V hnutí STAN tikají další bomby. V Praze a ve Zlíně

51753
STAN
Předseda hnutí STAN, ministr vnitra Vít Rakušan je z kauz svých nejbližších spolupracovníků zdrcený. Přičemž se mluví již i o dalších. / Foto: STAN

Podpora hnutí Starostové a nezávislí [STAN] upadá přímo úměrně s růstem podpory koalice Spolu. Podle pozorovatelů za to mohou kauzy jeho nejvyšších představitelů, které navíc zřejmě nebudou ani poslední.

Hvězda STAN po několika měsících od podzimních voleb už tak jasně nezáří. Podle nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, které provedla společnost Kantar pro Českou televizi, by se ve sněmovních volbách Piráti a STAN umístili na třetím místě za vítěznou koalicí SPOLU a ANO s 15,5 procenty hlasů. A samostatně by hnutí STAN dosáhlo jen 10 procent.

Hnutí STAN, které díky spojení s Piráty ve sněmovních volbách posílilo z předchozích šesti na třiatřicet poslaneckých mandátů, se tak postupně a překvapivě stává nejslabším článkem vládní koalice. A to kvůli několika kauzám, které otřásly vedením strany a měly vliv na ztrátu důvěry voličů. Podle politologa Ladislava Mrklase navíc nemusí být zdaleka všem problémům hnutí konec. Upozorňuje na dvě tikající bomby – v Praze a ve Zlíně.

„Myslím, že to ještě neskončilo, že se objeví další kauzy,“ uvedl pro FinTag.cz politolog Ladislav Mrklas na adresu STAN.

Za vším hledej Babiše

Politolog se domnívá, že odhalení kauz hnutí STAN pocházejí hlavně z kuchyně Andreje Babiše a jeho poradců. Hnutí ANO se podle Mrklase zaměřilo namísto Pirátů, z nichž po volbách zbylo jen torzo, na Starosty a nezávislé. Vyhledává slabá a někdy i velmi kontroverzní jednání představitelů a členů STAN. Upozorňuje na ně v médiích i v Poslanecké sněmovně.

„ANO nemá důvod, proč s Piráty bojovat, možná v Praze, kde je primátorem Zdeněk Hřib, ale jinak myslím, že jsou Piráti za zenitem. Teď je hlavním terčem STAN,“ myslí si Mrklas.

Hlavní důvod spatřuje v tom, že elektorát STANu a ANO se částečně překrývá.

„Takže od vládní koalice se dá nejsnadněji odloupnut volič od Starostů a nezávislých,“ upozorňuje na taktiku hnutí ANO.

Podle odborníků je zacílení hnutí ANO na STAN nebezpečné. Což dokládá zkušenost Pirátů, kteří se stali před loňskými sněmovními volbami hlavním terčem útoků Andreje Babiše a jeho píáristů. Výsledek byl spolu s dopady kroužkování na společné kandidátce PirSTAN ve volbách zisk pouhých čtyř poslaneckých mandátů. I když před volbami měli Piráti nemalou šanci získat post premiéra.

Předsednictvo STAN by si zasloužilo novou krev

Na ztrátě důvěry voličů ve STAN se podepsalo několik kauz. Brzy po volbách, v nichž získalo hnutí mnohonásobně víc poslaneckých mandátů než Piráti kvůli zmíněnému kroužkování, se objevily podivné finanční transakce místopředsedy hnutí a starosty Dolních Břežan Věslava Michalíka. Když se ukázalo, že si jeho firma půjčila sto milionů od anonymní firmy z Kypru, nestal se ministrem průmyslu a obchodu. Místopředsedou STAN však zůstal. Stejně tak neopustil post náměstka přes investice a ekonomiku hejtmanky Středočeského kraje. To značí jeho přímý vliv na rozpočet kraje ve výši cca 40 miliard korun ročně.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

Brzy poté veřejnost šokoval Jan Farský, první místopředseda Starostů a nezávislých, když chtěl poslancovat za svého několikaměsíčního pobytu ve Spojených státech. Bylo zarážející, že kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v době, kdy zároveň žádal o prestižní stáž. Doporučení k přijetí k stáži mu vystavil i premiér Petr Fiala [ODS]. Poslaneckého mandátu se nejdříve vzdát nechtěl. Pouze oznámil, že opustí funkci předsedy poslaneckého klubu a poslanecký plat po dobu stáže bude posílat několika neziskovým organizacím. Nakonec se pod tlakem ale vzdal i poslaneckého mandátu. O tom, že získal stipendium Fulbrightovy komise přitom věděl již loni v květnu.

