Na Rakušana míří trestní oznámení kvůli jeho působení v Kolíně

3210
Rakusana
Foto: STAN

Iniciativa Chcípl PES podala trestní oznámení na předsedu Starostů a nezávislých [STAN] a kandidáta na ministra vnitra Víta Rakušana. Podle ní jako starosta Kolína nepostupoval s péčí řádného hospodáře.

Předseda STAN a nominant na ministra vnitra Vít Rakušan uvedl, že účelově vytvořené podezření rád vyvrátí při podání vysvětlení na Policii ČR. Iniciativa tvrdí, že Rakušan se ve své někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli uzavření smluv o právním zastupování města.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

Vít Rakušan označil za absurdní, že ho udávají zrovna lidé, kteří plní náměstí bez dodržování platných opatření v době, kdy v Česku umírají jejich spoluobčané při covidové pandemii.

Oznámení na Rakušana Iniciativa vybavila i smlouvami

K trestnímu oznámení Iniciativa zároveň přiložila několik smluv o právním zastoupení, které město Kolín uzavřelo s advokáty a advokátními kancelářemi. Upozorňuje na to, že se jejich předměty překrývají. S odkazem na rozhodovací praxi Ústavního soudu pak považuje využívání právních služeb ze strany Kolína v rozsahu přibližně dvou milionů korun bez DPH ročně za neúčelné a nehospodárné.

„Mám svědomí čisté, v Kolíně jsme s celým týmem odvedli kus velké práce a lidé to pravidelně oceňují ve volbách. Toto údajné účelově vytvořené podezření rád při podání vysvětlení vyvrátím,” sdělil.

Doplnil, že politiky dnes může udávat kdekdo: „A není holt jiná cesta, než aby tahle parta v čele s panem Olbertem slyšela rozhodnutí přímo od patřičných orgánů. Třeba budou mít při sepisování takových nesmyslných udání na úspěšné starosty méně času na zahlcování hygien zbytečnými žádostmi.”

Kdo je Chcípl PES a kdo Vít Rakušan

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Postupně se vyprofilovala do politického hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Následně jako hnutí kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých získala 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílejí kritický pohled na kroky vlády.

Podnikatelé podepisují Petici za normální svět – otevřeme ČR

Vít Rakušan [1978] je český politik a středoškolský učitel. Od října 2017 je poslancem a od roku 2019 předseda hnutí STAN. V letech 2016 až 2019 působil jako první místopředseda strany. Mezi lety 2012 a 2021 byl zastupitel Středočeského kraje. V letech 2016 až 2017 vykonával funkci prvního náměstka hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové [ANO]. Starostou Kolína byl v letech 2010 až 2019.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here