7 z 10 obchodníků nepoužívá ochranné stop loss příkazy

1060
obchodniku
Jiří Tyleček / Foto: XTB

„Na finančních trzích nálada teď kolísá dle vývoje situace na Ukrajině. Chování obchodníků tak definují panické prodeje i euforické nákupy,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček. 

Sotva ustoupil covid, Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, čímž znovu rozkolísalo finanční trhy. Na kterých z nich teď panuje největší volatilita?

Nejvyšší volatilitu vidíme na energiích a zemědělských komoditách. Nicméně těžko bychom hledali segment finančních trhů, který by ruská agrese na Ukrajině nezasáhla. Obchodníci vnímají zvýšenou rizikovou averzi a jsou opatrnější. Na měnových trzích preferují americký dolar a nakupují také zlato. Za zmínku stojí i české akcie. Ty s počátkem konfliktu masivně propadly a následně vymazaly velkou část dosažených ztrát.

Volatilita je dobrá pro spekulativní obchody – projevuje se to i na počtu obchodů vašich obchodníků?

Určitě ano, obecně platí, že obchodníci mají rádi vysokou volatilitu. Když sledujeme denní aktivitu našich klientů, tak v těch dnech, kdy je zvýšená volatilita, evidujeme až dvojnásobný počet obchodů v porovnání s nějakým normálním stavem. Mimořádné dny dosahují až trojnásobné aktivity.

S čím nebo kde nejvíce vaši klienti obchodují?

Tam, kde je ta volatilita největší. Samozřejmě to musí být nějaké větší trhy s dostatečnou likviditou. Teď jsou to hlavně instrumenty zaměřené na evropské a americké akciové indexy, následované komoditami, jako je ropa, zlato, nebo zemní plyn. Bezprostředně před uzavřením moskevské burzy to byly i ruské akcie a ruský rubl.

Ropa, zlato, měnové páry

Do centra pozornosti se teď dostala ropa. Jak u ní hodnotíte situaci?

Po výstřelu ceny ropy na počátku konfliktu na Ukrajině se situace stabilizovala. Cena severomořského Brentu klesla z úrovní nad $130 zpět až na dvojciferná čísla. Obchodníci sázejí na to, že export energií z Ruska neskončí. Pokud by byl tento předpoklad chybný, ropa by brzy po uzavření kohoutů mohla překonat dosavadní rekordy z roku 2008. Naopak v případě dalšího poklesu rizikové averze není moc prostoru na růst od stodolarové úrovně.

Co zlato?

Zlato potvrdilo svoji roli bezpečného přístavu v časech krize. Po ruském útoku vystoupalo až do blízkosti historického maxima, a to za současného posilování amerického dolaru. Jakmile se ale přehnala největší bouře, vzala s sebou i největší nákupní apetit obchodníků. Zlato ale i tak považuji za dobrou volbu do budoucna. Ve srovnání s mnoha dalšími aktivy je stále relativně levné. A bohužel se také zdá, že bezstarostné časy pro globální ekonomiku skončily už s příchodem koronaviru.

FED nedávno zvedl po několika letech úrokové sazby. Jak se to projevilo v obchodech na měnových párech?

Měnové páry jsou stále relativně v poklidu. V posledních týdnech vidíme posílení takzvaných bezpečných měn v čele s americkým dolarem. Zároveň však měly tendenci sílit také komoditní měny v čele s novozélandským dolarem [NZD] nebo australským dolarem [AUD]. Ty reagovaly pozitivně na nárůst cen surovin na globálních trzích. Americký dolar ale i nadále potvrzuje svoji silnou pozici. Jinak ceny na komoditních trzích zpomalují hospodářský růst. A pokud se podaří řešit problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, tak komoditní aktiva mohou přijít o svůj zdroj růstu. Zajímavá ale je i česká koruna. ČNB kvůli vysoké inflaci již brání v jejím přílišném oslabení. Spekulace na růst koruny ze “zajímavých” úrovní se může vyplatit.

Co ostatní aktiva, kde vidíte příležitosti pro úspěšné obchodování?

V dobách, jako je ta nynější, se příležitosti na trzích hledají nejlépe. V průběhu téměř dvouletého postcovidového růstu si investoři mohli jen zoufat, že do růstového trendu nenastoupili dříve. Teď se rozdávají karty na další hru. Ta může být dlouhá a k těm nejlepším kartám se investor dostane až po mnoha kolech. Příležitosti se nabízejí napříč trhy. Aktuální situace srazila Emerging Markets, technologické akcie nebo malé startupy. Kdo by chtěl vsadit na návrat k normálu, tak může začít hledat právě v těchto oblastech.

