Výrobní inflace v červenci díky ropě mírně zpomalila

204
v_cervenci
Foto: Pixabay.com

Ceny prvovýrobců v červenci ubraly na tempu zdražování. Ceny zemědělských komodit v meziměsíčním srovnání dokonce mírně klesly. Stejně tak ceny tržních služeb pro podniky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 3,6 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně spadly o 0,8 procenta. Naopak ceny průmyslových výrobců i v meziměsíčním srovnání stouply o 0,3 procenta a stavebních prací o procento. I tak jde po dlouhé době o podstatně pozitivnější zprávy, než ukazovaly ceny v primárním okruhu v minulých měsících.

I v červenci se ceny průmyslových výrobců dále zvýšily, avšak díky zlevňování ropy a jejích derivátů se tempo zdražování v tuzemském průmyslu zpomalilo. Viditelný je nicméně i efekt zlevnění kovů, které následuje po zklidnění situace na komoditních trzích,“ říká k aktuálním výsledkům hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek.

Také dodává, že v meziročním srovnání situace ale vypadá podstatně jinak. Což potvrzuje vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„Ceny zemědělských výrobců se navzdory meziměsíčnímu poklesu v červenci meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny v průmyslu o necelých 27 procent. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 13 procent a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o více než šest procent,“ konstatuje.

Zpomalení zdražování v červenci je pozitivní

Zpomalení zdražování v primárním okruhu hlavně díky ropě a některým komoditám potvrzuje ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

„Na nižší cenové dynamice se podepsal zejména meziměsíční pokles cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ten souvisel s červencovým snížením ceny surové ropy na světových trzích,“ potvrzuje.

Výrazněji podle něj zlevnily také výrobky z železa a oceli. Naopak v růstu podle jeho slov pokračovaly ceny energií. Svižně rostly ceny stavebních a obalových materiálů nebo ceny výrobků v potravinářském průmyslu.

„Silné závěry o odeznívání cenových tlaků tak zatím dělat nelze,“ tvrdí.

Výrobní inflace zpomaluje. Rizikem zůstává ruský plyn

Obdobný názor má Petr Dufek: Zatímco situace na surovinových trzích se zklidňuje, náklady na energie ve firmách dál prudce narůstají. To není vývoj, který už by indikoval konec současné inflační epizody. Zvlášť, když aktuální zmírnění výrobní inflace jde vlastně na vrub jen pozitivnějšímu vývoji v rafinérském průmyslu.“

Zvyšování výrobní inflace v důsledku rostoucích cen energií dokládají data ČSÚ. V hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně vzrostly ceny energií o 54,5 procenta a meziproduktů o 26,1 procenta. Ceny průmyslových výrobců bez energií ale meziročně stouply „jen“ o 18 procent. V červnu pak o 19,7 procenta.

Výrobci zdražují po celé Evropě

Stejně jako v Česku zdražují prvovýrobci i v ostatních zemích EU. Data Eurostatu za červen však ukazují v meziměsíčním srovnání na podstatné rozdíly. Ve všech zemích EU ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně vzrostly o 1,3 procenta.

Nejvíce se ceny zvýšily v Irsku [+13,2 %] a Litvě [+5,2 %]. V Polsku byly ceny vyšší o 2,2 procenta, na Slovensku o 1,8 procenta, v Česku o 1,4 procenta. V Rakousku o 1,3 procenta a Německu o 0,8 procenta. Ceny naopak klesly v Řecku o 3,2 procenta a v Lucembursku o 2,2 procenta.

Meziročně ceny v primárním okruhu v zemích EU průměrně stouply o 36,1 procenta, když v květnu vzrostly o 36,3 procenta. I zde je patrný mírný pokles. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku [+61,2 %] a Dánsku [+55,5 %]. Na Slovensku ceny stouply o 43,8 procenta, v Polsku o 33,6 procenta, v Německu o 33,2 procenta, v Česku o 28,5 procenta a Rakousku o 27,7 procenta.

–DNA– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here