„Mne zarazilo, že už to věděl před volbami. Kdyby to řekl voličům, mnoho problémů by si ušetřil,“ okomentoval pro FinTag.cz kauzu Farského politolog Petr Just.

Farského na stáž do USA před volbami doporučoval i Petr Fiala

Naopak o křeslo ve vedení hnutí přišel další místopředseda-europoslanec Stanislav Polčák. A to poté, kdy Seznam Zprávy jako první zveřejnily, že za pomoc obcím při získání odškodnění za výbuch ve Vrběticích žádal jako advokát odměnu přes osm milionů korun. Nakonec požadoval 2,5 procenta z celkové částky odškodnění, která činila 350 milionů korun. Tedy necelých osm milionů. I z těch ale sešlo. Polčák se odměny pod tlakem médií, opozice i vlastního hnutí vzdal.

„Pokud jako politik prosazoval přijetí odškodňovacího zákona, neměl z toho mít v jiné roli prospěch,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan s tím, že i proto trval na vyvození „jasné politické odpovědnosti“. Což se podle něj také stalo.

Šéf STAN i tak prohlásil, že Polčáka nepodpoří v případné obhajobě mandátu europoslance. A jisté nemá Polčák ani místo na kandidátce v komunálních volbách. Rakušan totiž poukázal na to, že STAN sestavuje kandidátní listiny v primárních volbách a je otázka, zda Polčák důvěru dostane.

Výbuch ve Vrběticích předznamenává obchodní válku s Ruskem

Není divu, že předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan je z kauz svých nejbližších spolupracovníků zdrcený.

„Z mého pohledu předsedy si myslím, že i předsednictvo by si zasloužilo novou krev,“ vyjádřil se v médiích.

Jenže sněm, který by měl volit nové vedení hnutí, je plánován až na jaro příštího roku. Tedy až po komunálních, senátních a prezidentských volbách.

Otázka je, co vyplave na STAN příště

Jak již bylo řečeno, s kauzami Starostů a nezávislých nemusí být podle politologa Ladislava Mrklase ještě konec.

„Myslím, že to ještě neskončilo. Už jen proto, že není dotažena otázka Petra Hlubučka v Praze a možná některých dalších lidí z pražského STAN. A pak je hodně riziková druhá větev – zlínská. Tam také asi nebylo řečeno všechno. Je pravděpodobné, že se může ukázat něco ze sponzoringu Starostů a nezávislých, o čemž se spekuluje,“ upozornil politolog na další hrozby, které mohou rozvířit politické vody.

O co konkrétně se jedná? Člen předsednictva STAN, přední pražský politik a starosta Lysolají Petr Hlubuček tají své majetkové poměry a nechce zveřejnit svoje majetkové přiznání. Podle médií předseda pražské organizace Starostů a nezávislých a náměstek pražského primátora Hlubuček údajně vlastní na jihu Španělska poblíž Málagy nemovitost, kde se prý potkává s podnikatelem Michalem Redlem, který v minulosti spolupracoval s uprchlým gangsterem Radovanem Krejčířem.

„Nevím, jakou hledáte senzaci, protože na svůj majetek jsem si vydělal za téměř třicet let tvrdé práce v Čechách i v zahraničí, své úspory jsem investoval a zhodnocoval. Nyní s maximálním možným nasazením pracuji pro Prahu,“ vyhnul se přímé odpovědi Hlubuček.

A další bomba tiká na Zlínsku. Starostové a nezávislí, kteří jsou na zlínské radnici u moci, dostávají sponzorské peníze od hazardního magnáta Ivo Valenty a podnikatele Petra Redla, který se tomuto byznysu také věnuje. A nejde o žádné malé částky. Pět milionů od Valenty, půl milionu od Redla.

A ve Zlíně najednou přibývá hracích automatů. Před pár lety se jejich počet snížil z 1500 na 800, nyní už opět vzrostl přes tisíc. Navzdory tomu, že náměstek primátora Ondřej Běták z hnutí STAN v roce 2013 předpokládal, že do dvou let bude v krajském městě nanejvýš 500 výherních automatů.

