Vezměme celý ten spotřební koš těch potravin. Avšak je jisté, že ta situace bude ještě horší, protože ta válka se vede v obilnici Evropy,“ upřesnila. 

25 až 30 procent bude potřebných

„Ke zchudnutí obyvatelstva z důvodu té ruské agrese dojde zcela evidentně,“ představila budoucnost v Česku Eva Zamrazilová.

Dle jejích slov se bohužel zvýší okruh osob, které budou řešit závažné finanční problémy. Odhadla, že deset procent lidí, kteří jsou v České republice už dnes ohroženy chudobou, stoupne na 25 až 30 procent.

„A těm se musí pomoci. […] A ten zbytek musí vydržet to období, kdy jim životní úroveň neporoste,“ upřesnila.

Chudoba v ČR ohrožuje i ty, kteří poctivě pracují. Hlavně ženy

Znovu pak varovala před plošnou podporou a „rozdáváním peněz“, jako to dělala minulá vláda.

„V těch loňských dvou letech se vláda rozhodla k plošné podpoře, a to vedlo k tomu, že na účtech domácností přistálo půl bilionu korun. Jenže ty peníze šly na dluh a pomohly rozvířit to inflační podhoubí. A to by se nemělo opakovat. Pokud to vláda udělá, tak to bude mít stejný dopad. Navýšení dluhu a podnícení inflace. A té inflace se nikdy nezbavíme,“ uzavřela.

Náklady na válku na Ukrajině

Jak Tomáš Prouza, tak Eva Zamrazilová nemyslí, že se octne Česko ve stagflaci. Což je nulový hospodářský růst, vysoká inflace a nezaměstnanost – bez podpory vlády a centrální banky. To má ale určité předpoklady.

„Pokud chceme pomoci ekonomice, růstu, otevřeme pracovní trh lidem z mimounijních zemí. A pak je to byrokracie, omezme ji pro firmy. A dále využívejme peníze z evropských fondů. Stagflaci se můžeme vyhnout, pokud vláda bude jednat,“ míní Prouza.

Slavný Národní plán obnovy se mění v neslavnou blamáž

Co se týče dalšího vývoje, podle jeho slov bude záležet na dalším vývoji války na Ukrajině.

„Pokud se z války na Ukrajině stane zamrzlý konflikt, tak ty inflační tlaky zeslabí. Pokud ale eskaluje a dojde k výpadkům energií, tak to bude další problém,“ řekl.

Z hlediska dopadů ruské války na Ukrajině Eva Zamrazilová v souladu s MF ČR uvedla, že náklady na migrační vlnu Česko vyjdou odhadem na 50 miliard korun.

„Bude záležet na tom, kolik těch uprchlíků půjde do práce. Kolik jich bude schopno vzít nějakou dočasnou práci. I na tom, jakou mají kvalifikaci. Jak vysoká bude jejich mzda, co odvedou do státního rozpočtu. Není to jen o minusech, ale i o plusech,“ řekla.  

Vyšší inflace hovoří pro státní rozpočet. Válka s Ruskem proti

Přesto letos očekává prohloubení deficitu oproti původním predikcím před válkou na Ukrajině o 60 až 70 miliard. Což odpovídá prognózovaným 4,5 procentům MF ČR.

„Pokud budou ty vládní kroky cílené, a budou směřovány správným směrem, tak i když se mi to nelíbí, tak to těžko mohu kritizovat,“ uzavřela.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here