Jozef Síkela: Musíme opravit trh s energiemi

773
sikela
„To, co navrhujeme, není úplně banální. Má to mnoho technických aspektů, které už nyní diskutujeme,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na adresu částečného oddělení ceny zemního plynu od ceny elektřiny. / Foto: MPO ČR

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN] svolal na 9.9. mimořádné jednání evropské rady pro energetiku. Podle něj evropský trh s energiemi nefunguje a zamrzl. A proto chce částečné oddělení ceny plynu od elektřiny. 

„Když jsem minulý týden, a teď nevím, jestli to bylo v úterý nebo ve středu, uvedl, že začínám mít pocit, že evropský trh je disfunkční. A že je potřeba hledat celoevropské řešení, a zmínil jsem, že svolám mimořádnou radu ministrů pro energetiku EU, tak jsem současně začal řešit i to, kdy se má rada sejít. A i to, aby v okamžiku, kdy se rada sejde, měla na stole předběžné návrhy, co by projednala. Co by mohla případně posvětit,“ uvedl Jozef Síkela na speciální tiskové konferenci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO].

Upřesnil, že trh s energiemi sloužil Evropanům třicet let. Teď podle jeho slov ale sloužit přestal, nefunguje a doslova zamrzl.

„A my ho musíme nyní opravit. […] A právě tohle bude cílem mimořádné rady, kterou svolávám,“ upřesnil ministr.

Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

Zároveň vyjasnil, co stojí za rychlým zdražováním energií. Jako první zmínil Green Deal, ale jako mnohem závažnější problém uvedl politiku ruského Gazpromu, který dodává zemní plyn do Evropy. Podle něj manipuluje s jeho cenou tak, aby EU co nejvíce poškodil.

„Ale ano, jedné velké chyby se Evropa dopustila. Projevila naivitu v tom, jestli může být Rusko spolehlivým partnerem. […] Přes všechna varování…, Evropa dlouhodobě věřila, že svou ekonomiku a průmysl může založit na ruském plynu. A my jsme bohužel byli jednou ze zemí, která tomu ruskému vábení uvěřila nejvíce,“ upřesnil.

Síkela: Cena elektřiny by reálně měla být na 600 eurech

Ministr Síkela vidí stanovení maximální ceny plynu jako funkční a méně nákladné řešení, než by bylo například zastropování ceny energií nebo snížení daně z přidané hodnoty. Ministr upozornil, že cena plynu vzrostla od června až do dneška [29.8.] z 18 eur [cca 334 Kč] za megawatthodinu [MWh] až na zhruba 310 eur [cca 7 626 Kč] za MWh.

„Cena elektřiny minulý týden na trzích ale vzlétla až k tisícovce eur. A v tu chvíli energetický trh docela selhal,“ uvedl ministr, podle kterého by aktuální cena elektřiny vzhledem k cenám plynu spíše odpovídala úrovni 600 euro [cca 14 760 Kč].

Děláme stejné chyby jako za covidu, tvrdí Zamrazilová

Jako další problém – kromě těch, které již zmínil – uvedl vyschnutí řek v západní Evropě a na Balkáně. To podle něj brání ve využití vodních elektráren. Další problém spatřuje ve špatné kondici jaderných elektráren ve Francii, kde kvůli údržbě a technickým problémům funguje zhruba polovina jaderných reaktorů.

„Trh přestal fungovat, protože zamrzl. […] Důvod, proč trh zamrzl je, že nikdo neprodává energie, bojí se technické spirály, že by neměl na ty marginy, kauce. Což je další omezení nabídky, které žene ceny nahoru,“ uvedl Síkela s odkazem na obchodníky, které podle něj limitují marginy za dodávky energií.

Vyjádřil se i k možnému zastropování cen energií. Podle něj by to mělo obrovské dopady do státního rozpočtu.

„Pokud bych zastropoval elektřinu na nějakých 500 euro, stálo by to státní rozpočet 750 miliard korun. Nikomu by to ale příliš nepomohlo,“ uvedl s dovětkem, že obdobné náklady [přesněji výpadek příjmů] by přineslo i snížení daně z přidané hodnoty.

Co je řešením podle ministra Síkely

Řešením jsou podle ministra Síkely celoevropské tržní intervence států ve spolupráci s obchodníky s energiemi.

„Tím hlavním, co uděláme, je oddělení ceny plynu od ceny elektřiny. A to je jeden z návrhů, se kterým přicházíme. Míním částečné zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny,“ uvedl.

Další opatření podle něj spočívá v posílení likvidity obchodníků s energiemi.

„To znamená, že my ten plán máme. To není o tom, že nás k tomu musí někdo vyzvat. Když jsem v minulých dnech vyzýval některé země ke spolupráci, tak se mi dostalo i velice rozladěných reakcí. Teď mám ale za to, že jsme se na celoevropské úrovni významně posunuli,“ řekl Síkela.

Zároveň uvedl, že Česko má relativně dostatečně vysoké zásoby plynu. Podle něj jsme se dostatečně předzásobili i jaderným palivem, abychom, jak řekl, zvládli přechod na dodávky tohoto paliva „ze státu Severoatlantické aliance“. To je z USA a Francie. Připomněl také energetický úsporný tarif [kalkulačka MPO pro výpočet], který pomůže domácnostem.

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

„Máme připravena mnohá opatření, která pomohou firmám. A v tom jsem velký optimista. […] Já pevně věřím, že se nám toho 9. září podaří podobný úspěch… Já v tuto chvíli koncentruji veškeré úsilí na úrovni Evropy. To považuji za nejlepší řešení pro firmy a domácnosti,” uvedl ministr s tím, že k diskuzi je otázka emisních povolenek, regulace cen nebo úplného oddělení ceny plynu od elektřiny.

V tomto ohledu ale zmínil dvě rizika. To je “prohra” při řešení problémů se spekulanty a úplné zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy. Podle něj by bylo ideální, pokud bychom měli, jak uvedl, řešení současné situace na stole již v září.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here