Síkela místopředsedou? To není dobrý tah, říká politolog

Zatím je ve STAN volné jedno místopředsednické křeslo – po Polčákovi. Vít Rakušan nepopřel informaci moderátora ČT Václava Moravce, že by ho případně i rád nabídl ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi. Ten však není ani členem hnutí.

„STAN nemá tolik viditelných osobností, potřebovaly by nahradit dvě – Farský a Polčák. Ale Síkela není členem Starostů a nezávislých. Nevím, jestli by to byl dobrý tah. Je to trochu babišovská cesta. Totiž, že kdo není ještě ani členem uskupení, má být místopředsedou,“ komentuje tyto úvahy politolog Mrklas.

Podle něj to nesvědčí o dobré personální politice STAN. Na druhou stranu s podobnými problémy se dle jeho slov potýkají všechny politické strany u nás. Tedy to nijak nepřekvapuje.

Pro samotný STAN navícdovolba“ místopředsedy není priorita, jak pro FinTag.cz potvrdil bývalý předseda STAN, dnes jeden z místopředsedů a ministr školství Petr Gazdík.

„My se teď věnujeme spíše aktuálním věcem. Jsme v historicky nejtěžší fázi. Jsme ve válce. Vnitrostranické věci budeme řešit hned, jak vyřešíme záležitosti, které jsou teď před námi,“ řekl Gazdík a zdůraznil, že STAN jako vládní strana nese vládní odpovědnost.

Také naznačil, že hnutí nemusí hned svolávat sněm: „Máme nejvyšší orgán mezi sněmy, celostátní výbor. V případě, že celostátní výbor rozhodne, že nesvolá sněm, může místopředsedu zvolit celostátní výbor.“

Každý problém má řešení, když se ale řeší

Ladislav Mrklas je však jiného názoru. Podle něj z vedení STAN zbylo takové torzo, že by bylo lepší už kvůli mobilizaci členů a voličů udělat sněm co nejdříve. To znamená ještě před podzimními volbami, které jsou pro hnutí určitě důležité.

„Čekat až na jaro po prezidentských volbách by sice bylo pohodlnější, ale za situace, kdy by se uskupení vyvíjelo normálním způsobem. To se teď neděje. Takže by bylo vhodné uvažovat o dřívějším termínu, zahájit nějaký restart. Včetně mobilizace hlavně vlastních členů, kterými ty kauzy přirozeně také otřásly,“ vysvětluje, co on osobně považuje za správnou reakci.

Komunální volby, které se konají koncem září, mediální kauzy STAN dle jeho slov příliš neovlivní. Ty stojí na podpoře jednotlivých lidí v regionech.

„Myslím, že kauzy někoho z celostátní politiky se komunálních voleb dotknou spíše okrajově. Možná s výjimkou větších měst, třeba v Praze nebo dalších velkých krajských městech, kde STAN mohl být alternativou, si teď svůj potenciál mohli poškodit,“ míní.

Současně ale dodává, že aktuální vývoj a situace může hnutí poškodit v celostátních, krajských a možná i v senátních volbách.

Převzali jsme rozbořený dům, tvrdí Gazdík

Jenže STAN jako součást vládní koalice má teď podle Gazdíka jiné starosti než řešení sama sebe. Opozice, odbory a značná část veřejnosti Fialův kabinet obviňují, že upřednostňuje uprchlíky z Ukrajiny před pomocí českým občanům, na něž čím dál víc doléhá rychle rostoucí inflace.

„Od opozice je to trochu chucpe, protože ona nám zanechala státní rozpočet ve stavu, v jakém je. Ona ve stavu hojnosti nešetřila na časy, jaké jsou teď a které jsou skutečně extrémní,“ brání se místopředseda STAN Petr Gazdík obviňování.

Fakt je, že rychlé a hluboké zadlužování státu v minulých letech si nyní vybírá svou daň. Vzhledem k rostoucí inflaci a spolu s ní i základním úrokovým sazbám se například téměř zdvojnásobí náklady, jež Česko vydá na úroky ze svých dluhů. To při nízkém ekonomickém růstu a jistém propadu životní úrovně velké části veřejnosti.

Zamrazilová: Ke zchudnutí obyvatelstva dojde evidentně

Gazdík dále zdůrazňuje, že válku jsme tu neměli několik posledních desetiletí a takový příliv uprchlíků ještě nikdy v minulosti.

