Budoucí penzisté můžou o důchod žádat letos, je to výhodnější

8925
o_duchod
Foto: Pixabay.com

Budoucí penzisté by měli zvážit podání žádosti o starobní důchod ještě v letošním roce, i když na něj mají nárok až v roce příštím. Žádosti podané do 31.12. se totiž počítají podle letošních parametrů. A ty jsou i o stovky korun výhodnější.

S odkazem na dvě mimořádné a jednu řádnou letošní valorizaci penzí, vysokou inflaci a propady reálných výdělků bude podle Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR] u většiny žadatelů důchod vypočtený v letošním roce vyšší oproti výpočtu v roce 2023.

Žádost o předčasný důchod nemusí ještě znamenat, že skutečně přestanete pracovat. Jen musíte požádat o takzvaný důchod bez výplaty. Není tedy nutné odejít ze zaměstnání, pokud si někdo chce ‚zafixovat‘ výši výhodnějšího důchodu odpovídajícího roku 2022,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Penze vypočtené v letošním roce, ale čerpané v kalendářním roce 2023, jsou podle Jurečky finančně výhodnější pro většinu těch, kdo ví, že půjdou do starobní penze v příštím roce. O důchod ale musejí tito lidé stihnout u okresní správy sociálního zabezpečení [OSSZ] požádat do 31. prosince. Zpětné podání žádosti je vyloučené.

Proto připravíme jednoduchý postup, jak všem zájemcům o výpočet výše předčasného důchodu podle pravidel roku 2022 umožnit do 31. 12. 2022. Přestože vlastní řízení bude již třeba probíhat v příštím roce,“ říká ředitel České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] František Boháček.

Letos podané žádosti o důchod jsou výhodnější

Pro lepší pochopení přidává Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR modelový příklad výše starobní penze vypočtené podle letošních parametrů a těch platných v příštím roce.

„Pan Kříž bude mít nárok na důchod v únoru 2023. V té době bude doba jeho pojištění 46 let. Jeho osobní vyměřovací základ činí 28 tisíc Kč,“ uvedl na modelovém příkladu úřad.

V situaci, kdy daný pan Kříž o předčasný důchod požádá ještě letos, jeho měsíční penze dosáhne v roce 2023 částky 19 936 korun. Oproti tomu při scénáři, kdy k okresní správě sociálního zabezpečení podá žádost o řádný důchod třeba začátkem února 2023, dostane měsíční penzi ve výši 18 306 Kč. To je o 1 630 korun méně.

Penze od ledna vzrostou na 45,9 % průměrné mzdy

Jak ukazuje ilustrační příklad, tak pro mnohé budoucí penzisty je výhodné si o starobní penzi u úřadu požádat ještě letos. A v příštím roce si požádat o uvolnění jeho výplaty.

Procentní výměra penzí letos vzrostla o 19,6 procenta

K finanční výhodnosti letos počítané starobní penze oproti příštímu roku došlo hlavně v důsledku mimořádných valorizací penzí v letošním roce. Ty i s lednovou řádnou úpravu penzí zvýšily procentní výměry důchodů v součtu o 19,6 procenta. Oproti tomu redukční hranice a koeficient nárůstu všeobecného vyměřovacího základu, které jsou zásadní pro výši nově přiznávaných důchodů v roce 2023, vzrostly jen o 3,6 procenta.

A jak uvádí MPSV ČR, 16% růst je vyšší než samotná sankce za odchod do předčasného důchodu. Ta je limitována nanejvýš 6 procenty z výpočtového základu. To se propíše do snížení důchodu o přibližně sedm až osm procent.

Penze se od ledna 2023 v průměru zvýší o 150 a 700 Kč

Nicméně, jak upozorňuje František Boháček z ČSSZ, nic není 100%. Proměnlivé jsou i parametry, podle nichž se vypočítává výše důchodu u každého jednoho žadatele.

„Je proto nutné před rozhodnutím o podání žádosti o předčasný důchod důkladně zvážit například míru jistoty daného pojištěnce, pokud se jedná o jeho uplatnění na trhu práce v období zbývajícím do dosažení důchodového věku,“ upozorňuje na souvislosti s dodatkem, že důchod významně roste i při pokračování ve výdělečné činnosti.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here