Nezaměstnanost v Česku v září opět mírně vzrostla

366
v_zari
Foto: Pixabay.com

Podíl nezaměstnaných v České republice vzrostl na 3,5 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu a stejně jako před rokem v září. Vyplývá to z aktuálních dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR].

Mírné zvýšení počtu nezaměstnaných přichází v době, kdy skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Na druhou stranu jako každý rok dorazila v září do evidence ÚP ČR hlavní vlna absolventů.

„Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se začínají projevovat obavy z dopadů vysokých cen energií. Svědčí o tom i meziměsíční a meziroční pokles počtu volných hlášených volných pracovních míst,“ popisuje vývoj generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v srpnu v Česku mírně vzrostla

Upřesňuje, že k oživení došlo v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání.

Podle ÚP ČR trh práce v Česku nadále ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích. A to hlavně ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. V některých regionech nadále trvá, i přes počínající útlum sezónních činností, zájem o sezónní pracovníky v oblastech, jako je stavebnictví, zemědělství, lesnictví nebo třeba potravinářská výroba a obchod.

Vývoj v evidenci ÚP ČR v září 2022

ÚP ČR evidoval ke konci září celkem 256 380 uchazečů o zaměstnání. To je o 4 627 více než v předchozím měsíci a o 5 762 méně než loni.

Během září se na ÚP ČR nově zaevidovalo 49 340 lidí. To je meziměsíčně více o 7 016 osob a meziročně více o 6 405 uchazečů. Největší příliv nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [6 365] a Středočeský kraj [6 165]. Naopak nejméně kraj Karlovarský [1 596].

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Z evidence úřadů práce odešlo v září celkem 44 713 uchazečů, to je o 13 436 osob více než v předchozím měsíci a o 3 969 osob méně než v září 2021. Novou práci získalo 30 353 lidí. Nejčastěji jako pracovníci v oblasti vzdělávání, maloobchodu a velkoobchodu, v oblasti zdravotní péče, veřejné správy, výroby kovových konstrukcí, potravinářských výrobků, strojů a zařízení nebo v oblasti stravování a pohostinství.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob v září vykázaly úřady v Ústeckém [5,3 %] a Moravskoslezském kraji [4,9 %]. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni. Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí Pardubický kraj [2,5 %]. Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných poklesl oproti září 2021 o 0,5 procentního bodu na čtyři procenta.

Ukrajinci na českém trhu práce

Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce září práci celkem 131 704 lidí z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Zhruba ¾  [92 779] z nich jsou ženy. Ke konci předchozího měsíce pracovalo v Česku 88 909 azylantů z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Nejvíce Ukrajinců pracuje ve Středočeském [14 819 osob] a Plzeňském kraji [12 560 osob] a v Praze [9 645 osob]. Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě.

Za péči o Ukrajince dala VZP již necelou miliardu

Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 30. 9. 2022 zaevidovalo na ÚP ČR 24 635 [srpen 20 379 osob] cizinců pod dočasnou ochranou. Úřad jim nabízí mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Právě jazyková bariéra je jednou z nejčastějších překážek pro výkon hlavně kvalifikovaných profesí. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací dosud zahájilo 992 osob.

ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka také zaměstnavatelům, u kterých už Ukrajinci pracují. To prostřednictvím příspěvku v rámci projektu POVEZ II.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here