„Převzali jsme rozbořený dům, který je zadlužený, zadlužuje se jedním z nejrychlejších temp v Evropě. Dřív se rozhazovaly peníze z vrtulníku, jak potvrdila zpráva NKÚ, že 90 procent výdajů vlády v minulém roce vůbec nesouviselo s covidem,“ argumentuje.

Gazdík: Kdo kritizuje pomoc Ukrajině, je Putinův agent

To, že současná opozice tohoto stavu dle jeho názoru zneužívá k tomu, že se snaží vyvolávat sociální nenávist, označuje za odporné. Nicméně nemají ale například odbory pravdu, když poukazují na to, že současná drahota, jíž vláda i dle nich neřeší dostatečně, u nás ohrožuje už i střední třídu?

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

„My si to uvědomujeme a činíme příslušné kroky,“ oponuje Gazdík s tím, že není pravda, že se vláda nestará o české občany. A poukázal na zavedení dalších podpory a zvýšení některých sociálních dávek.

„Nevolíme plošná opatření, nerozdáme všechno všem. Já jako poměrně bohatý člověk nepotřebuji, aby mě vláda snížila DPH na energie. To zaměřme pro ty nejchudší, můžeme to udělat třeba odpočitatelnou položkou,“ uvedl pro FinTag.cz ministr školství.

Gazdík kritizuje návrh opatření, která prosazuje Andrej Babiš: „Zapomíná říci nejzásadnější, a to, z čeho na to vezme. Chce si na to půjčit, chce zadlužit budoucí generace, chce krach státního rozpočtu, to je alibistické a hloupé. A vzhledem k tomu, že se to děje při válce, i nechutné,“ opřel se do expremiéra a šéfa ANO.

Babiš ví, jak na drahotu. Šest tisíc pro důchodce a nulová DPH

Kdo podle Gazdíka kritizuje pomoc vlády Ukrajině, rozeštvává společnost a snaží se o destabilizaci České republiky

„Nahrává Putinovi. Je Putinův agent,“ prohlásil ministr školství a stojí si za tím, že Ukrajinci bojují i za nás.

„Jestli si někdo myslí, že by Putin měl dost, kdyby ovládl Ukrajinu, že by jednou nemusely prchat naše ženy a děti, že by také naše domovy nebyly ničeny raketami, je těžce na omylu,“ uvedl pro FinTag.cz.

Víta Rakušana čeká konsolidace STAN

Politolog Ladislav Mrklas tvrdí, že budoucnost STAN ovlivní všechny události kolem nás. Je to válka na Ukrajině, inflace, energetická krize, a hlavně výkon STAN ve vládě.

„Ten zatím kauzami hnutí STAN nijak zásadně netrpí. I komunální volby pro STAN také podle mě nedopadnou špatně. Teď je na Vítu Rakušanovi, aby dokázal stranu nějak konsolidovat,“ říká.

Prozatím hnutí hlavně sčítá škody. K nim patří i nenaplněná ambice STAN mít nejsilnější klub v Senátu a obsadit nejsilnější post předsedy horní komory.

„Ale není to tak veliká daň za to, když se podaří postavit stranu znovu do pozice, aby byla konkurenceschopná,“ tvrdí politolog.

Dále soudí, že po zkušenostech Pirátů by do koalice s hnutím STAN šla už jen naprosto sebevědomá a hlavně silná strana. Strana, která bude mít jistotu, že se jí nestane to, co se stalo Pirátům.

Za hlasy v loňských volbách Piráti dostali 2x tolik co STAN

„Ale s největší pravděpodobností jsou odsouzeni jít do sněmovních voleb sami nebo v koalici s malou stranou, které budou stačit dva mandáty. To je se Zelenými nebo někým takovým,“ konstatuje.

Ovšem příští sněmovní volby jsou ještě daleko. Do té doby se může stát ještě cokoli.

„Jsme teprve na začátku volebního období, takže nemá smysl spekulovat, “ uzavírá pro FinTag.cz politolog.

Libuše Frantová

11 KOMENTÁŘE

  1. Stan se zdiskredituje samo, na to nepotřebují Babiše. Už to, jak jednali s Piráty při zrodu slepence Spolu, potřebovaly Piráty, aby se dostali do parlamentu. Rakušan v dalším období nemá šanci. Ostatně ODS podle potřeby sama vytěsní strany, které už potřebovat nebude. Slepenec se rozpadne, neboť jednotlivé jejich frakce mají rozdílný program. Zatím se plní z větší částí program ODS, na ostatní už není místo.

