V Poděbradech odstupuje celá kandidátka STAN

5745
Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka na poděbradské akci Běh barev, která se konala 29.5.2022. / Foto: Městský úřad Poděbrady

Starosta v Poděbradech na Nymbursku Jaroslav Červinka, kritizovaný kvůli výrokům o Romech, končí v hnutí STAN. České televizi [ČT] včera [17.7.] řekl, že dnes doručí do stranické kanceláře sdělení o ukončení členství.

Lidé z Poděbrad pořádají podpisovou akci na podporu starosty, ale i jeho stranických kolegů, s nimiž měl v letošních volbách kandidovat za STAN v komunálních volbách. I ti totiž ve STAN končí.

„Kdo chcete podpořit pana Červinku, aby mohl kandidovat, přijďte ho podpořit podpisem petice. […] Nebudeme podporovat nesmyslná rozhodnuti Víta Rakušana, jen aby odvedl pozornost kauzy Dozimetr,“ uvádí například facebooková stránka Naše Poděbrady.

Poděbradský starosta, profesí zootechnik a zemědělec, Jaroslav Červinka končí ve STAN, protože na červnovém jednání městského zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Uvedl, že ji dostal za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem.

„Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl.

Při vysvětlení na policii pak tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a že by chtěl Romy střílet. Za svou větu se následně i veřejně omluvil. Uvedl, že jeho výrok o Romech byl hloupý před lety, kdy ho učinil, i nyní, když ho připomněl na jednání poděbradského zastupitelstva. Svou roli dle něj sehrály i emoce a únava.

„Samozřejmě toho lituji, byla to moje chyba a prostě se to stalo. Já se za to omlouvám a rozhodně to nebylo tak myšleno, jak to ve finále vyznělo. Ani před 22 lety, ani teď, když jsem to v nějakých emocích pod tlakem a únavě zopakoval docela nešťastně,“ řekl.

V Poděbradech sbírají podpisy navzdory názoru STAN

Kvůli výroku, respektive jeho zveřejnění, oblastní sdružení STAN Nymburk vyzvalo Červinku k odstoupení z kandidátky do komunálních voleb. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Dozorčí rada hnutí dle Rakušana také podala podnět na pozastavení Červinkova členství ve STAN.

Na Rakušana míří trestní oznámení kvůli jeho působení v Kolíně

Organizace RomanoNet vyzvala vedení STAN ke stažení Červinky z kandidátky. Zároveň oznámila, že na starostu podá trestní oznámení. Oblastní sdružení Nymburk, pod nějž poděbradská buňka STAN spadá, přijala usnesení, podle nějž by Červinka měl z kandidátky odstoupit. Starosta v sobotu ČTK řekl, že rozhodnutí oblastního sdružení akceptuje a bude o něm přemýšlet.

Podle ČT Červinka opouští STAN a je možné, že se bude ucházet o hlasy voličů na nezávislé kandidátce.

„Zvažuji nějaké varianty. Zvedla se nějaká vlna podpory v Poděbradech, tak to zvažuji,” řekl Červinka ČT.

V hnutí STAN tikají další bomby. V Praze a ve Zlíně

Obyvatelé Poděbrad, kteří chtějí, aby Jaroslav Červinka v letošních volbách kandidoval, na svých stránkách uvádějí: „Domníváme se, že za touto štvanicí stojí bývalé vedení města a podnikatelé, kterým pan Červinka brání v rozebrání našeho města.”

A vyzývají další k podpoře nejen starosty, ale celé kandidátky STAN: „Celá kandidátka hnutí STAN odstoupila. Potřebují od nás 1 003 podpisů, aby mohli kandidovat jako „Nezávislí kandidáti Poděbrady. Naše Poděbrady je v tomto podporují. “

Červinka je v hnutí STAN od roku 2018

Jaroslav Červinka se v roce 2018 stal starostou Poděbrad. Červinka po gymnáziu studoval Vysokou školu stavební a textilní v Liberci, odkud přešel na Fakultu stavební Vysokého učení technického v Praze, kterou nedokončil.

V minulosti pracoval v JZD Velký Říjen Velké Výkleky. Po základní vojenské službě v letech 1984 až 1990 dělal zootechnika v JZD Dymokury. Posléze osm let v zemědělství podnikal.

Do politiky tehdy nestraník Jaroslav Červinka vstoupil od roku 1998 a dvě léta zastával post starosty obce Dymokury. V letech 2010 až 2018 působil jako odborný referent stavebního úřadu Poděbrady.

V komunálních volbách 2018 se Jaroslav Červinka za hnutí STAN [od roku 2014 příznivec, od roku 2018 člen] dostal do Zastupitelstva města Poděbrady a záhy zasedl do křesla starosty.

Mezi koníčky Jaroslava Červinky patří houbaření. Dále pak sběratelství, a to místopisných pohlednic a známek. Jaroslav Červinka je vdovec. Má dvě dospělé děti, syna a dceru.

–DNA/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Já si myslím, že velké nebezpečí tkví právě ve věci samotné. A to v tom, že věc, která se stala před dávnou dobou a dle mne je navíc v trestní rovině promlčená, se nyní otevírá přesně stejným způsoben, jak je rozjetá na západě. Tedy, že se nejedná o člověka svým zaměřením rasistu, ale jen o jeho přihlouplý výrok, ale že se najednou organizace pracující s našimi cikánskými spoluobčany chtějí na tom zviditelnit (trestní oznámení) a podobně další (Rakušan). Za normálních okolností člověk, který vtipkuje stylem, že by se měli spoluobčané střílet, rozhodně neměl v politice co dělat. Ale po zkušenostech, které jsou dnes na západě vidět, kam to nakonec vše vede (herec hrající Othella se nakrémuje a je z toho málem trestní řízení – trochu v tomto přeháním), je naopak důležité, aby kandidovali nezávisle a získali extrémní podporu a drtivě zvítězili. Jiná obrana není. Posílám podporu do Poděbrad!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here