Dneškem stoupnou důchody v průměru o 1 017 korun

138
duchody
Foto: Pixabay.com

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody dneškem mimořádně stoupnou kvůli vysoké inflaci. Zásluhová část penzí vzroste všem příjemcům o 8,2 procenta. Růst penzí upravuje nařízení vlády, které je ode dneška účinné.

Starobní důchody nařízením vlády vzrostou v průměru o 1 017 korun. Penzista, který pobírá například 15 000 korun, bude mít teď o 911 korun víc. Penzista s 13 000 korunami si polepší o 747 korun. Ten, kdo má důchod 18 000 korun, by měl dostávat o 1 157 korun víc. Penze 20 000 korun se navyšuje až o 1 320 korun.

Aktuální 8,2% valorizace penzí se týká i všech důchodů přiznaných kdykoli v kalendářním roce 2022. Tedy i těch, které Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] schválí v období od 1.6. do 31.12. 2022. Kvůli inflaci se mimořádně zvyšují i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Rostou taktéž o 8,2 procenta.

Od června 2022 si opět více polepší ti s nejvyššími důchody

Důchody se zvedaly naposledy v lednu po pravidelné běžné valorizaci. Průměrná starobní penze se tehdy navýšila o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu.

Je to inflace, která zvedá důchody

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Nyní se zvedá o tolik procent, o kolik se zvýšily od začátku loňského července do konce letošního ledna ceny.

Důchody letos kvůli inflaci vzrostou v průměru o 2 500 Kč

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a měl by odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3 900 korun. Zásluhová část se stanovuje podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Lidé s podprůměrnou penzí si tedy přilepší o méně než 1 017 korun, lidé s nadprůměrným důchodem dostanou naopak více.

Nejnižší penze mají lidé v Ústeckém kraji. Nejvyšší v Praze

Rada seniorů valorizační model kritizuje. Poukazuje na to, že čím nižší penze je, tím méně roste. Naopak vyšší důchody se zvedají více. Šéfka rady Lenka Desatová mluví o rozevírání nůžek mezi chudšími a bohatšími důchodci.

Další navýšení penzí přijde v září

Další mimořádné přidání kvůli zdražování nastane od září. Zásluhová výměra se navýší o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak stoupne o dalších 699 korun. V lednu příštího roku pak bude následovat opět pravidelná běžná valorizace.

Penze vláda letos navýší nejspíš 3x, rodičům dá pět tisíc

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci března přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Samostatné důchodové systémy spravuje policie, obrana a justice. Na letošní zvýšení penzí vydá státní rozpočet zhruba 21 miliard korun.

–ČTK/RED–

18 KOMENTÁŘE

  1. Lidé kteří pobírají malé nebo menší důchody by mněli dostat více Májí stejné žaludky jako lidi s vysokým nebo vyšším důchodem.Bylo by dobré ať se to vyrovnává.Jsou velké rozdíly v důchodech.

    • Pani Evo,podle vás by došlo k tomu,že by po několika letech valorizací penzí by ti,co mají
      malou zásluhovost by se dostali na úroveň těch co makali jako mezci celý život.Díky bohu
      jsou penze stanoveny dle toho,kolik let nastávající penzista odpracoval let a jaký měl plat.
      Tím nemyslím ty,kteří nemohli pracovat z vážných zdravotních důvodů,ale ty co jen jako vyčůránkové jen čerpali podpory bez práce.

    • Valorizace by měla důchod zvýšit tak, aby jeho kupní síla zůstala stejná jako při jeho vyměření. Není to úplně tak, protože se při ní přidává i část navýšení průměrné mzdy, aby důchodci neztráceli krok s ekonomicky aktivními. Při mimořádné valorizaci je nelogické, že se nevalorizuje celý důchod, ale jen jeho procentní výměra, což se drasticky projeví u nejmenších důchodů. Kdo s tím kdy něco udělá?

  2. Také si myslím, že není fér když beru důchod 5 890 Kč, tak mi přidají 160 Kč a ještě se napíše dopis, že doufají že mi to pomůže. Mám pocit ,že si z nás dělají srandu. A pak člověk který bere 15 000 Kč, tak dostane přes 1000 Kč. Mě to nepřijde logické.

    • Přesně tak. Čím menší důchod tím méně dostane. Je to nelogické. To mohl vymyslet jen debil. Mělo by se to upravit a vyrovnat . Myslím ,že se tím nikdo nezaobírá. Ty co chrochtají ve vládě berou tolik peněz z našich daní . A ty to vůbec nezajímá JAK ŽIJÍ DÚCHODCI. ONO S TÉ VÝŠKY A TEPLÝCH LAVIC NENÍ VIDĚT DOLŮ. ..

      • Berte, ale v potaz to, že ten kdo bere 5tis. Důchodu, toho asi do st.kasy asi moc neodvedl. Rak nemůžete chtít, aby bývalý horník, který vykonával celý život těžkou práci, bral nakonec stejný důchod jako člověk, který moc práce neodvedl, ale teď by měl mít stejně jako ten co celý život dělal těžkou práci ? 5tis.důchodu nebere člověk co stabilně pracoval.

  3. Pravda je, že by se měl valorizovat základ penze stejnou částku všem. Ty žvásty o zásluhovosti si strčte do řitě. Ti s vyšším příjmem byli zvýhodněni při výpočtu důchodu a navíc při vysokých přijmech se mohli na penzi zajistit lépe, než ti s nízkými příjmy. Sám si nijak nestěžuji, mém důchod 19520Kč.

  4. Energie, potraviny atd.. jsou pro každého stejné tak proč ne i důchody, jsem i invalidním beru 6200 Kč. Ať jde naše vláda do hajzlu.

  5. Ano, máte pravdu a divím se jak k tomu vláda přistupuje. Paní Pakarová prohlásila,že je to takhle spravedlivé. Já mám jiný názor, mělo by se přidávat všem stejně a to ohledně nárůstu cen, ona to neřeší a ani nemusí když bere přes 200 tis.měsíčně.Zajímalo by mi, kdo tohle nemůže pochopit, vzdyť to bije do očí. Výše důchdu je jedna věc a zvyšování druhá. Všem nám rostou ceny v obchodech i energie stejně. Kdy už se to konečně změní.

  6. Jsem v plným inv. Důchodu již od 18 let tudíž se mi počítal ze státního průměru. Můj prvotní základ byl kolem 5000 a za dva roky něco přes 6000 . V ty době jsem znal o dva roky mladšího kluka kterému také přiznali plny invalidní důchod ale jeho základ už byl o další 2000 výš než můj důchod po dvou letech. To taky není moc fér.

  7. Nedivím se, že ti občané s nízkými důchody, kteří za svůj produktivní život do společného téměř nic nedaly, chtějí bez zásluh důchody jako tvrdě pracující. Měli by však mít přiznanou výši důchodů, jako ti “nepřizpůsobiví”, kteří žili na úkor společnosti celý svůj produktivní život a dp společného nedali nic! To by bylo spravedlivé!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here