Solární panely ztrácejí ve vedrech na výkonu

12246
solarni_panely
Foto: Pixabay.com

Vysoké letní teploty snižují účinnost solárních panelů fotovoltaických elektráren. Řešením, které dokáže částečně snížit ztráty, jsou plovoucí solární panely, a to díky přirozenému chlazení vodní hladinou.

Vyplývá to ze zkušeností uživatelů solárních panelů a dat Solární asociace [SA]. Podle nich se výkon solárních panelů snižuje s rostoucí teplotou o přibližně 0,4 procenta na každý stupeň Celsia. Čistě z fyzikálního hlediska tak účinnost fotovoltaických panelů s každými 25 stupni Celsia rostoucího tepla klesá zhruba o deset procent.

„Solární panely fungují na základě polovodičů. Fotovoltaika potřebuje ne teplo, ale světlo. Velice dobře funguje třeba ve dnech, kdy je nízká teplota ale hodně slunce,” říká výkonný ředitel SA Jan Krčmář.

Solární byznys opět vzkvétá. Brzdí ho ale málo lidí i panelů

Snížení výkonu solárních panelů způsobuje chování polovodičové struktury, jež tvoří fotovoltaický článek. Nejvyšší účinnost tak mívají solární elektrárny na konci jara či začátkem léta, kdy je dobrá rovnováha mezi počtem slunečních hodin a teplotou kolem 25 stupňů Celsia.

Když jsou vedra, fotovoltaika ztrácí na výkonu

„Účinnost fotovoltaických panelů opravdu mírně klesá s rostoucí teplotou. Současná vedra nejsou proto pro výrobu optimální. Nicméně tento nežádoucí efekt je více než vyvážen delší dobou osvitu v létě, celkově je proto léto obdobím s vysokou výrobou solární elektřiny,” potvrzuje analytik ENA Jiří Gavor.

Ideální podmínky dle něj poskytuje kombinace dlouhého osvitu a nižší teploty, které jsou typické pro lokality s vyšší nadmořskou výškou.

Solární panely nepatří jen na střechy, ale i úrodná pole

„Obecně sice platí, že fotovoltaické elektrárny v součtu vyrobí nejvíc bezemisní elektřiny v letních měsících [červen až srpen], ale využití instalovaného výkonu v tomto období je nižší, než je potenciál panelů, a to hlavně kvůli tepelným ztrátám,” tvrdí mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier.

Pokles výkonu solárních panelů kvůli vedru potvrzuje i Krčmář ze SA. Podle něj ale není enormní. Fotovoltaika dle jeho slov navíc vyrábí v létě nejvíc přesně v okamžiku, kdy všichni zapínají klimatizaci a mrazírny jedou na plno. A tu elektřinu v tu dobu vyrábějí levně. Zdůrazňuje, že při vysokých teplotách mají problémy všechny typy elektráren.

„Ty staré zdroje kvůli chlazení, protože spotřebují enormní množství vody, které bude v letních měsících méně a méně,” vysvětluje.

Solární panely daly nejvíce energie v červnu a srpnu

I přes ztráty energie solární panely podle Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy vyrobí nejvíce elektřiny v nejteplejších měsících roku. Což potvrzují i statistiky. Nejvíce loni solární elektrárny v ČR vyrobily v červnu, a to téměř 322 gigawatthodin [GWh]. Na druhém místě je červenec s 291,5 GWh. V roce 2020 solární elektrárny vyrobily přes 2,2 TWh elektřiny, tedy mírně více než loni.

Řešením, jež dokáže částečně snižovat tepelné ztráty u solárních panelů ve vedrech, jsou dle odborníků třeba plovoucí fotovoltaické elektrárny, a to díky přirozenému chlazení vodní hladinou. Současně tyto panely s účinností okolo 20 procent dokáží pohltit až jednu pětinu slunečního záření, přeměnit jej na elektrickou energii a přispívají tím k eliminaci oteplování.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

Fotovoltaické elektrárny v loňském roce podle již zmíněné Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy České republiky za rok 2021 vyrobily téměř 2,2 terawatthodiny [TWh] elektřiny. Největší podíl na výrobě mělo hnědé uhlí, z něhož se vyrobilo 31,4 TWh elektřiny. Na druhém místě jsou jaderné elektrárny, které vyrobily 30,7 TWh elektřiny.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here