    • 1. Na to aby se dostali do parlamentu zrovna STAN piráty rozhodně nepotřeboval, průzkumy jim předpovídaly, že se do PS dostanou a vzhledem k výsledku minulých voleb bych tomu i věřil, protože tyto malé strany mají/měly mnohem ‚věrnější‘ voliče. Teď je to určitě jiné.
      Důvodem vzniku volebních koalic byl původní volební zákon, který vzniknul, aby výrazně zvýhodnil velké strany před menšími. Např při minulých volbách do PS menší strany jako STAN potřebovali k zisku jednoho mandátu 2x více hlasů než ANO. Dalším důvodem asi bylo i lepší financování kampaně, aby se byli schopni vyrovnat financím ANO.
      2. Jestli ODS vytěsní ostatní strany nevím, protože si nejsem jistý jak středopravá, konzervativní, relativně euroskeptická strana bude získávat voliče pirátů, nebo středopravých liberálů, to mají větší šanci ulovit nějaké procento z uskupení TSS, nebo z Přísahy. Jinak by mělo být v našem systému běžné, že je v parlamentu více menších stran, které by zastupovaly jednotlivé názorové proudy obyvatelstva. Catch-all party, jako např. ANO jsou naopak velice nezdravé pro systém.
      3. V poměrném systému, kde zcela běžně vznikají koaliční vlády, je normální, že se tam sejdou strany, které mají rozdílné programy. Minulá vláda byla tvořena údajně středopravým ANO a levicovou ČSSD, podporovaná levicovou KSČM. Aneb jak miliardář vládl se socialisty a komunisty. To byl teprv nesourodý slepenec. To současná pětikoalice je mnohem homogennějším tvarem, ikdyž uznávám, že je to kočkopes. Ale hold taková je soudobá politika v ČR.

  2. Logika tohoto článku je přinejmenším podivná . Za to , že politici STANu jsou zločinci , kradou , podvádí , lžou , může Babiš . Už toto vysvětlení stačí normálním lidem k tomu , aby tu loupežnickou , prolhanou bandu nevolili . Ukazují , že pro občany zásadně nic nemají .

    • Na někoho musí svést svou neschopnost. Nechápu, jak mohou starostové zvládat dvě profese, být ve vládě, být poslancem a starostovat. Asi jen pro peníze a kvalita ,,práce“ tomu tak vypovídá.

  3. Autor je … …! Na Babise bonzovala cela petikolka a pak zalozila milion chvilek. Kdyz se chtel Minar osamostatnit a zalozit stranu tak ho petikolka zlikvidovala. [redakčně upraveno]

  4. Snad by se měla kauzami Stanu zabývat policie ČR, ale musíme se spokojit s tímto stavem. Otázka je jasná, kdo je ministrem Vnitra? Dál není co řešit 🤷

  5. V dobách hojnosti, jak pravil kantor Gazdík se jednak řešil Covid a i přes tyto obtíže se vláda AB snažila všechny újmy maximálně kompenzovat. A opozice stále řvala, že to je málo. A stěžování, že se to mělo ušetřit / z čeho? / a nedat to lidem je genialita hodná jejich úvah. To by byl balík na odklonění!

  6. Jen hesla a proklamace
    Pan Gazdik tomu navíc moc nerozumí.
    1)Musel by jít do jednotlivých položek utracenych za kovidu a brzy by zjistil, že mnoho z nich sám chtěl a netroufl by si je skrtnout.
    2) je legitimní se ptát vlády zda si jako „loupeznik“ hodlá nechat všechny výnosy daní plynoucích ze zvýšených cen. Jen tento rozdíl byl nedávno vycislen na 62 mld a nadále s drahotou roste
    . Mimochodem po jiných žádá omezení marží, ale svojí „marži“ si zastupovat nehodlá
    3) nic panu Gazdikovi nezávidím, ale od jeho příjmu k normálnímu je dost daleko a pokud jen na rozdílu DPH, co jsem za stejné zboží a služby platil dříve a nyni zaplatím víc jak 100000 ročně pocítí to citelně i můj jinak slušný příjem

  7. Je to vláda zoufalců, stále vysílají signály a nic nevyřeší, včetně Gazdika. Co ale umi, pochválit se. ČEKAJÍ ASI NA TO, AŽ LIDEM DOJDE TRPĚLIVOST!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here