CFD obchodování – co to je a jak funguje CFD trading?

1749
CFD
Ilustrační foto: XTB

Contract for difference – CFD je skupina nástrojů na krátkodobé investování [CFD trading]. Jedná se o rozdílové smlouvy, které jsou právně závaznou dohodou mezi dvěma stranami, a to „kupujícím“ a „prodávajícím“. 

Dohoda spočívá v tom, že kupující zaplatí prodávajícímu rozdíl mezi současnou hodnotou aktiva a jeho hodnotou v době uzavření smlouvy.

Když obchodujete s CFD, odhadujete pouze pohyb ceny, která může buď růst, nebo klesat. Vaším hlavním úkolem, jako obchodníka na trhu CFD, je odhadnout náladu trhu. To znamená pohyb, kterým se daný instrument vydá.

Pokud se chcete stát krátkodobým investorem či traderem [obchodníkem], musíte znát termín short pozice a long pozice. Zjednodušeně řečeno, při short pozici [SELL] spekulujete na to, že cena bude klesat. U long pozice [BUY] naopak na rostoucí cenu.

[Zdroj: xStation5]

Při obchodování CFD musíte počítat s vysokou volatilitou trhu. Bránit se můžete obrannými příkazy ST a TP = Stop Loss a Take Profit.

7 z 10 obchodníků nepoužívá ochranné stop loss příkazy

Obchodování s CFD využívá finanční páku, která s sebou nese jak šanci otevřít velkou pozici s malým množstvím vloženého kapitálu, tak větší odpovědnost a riziko.

Pojďme si to ukázat na příkladu z praxe: Pokud byste otevřeli minimální pozici 0,01 lotu [1 lot se rovná 100 000 jednotkám základní měny] na měnovém páru EURUSD, budete potřebovat přibližně 33 EUR, protože dostupný pákový efekt na páru EURUSD je 1:30. Což znamená, že k otevření pozice byste potřebovali 3,33 % nominální hodnoty marže. Otevřeli byste tak pozici 1 000 EUR [0,01 x 100 000] s marží 33 EUR.

Nejlepší obchodní platforma pro CFD?

Pokud hledáte nejlepší obchodní platformu pro CFD, skvělou volbou je xStation5 od společnosti XTB. Ta je dostupná v desktopové a mobilní verzi. Tak i v okně prohlížeče.

Apple stáhl ruské obchodní platformy MT4 i MT5

Zároveň máte možnost si obchodování zdarma vyzkoušet na testovacím účtu společnosti. Více informací o platformě, naleznete na odkazu xStation5.

Jak začít obchodovat CFD?

Pokud nevíte, jak začít s obchodováním CFD a chcete podrobný návod s obrázky a příklady, můžete navštívit vzdělávací sekci přímo od XTB. V ní vše vysvětlí a pomohou s nastavením = Co je to obchodování CFD?

Adman’s Choice

Upozornění: Finanční nástroje, jako jsou Contract for difference, jsou vysoce rizikové. Riziko spočívá ve využívání finanční páky. Ta obchodníkovi násobí zisk, ale i ztrátu! 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here