V soutěži Eurovize zvítězila politická píseň. Samovi na škodu

1563
eurovize
Britský zpěvák Sam Ryder přišel o vítězství v letošním ročníků Eurovize. Jeho skladbu Space Man "překvapivě" přeskočila píseň ukrajinské skupiny Kalush Orchestra Stefania.

Ukrajinci včera [14.5.] slavně zvítězili na půdě populární hudby. V hlasování diváků v mezinárodní soutěži Eurovize drtivě přeskočili hlavního favorita – Velkou Británii. Vítězem soutěže se tak stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra.

Letošní ročník soutěže Eurovize opět nabídl v mnoha ohledech více než nevšední podívanou. Ve finále se předvedlo přes 20 vystupujících, mezi nimi nechyběl například ani zástupce Austrálie Sheldon Riley s maskou na obličeji a několikametrovou sukní.

Vystoupení účastníků z evropských, ale i asijských zemí, jako byl Ázerbájdžán a další, se dělilo do dvou skupin. Zpěváci a skupiny v drtivé většina buď předvedli vystoupení v duchu současných popových trendů, většinou o lásce, anebo kombinovali národní hudební zdroje spolu se současnými popovými proudy. V některých případech šlo o vystoupení, v nichž invence smazávala rozdíly nejen mezi národnostmi, ale i pohlavími. V čemž vynikali například zástupci Rumunska, Itálie nebo Švýcarska.

Výjimku přineslo vystoupení Srbska. To nabídlo satirickou píseň o posedlosti hygienou a zdravím jako takovým na elektronickém podkladu Konstrakta – In Corpore Sano.

Soutěž Eurovize skončila oznámením hlasů pro Ukrajinu

Favoritem odborných porot i mnoha diváků, jak se ukázalo v průběhu večera, bylo vystoupení britského zpěváka Sama Rydera. Ten předvedl jasný hit pod názvem Space Man. Dostal vůbec nejvíce hlasů od odborných porot z jednotlivých zemí a patřil i mezi soutěžící, které nejvíce ocenili diváci.

Avšak vítězství nad ostatními v hodnocení odborníků ani relativně silná divácká podpora Samu Ryderovi k celkovému vítězství nestačilo. V hlasování diváků ho na druhé místo s přehledem odsunula skupina Kalush Orchestra z Ukrajiny s písní Stefania. A to přesto, že do té doby nijak nevynikala. Ocenění získala pouze od odborných porot ze zemí, které s Ukrajinou sousedí. To bylo třeba Polsko a některé pobaltské republiky. I Česká republika, která silně podporuje Ukrajinu, dala hlas odborné poroty britskému zpěvákovi.

Naopak ale třeba i z České republiky dostala ukrajinská píseň nejvíce hlasů od diváků. Okamžitý skok ukrajinské písně na první místo byl skutečným překvapením. Nikoli však asi neočekávaným. V soutěži Eurovize se hlasuje tak, že například Britové nesmějí hlasovat pro svého zpěváka telefony z Velké Británie. Hlasovat pro něj mohou pouze lidé s jinou než v Británii registrovanou SIM kartou. To značí lidé z ostatních zemí. A to samé platí pro ostatní národy, včetně Ukrajinců. Lidé na Ukrajině nemohli hlasovat pro svou skupinu, pro ni mohli hlasovat pouze lidé mimo území Ukrajiny.

Tím ale příběh ukrajinské písně nekončí. Rumunská televize se ohradila proti rozhodnutí pořadatele Eurovize, který anuloval hlasy rumunské poroty [nejvyšší počet 12. bodů pro píseň Moldavska, pozn. red.] kvůli údajným nesrovnalostem a přidělila je ukrajinské hudební skupině Kalush Orchestra. Informovala o tom agentura EFE, podle níž anulování hlasů rumunské poroty nebylo jediné. Podle EFE to u Rumunů vzbudilo podezření, že anulování bylo záměrné, aby vyhrála Ukrajina.

Ukrajinská píseň vyhrála v soutěži Eurovize

Jakkoli vítězství ukrajinské skupiny Kalush Orchestra lze chápat vzhledem k současnému politickému dění, z hlediska uměleckých kvalit vyvolává jednoznačné rozpaky. Stefania patřila do skupiny písní, které v sobě kombinují taneční rytmy a folklórní prvky. A to nijak objevně. Takových skupin dnes po světě vystupují tisícovky.

Vysvětlení úspěchu písně spočívá podle agentury AP v tom, že na Ukrajině od 24. února, kdy zemi napadli Rusové, platí za „hymnu národa”. Původní text o vztahu syna a matky totiž získal zcela nový význam.

„Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,” zpívá se v ní.

Podle agentury skupina Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi původně měla reprezentovat 29letá raperka a bývalá účastnice show Alina Pašová. Ta ale v minulých týdnech navštívila okupovaný Krym. Čímž pobouřila Ukrajinu a dostala tak stopku pro vystoupení v soutěži.

Naopak Kalush Orchestra po svém vystoupení vyzvala k podpoře Ukrajiny, i když to pravidla soutěže zakazují. A vítězství skupiny ostatně ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude písňovou soutěž Eurovize hostit Ukrajina. […] Děkuji skupině Kalush Orchestra za toto vítězství a všem, kteří nám dali své hlasy! Jsem si jistý, že zvuk vítězství v boji s nepřítelem není daleko.”

Eurovizi proslavila ABBA. Česko letos propadlo

V letošním ročníku soutěže neuspěl český zástupce, skupina We are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Dcera slavného hokejisty skončila se skladbou Lights Off na 22. místě. Na druhou stranu vůbec nejhůře dopadl zástupce Německa, který skončil poslední.

Za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA. Ta v ní v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Zajímavé pak je, že už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ale jako zástupce Rakouska. První ročník Eurovize se konal v květnu 1956.

–DNA–

1 komentář

  1. věděl jsem a vím a zažil jsem jak Ukrajinci sedící na sovětských tancích střílí 22.08.1968 do českých občanů v Praze na Vinohradské třídě….ale nevěděl jsem jak dobří to jsou dezinformátoři

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here