Němci a Poláci zestátnili ruský Gazprom na svém území

5199
gazprom
Foto: Gazprom International

Německá vláda zestátní bývalou dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Té podle vlády hrozí insolvence, což ohrožuje dodávky energií v zemi. Stejný krok učinila polská vláda. I ta převzala polská aktiva Gazpromu.

O zestátnění bývalé dceřiné společnosti ruského Gazpromu v Německu dnes [14.11.] informovala agentura DPA. Podobný krok potvrdila jen krátce předtím polská vláda, která pro změnu převezme polská aktiva Gazpromu. V tomto případě jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz. Ta provozuje 684 kilometrů dlouhé polské části plynovodu Jamal. Tím může proudit zemní plyn z poloostrova Jamal na Sibiři do Běloruska, Polska a Německa. Už delší dobu jím ale do Evropské unie plyn neproudí.

Gazprom měl doposud v EuRoPol Gaz podíl 48 procent. Dalších 48 procent vlastní polská společnost PGNiG, nyní součást skupiny Orlen, zbylá čtyři procenta patří společnosti Gas Trading ze skupiny PKN Orlen. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda.

Němci již převzali ropný Uniper

Německé ministerstvo hospodářství své rozhodnutí zdůvodnilo rizikem insolvence firmy Securing Energy for Europe [Sefe]. Což by mohlo ohrozit bezpečnost dodávek energií v Německu. Firma, která dříve nesla název Gazprom Germania, je pro dodávky plynu v Německu natolik důležitá, že v žádném případě nesmí zkrachovat, uvedla DPA.

„Aby se toto nebezpečí odvrátilo a udržela se provozní činnost Sefe, provádíme teď změnu vlastnictví. Společnost se tím stabilizuje,“ uvedlo ministerstvo.

Mezi zákazníky Sefe patří například německé komunální služby. Firma v Německu drží tržní podíl na trhu kolem 20 procent. Už několik měsíců firmu spravovala Federální agentura pro sítě, nyní spolková vláda přebírá firmu kompletně.

Berlín takto v krátkém čase zestátňuje přední energetickou firmu už podruhé. V září se dohodl na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největší dovozce ruského plynu. Ta se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a kvůli výraznému zvýšení ceny energetické suroviny. Vláda odkoupila podíl od mateřského podniku Uniperu, finské společnosti Fortum.

Výrobní inflace v Německu šokovala ekonomy

Společnosti Fortum německá vláda zaplatila za 56% podíl v Uniperu 500 milionů eur [cca 12,3 mld. Kč]. Dohoda zahrnovala zvýšení kapitálu Uniperu o osm miliard eur [cca 1 972 mld. Kč]. Tento kapitál upíše výhradně spolková vláda.

Německo řešilo i potíže s ropou. Kvůli zajištění energetické bezpečnosti země již přebralo kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing [více v článku výše, pozn. red.]. Ruská společnost Rosněfť označila přesun svých aktivit pod svěřenskou správu za nezákonný. Oznámila, že postup německé vlády zvažuje napadnout u soudu.

Ruský Gazprom končí i v Polsku

Polská aktiva Gazpromu se podle deníku na žádost Agentury pro vnitřní bezpečnost rozhodl převzít ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda. Firmu jeho úřad převezme do nucené správy. Vyvlastnění podle ústavy není možné.

„Cílem je zajistit bezpečnost kritické infrastruktury pro přepravu plynu a omezit vliv ruského kapitálu,“ uvedl ministr Buda.

Polsko v září zatížilo Gazprom sankcemi a oznámilo, že aktiva podniku budou zmrazena. V dubnu Varšava uvalila sankce na 50 ruských oligarchů a společností, včetně Gazpromu, ve snaze zvýšit tlak na Moskvu za její invazi na Ukrajinu. Současně Rusko zastavilo ráno [27.4.] vývoz plynu do Polska. Polský plynárenský podnik PGNiG totiž odmítl platit za plyn v rublech.

Fiala: S možným zastavením plynu z Ruska musíme počítat

Ve stejný den a ze stejného důvodu odstřihl Gazprom i Bulharsko a jeho společnost Bulgargaz. Bulharsko začalo následně odebírat LNG z terminálů v sousedním Turecku a Řecku. Krátce poté v zemi padla vláda a nový kabinet vztahy s Ruskem obnovil. Bulharsko už v době odstřižení od ruského plynu uvedlo, že za jeho dubnové dodávky ale zaplatilo. Zastavení dodávek proto označilo za porušení platné smlouvy. Bulharsko nyní pracuje na dokončení plynovodu, který má propojit jeho síť s Řeckem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here