Panické prodeje střídají euforické nákupy

Pokud byste měl zhodnotit psychologii trhu. Co vidíte?

Na finančních trzích nálada kolísá dle aktuálního vývoje na Ukrajině. Chování obchodníků definují panické prodeje i euforickými nákupy. Z historického pohledu nemají válečné konflikty výrazné a dlouhodobě negativní dopady na trhy. Ale nikdy si nemůžeme být jisti, že se zrovna nyní nedočkáme výjimky. Trhy se navíc perou s utahováním měnové politiky v USA. Situace je tedy náročná, ale na druhou stranu nabízí i spoustu investičních příležitostí.

Pro úspěšné obchodování na finančních trzích existují daná pravidla [risk management]. Platí podle vás i v současné chvíli, kdy málokdo ví, co bude zítra?

Jedno ze základních pravidel přežití je mít nastavené správné řízení rizika. A ano, v dobách vyšší volatility to platí dvojnásobně. Bohužel v takto turbulentních dobách, kdy se mění sentiment na trzích doslova i několikrát za den, je o to obtížnější být disciplinovaný a dodržovat pravidla řízení rizik. Kdo to ale zvládne, je odměněn velmi slušnými zisky, které aktuální tržní pohyby nabízejí.

Změnila ruské agrese na Ukrajině podle vás přístup obchodníků k obchodům?

Nejistota na trzích je vyšší. To nutí mnoho obchodníků přeorientovat se na velmi krátké obchody. S ohledem na to, jak se vyvíjí situace na trzích. Naopak dlouhodobí investoři by měli zachovávat klid a hledět na svůj dlouhodobý horizont. Což ale nemusí být tak snadné, jak se řekne. Pokud každý den sledujete, jak se vaše portfolio propadá nebo naopak některé zajímavé tituly rychle rostou, tak je velmi obtížné zůstat mimo a nezapojit se.

Většina obchodníků u nás nepoužívá stop loss

Máte za to, že tuzemští obchodníci dokáží udržet nervy na uzdě? 

Bohužel Češi patří mezi ty národy, které umí pravidla obcházet. A historicky u nás možná ještě přetrvává i pocit vítězství, pokud se někomu podaří nějaké to pravidlo bez postihu obejít. Vzpomeňme si na Švejka… Tento přístup však bezpochyby není ten správný pro burzovní obchody a investice. Nedokážete určit, zda zrovna ten příští obchod bude ten ziskový, nebo ztrátový. Pokud ale konzistentně dodržujete jednu strategii, tak už například dokážete říci, že statisticky následujících šest obchodů z deseti bude ziskových. Je ale nutné danou strategii důsledně dodržovat.

Pokud byste měl dát teď nějakou klíčovou radu pro řízení rizika. Jak by zněla?

Ze své zkušenosti mohu říci, že postačí, když si investoři a krátkodobí obchodníci nastaví alespoň nějaká pravidla řízení rizika. Například definováním si určitého procenta akceptovatelné ztráty a s tím nastavený stop loss příkaz. Tedy příkaz, který jim automaticky ukončí ztrátovou pozici. Pokud si kdokoliv tyto techniky osvojí, rázem se zařadí mezi 30 procent nejlepších obchodníků. Přičemž z našich statistik bohužel vyplývá, že cca sedm z deseti obchodníků žádné ochranné stop loss příkazy nepoužívá.

Volatilitu na trzích jste zvolili za téma i vaší online trading konference. Ta se uskuteční již za dva dny [26.3.]. Proč právě volatilitu? 

Volatilitu považujeme teď za hlavní téma na trzích. Proto jsme oslovili zkušené profesionály a experty v oblasti tradingu, aby předali své zkušenosti, jak nyní na trzích fungovat. Jak si upravit své strategie a právě parametry řízení rizika. Musíme si uvědomit, že nyní na trzích vše probíhá velmi rychle a je zapotřebí být flexibilní. Chceme, aby aktuální turbulence investoři a obchodníci spíše využili jako příležitost. Už kvůli tomu, že příležitosti k obchodům na finančních trzích, jako se nabízejí v těchto dnech, se nenabízejí každý den.

Daniel Tácha

Jiri_TylecekJiří Tyleček se stal fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB. Zaměřil se na obchodování komodit, hlavně s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Je zarytý zastánce volného trhu a sám sebe vidí jako umírněného liberála.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here