ČEZ změnil dodavatele jaderného paliva pro JE Temelín

400
jaderneho_paliva
Foto: ČEZ

V tendru na dodavatele jaderného paliva pro jadernou elektrárnu Temelín [JE Temelín] zvítězily americká společnost Westinghouse a francouzská Framatome. Ruská společnost TVEL neuspěla.

První palivo pro JE Temelín vítězné firmy dodají v roce 2024. Kontrakt potrvá zhruba 15 let. Hodnotu zakázky zástupci ČEZ neuvedli. Omezili se na konstatování, že se pohybuje v řádu miliard korun. Do Česka prozatím dodává jaderné palivo ruská státní firma TVEL.

Od 24.2., kdy Rusko napadlo Ukrajinu, v Česku přistály na základě výjimky ze sankcí Evropské unie tři letouny s ruským palivem. Podle elektrárenské společnosti ČEZ, která provozuje obě tuzemské jaderné elektrárny, šlo o plánovanou dodávku, ale i poslední. Temelín má nyní palivo na více než dva roky, jaderná elektrárna Dukovany pak na tři roky.

BIS upozornila na bezpečnostní rizika u dostavby Dukovan

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,3 terawatthodin elektřiny a pokrývá zhruba 20 procent roční spotřeby elektřiny v ČR. Společně s JE Dukovany produkuje největší množství čisté elektrické energie. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Dodávky jaderného paliva od TVEL už ČEZ nechce

Výběrové řízení na dodávky nového paliva ČEZ zahájil v dubnu roku 2020. Do tendru vstoupily tři uchazeči: Francouzská společnost Framatome, ruská společnost TVEL a americký Westinghouse.

„Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek,“ uvedli zástupci ČEZ.

Tendr na blok v JED zahrnuje i poptávku na další bloky

Obě vítězné společnosti jsou dle jejich vyjádření světovými lídry v jaderné energetice. Společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku palivové soubory do Temelína po jeho spuštění již deset let dodávala. Společnost Framatome je jediný výrobce se sídlem v EU, který dodává palivové soubory do většiny západoevropských jaderných elektráren.

Firma TVEL, která spadá prostřednictvím své mateřské společnosti Atomenergoprom do ruského státního holdingu Rosatom, má v Dukovanech uzavřenou smlouvu na palivo až do konce životnosti elektrárny. Pro tamní ruské reaktory typu VVER o velikosti 440 megawattů zatím žádný jiný výrobce paliva totiž ani není.

Westinghouse, Framatome a TVEL

ČEZ dále zdůraznil, že společnost Westinghouse Electric Company má více než 60 let zkušeností s jadernou energetikou po celém světě. Nabízí produkty a služby v oblasti projektování, výstavby, řízení, servisování a údržby jaderných elektráren, výroby a servisování klíčových jaderných komponent. Aktuálně působí v 19 zemích.

Westinghouse zmodernizuje řídící a kontrolní systémy Temelína

Francouzská společnost má taktéž více než šedesátiletou historii. Podílí se na projektování jaderných bloků, navrhuje, servisuje a instaluje komponenty pro jaderné elektrárny. Vyrábí jaderné palivo a dodává systémy měření a řízení. Zajišťuje dodávky pro 380 reaktorů po celém světě.

TVEL je ruská státní firma specializující se na výrobu paliva pro jaderné elektrárny se sídlem v Moskvě. Závody má ve dvanácti ruských městech od Petrohradu až po Angarsk. Palivo dodává do 76 komerčních reaktorů a 30 výzkumných reaktorů. Mimo české jaderné elektrárny dodává palivo i do slovenských jaderných elektráren JE Bohunice a JE Mochovce.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Každé malé dítě když se spálí třeba od kamen podruhé to už neudělá.cez se už jednou spálil s westinghousem/palivové tyče se ohybali/je vidět že se nepoučil.nebo žeby politické zadání?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here