Výrobní inflace v Německu šokovala ekonomy

8068
Nemecku
Foto: Mercedes Benz

Výrobní ceny v Německu v srpnu meziročně stouply o rekordních 45,8 procenta. V meziměsíčním srovnání se výrobní ceny v srpnu zvýšily o 7,9 procenta. Což je také rekordní hodnota.

Výsledky o rekordním růstu cen výrobců oznámil spolkový statistický úřad. Za příčinu růstu výrobní inflace označil zdražení energií. Podle něj ceny energií meziměsíčně stouply o 20,4 procenta a meziročně o 139 procent.

„Ceny německých průmyslových výrobců šokovaly meziměsíčním růstem o téměř osm procent a meziročním tempem 45,8 procenta. Za tímto vývojem stály ceny elektřiny a plynu, které byly ve srovnání s minulým měsícem o 24 procenta výše, meziročně pak o 168 procenta,“ okomentovala aktuální výsledky analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Export SRN se poprvé od roku 1991 propadl do deficitu

Podle agentury Reuters analytici očekávali naopak pokles cen výrobců. Odhadovali zdražení v primárním okruhu cca o 37,1 procenta. Čekali tedy nepatrné zpomalení z červencových 37,2 procenta.

Německo kontroluje Rosněfť na svém území

Ceny energií v Německu tlačí vzhůru omezování dodávek zemního plynu z Ruska. Německá vláda se proto dohodla na převzetí společnosti Uniper. Ta patří v Německu k největším dovozcům ruského plynu. Nyní se ale dostala do existenčních problémů. A to kvůli omezení dodávek ruského plynu a výraznému zvýšení ceny energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku – finské společnosti Fortum.

Společnosti Fortum německá vláda zaplatí za 56% podíl v Uniperu 500 milionů eur [cca 12,3 mld. Kč]. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Dohoda zahrnuje zvýšení kapitálu Uniperu o osm miliard eur [cca 1 972 mld. Kč]. Tento kapitál upíše výhradně spolková vláda.

Německo řeší i potíže s ropou. Kvůli zajištění energetické bezpečnosti země již přebralo kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing.

Podle zprávy spolkového ministerstva hospodářství svěřenská správa nad firmami potrvá šest měsíců. Bude-li potřeba, úřad ji prodlouží. Správu vláda svěřila Spolkové agentuře pro sítě, která je v Německu síťovým regulátorem. Agentura převzetím německé části Rosněfti získává kontrolu nad jejími podíly v rafineriích PCK ve Schwedtu, MiRo v Karlsruhe a Bayernoil ve Vohburgu.

Ruská společnost Rosněfť označila přesun svých aktivit pod svěřenskou správu za nezákonný. Zváží, zda postup německé vlády napadne u soudu. Naopak ministerstvo hospodářství SRN uvedlo, že vláda převzetím německé části Rosněfti postupuje podle zákona o energetické bezpečnosti. Rozhodnutí je základem pro zachování provozu rafinerie v braniborském Schwedtu, kde drží většinu Rosněfť. Tato rafinerie je klíčová pro zásobování východního Německa ropnými produkty. Ta zpracovává ropu z Ruska, která do zařízení proudí ropovodem Družba.

Zpátky k inflaci v Německu

Podle analytiků se rekordní růst cen prvovýrobců propíše do dalšího růstu míry inflace v zemi. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v srpnu podle dřívějších údajů statistického úřadu zrychlilo na 7,9 procenta z červencových 7,5 procenta. Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se inflace v srpnu v zemi zvýšila na 8,8 procenta z červencových 8,5 procenta.

Inflace v eurozóně je rekordní. Stejně tak v Británii

Míra inflace se v Německu nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky [ECB]. Německo je největší ekonomikou, kde se platí jednotnou evropskou měnou euro. Inflace v celé eurozóně v srpnu vystoupila na rekordních 9,1 procenta z červencových 8,9 procenta. Míra inflace v celé EU v srpnu vystoupila na rekordních 10,1 procenta, když ještě v červenci činila 9,8 procenta.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here