Fiala: S možným zastavením plynu z Ruska musíme počítat

1629
plynu
Předseda vlády ČR Petr Fiala a polský prezident Andrzej Duda v Kramářově vile. / Foto: Vláda ČR

Rusko využilo energií jako zbraně, uvedl v reakci na dnešní zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska německý ministr hospodářství. Premiér Petr Fiala pak řekl, že s případným zastavením dodávek plynu musí počítat i Česko.

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO], pod které především spadá energetika v Česku, na svých stránkách zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska a s tím spojená rizika nijak nereflektuje.

Naopak německý ministr hospodářství Robert Habeck dnes [27.4.] v reakci na zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska uvedl: „Je to velice tvrdá realita. Já to vnímám velmi vážně.“

Podle něj plyn do Německa ale dále běží. Znovu zopakoval, že hospodářství Německa je na ruském plynu závislé a rychlé odstřižení od zásobování by vedlo k dalekosáhlým ekonomickým problémům. Z Německa pak odebírají plyn další evropské země. Na dotaz, zda je postup Ruska vůči Bulharsku a Polsku varováním pro Německo, Habeck odpověděl, že pro obě zasažené země to rozhodně žádné varování není.

„Energie byla využita jako zbraň, uvedl jasně.

Upřesnil, že Německo dodržuje smluvní ujednání a nadále platí za plyn v eurech. Banka ruského plynárenského gigantu Gazprom pak platbu převádí na rubly. Protože Rusko požaduje úhradu za plyn v rublech, zřídilo mechanismus dvou kont, přes které převody realizuje.

„Většina zemí takto za plyn platí, ale Polsko se rozhodlo, že tímto systémem platit nebude,” upřesnil německý ministr.

60 % Němců nechce plyn z Ruska. Nejde to, píše jim ministr

Zopakoval, že Německo dokáže nahradit ropu z Ruska možná v řádu dní. V polovině roku by se mohlo zbavit závislosti i na ruském uhlí. V případě plynu je hledání alternativ dle něj podstatně složitější. Bez ruského plynu se obejde nejdříve v roce 2024.

Polsko a Bulharsko jsou bez ruského plynu

Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes ráno [27.4.] zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech.

Gazprom varoval, že při nepovoleném odběru ruského plynu z tranzitních dodávek do třetích zemí tyto tranzitní dodávky sníží o objem neoprávněně odebraného plynu. Také uvedl, že nadále pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, a to v souladu s požadavky evropských zákazníků. Tyto požadavky jsou však podle něj nižší než v úterý.

Zastavení dodávek potvrdila polská společnost PGNiG i bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov. PGNiG krok ruské firmy označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné. Upozornila, že její zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb. Přes Polsko vede plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Bulharsko již zaplatilo za dubnové dodávky ruského plynu, zastavení dodávek proto bude pokládat za porušení platné smlouvy, uvedli bulharští představitelé.

Bulharský vicepremiér Asen Vasilev uvedl, že země bude usilovat mimo jiné o zvýšení dodávek plynu z Ázerbájdžánu a o dovoz zkapalněného zemního plynu [LNG] z terminálů v sousedním Turecku a Řecku. Bulharsko nyní pracuje na dokončení plynovodu, který má propojit jeho síť s Řeckem.

Rusko nevydírá, tvrdí Rusko

Na pozdvižení, které Gazprom vyvolal zastavením dodávek plynu, již zareagoval Kreml.

„Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Gazprom podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile ty za ně “náležitou formou” zaplatí.

„Platba ve správné podobě bude základem pro pokračování dodávek,“ dodal.

Ruská inflace činí 17,5 %. Rubl ale je na předválečné hodnotě

Rusko pak podle něj muselo přejít na platby v rublech z čiré nezbytnosti poté, kdy mu západní země zablokovaly finance na zahraničních účtech bank.

„Tím, že peníze zablokovaly, rusky řečeno ukradly značnou část ruských rezerv,” vysvětlil s tím, že právě to si vyžádalo nový způsob placení, který Putin nařídil dekretem.

Podle Peskova šlo o “bezprecedentní, nikoliv přátelské kroky v oblasti ekonomiky a financí”. A ty proti Rusku, jak řekl, provedly nikoliv přátelské země. Upřesnil, že ruský prezident Vladimir Putin nehodlá o situaci jednat s polskými a bulharskými představiteli.

Na zastavení dodávek plynu reaguje Evropská unie

Situaci již řešila i předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová. Ta uvedla, že EU zajistí, aby ruské zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska nepoškodilo spotřebitele. Podle ní oběma zemím se zajištěním dostatečných dodávek nyní pomáhají sousední státy. Krok Moskvy zároveň označila za vydírání evropských zemí, na nějž se Evropská unie připravila.

„Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu. Připravili jsme se na tento scénář,” řekla.

Itálie vezme zemní plyn z Angoly, Konga, Egypta a Alžírska

Členské země mají podle ní nouzové plány právě pro takovou situaci. S ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu se na ni připravovaly. Dnes dopoledne se tak sešla skupina expertů Evropské komise, unijních orgánů a zástupců členských zemí.

Podle plánů Bruselu by se EU již letos mohla obejít bez dvou třetin dodávek ruského plynu a ropy. Docílit toho chce posílením dovozu z dalších států, jako jsou USA a Katar, rychlejším zapojením obnovitelných zdrojů a úsporami energie. EK již v březnu navrhla možnost dobrovolných společných nákupů plynu. To dle ní sníží cenu plynu a posílí vyjednávací pozici unijních států. EU také jedná o povinném naplnění plynových zásobníků v členských zemích. Od listopadu by měly být plné z 80 procent.

K situaci se vyjádřil i český premiér Fiala

Podle českého premiéra Petra Fialy [ODS] vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by České republice hrozilo zastavení dodávek z Ruska.

„V tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo. Dokonce ani nejsou žádné signály, ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko udělalo v těchto dnech. Kroky k tomu, abychom zajistili dostatek plynu pro naše domácnosti a firmy, děláme,” řekl novinářům ve Sněmovně.

Kabinet dle něj činí kroky k tomu, aby zajistil dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Podrobnosti ministerský předseda nesdělil. Dnes ale shodou okolností přijal v Kramářově vile polského prezidenta Andrzeje Dudu. Ten navštívil Česko na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Jedním z témat bylo právě zastavení dodávek ruského plynu do Polska.

Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] nemá přímo kontrakt, na základě kterého by obchodovalo s Ruskem.

„Většina plynu je k nám dodávaná přes soukromé obchodní společnosti, které stát nevlastní,” řekl ve Sněmovně.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, v jehož gesci je zejména energetika, na svých stránkách k danému tématu do dnešních 17:30 neuvedlo zhola nic. Nebylo tak jisté, zda český ministr průmyslu Jozef Síkela [STAN] a jeho tým aktuální situaci ohledně zastavení ruského plynu do Polska a Bulharska vůbec registrují. Nejistotu ale nakonec prolomil sám ministr Síkela, když na tiskové konferenci po jednání vlády vystoupil s krátkým vyjádřením, že Česko má v dubnu v zásobnících více plynu více než v březnu.

–DNA/ČTK–

3 KOMENTÁŘE

  1. Vláda neustále dráždí Rusko na odstavení plynu.Sama si o to říká.Jsem zvědav co udělá pro lidi.Nic,jak to dělala do teď.
    Fialo jdi do pr….Co jsi nastoupil jsi největší potížisty a nic neumíš.

  2. Pokud chce jakýkoliv dodavatel něčeho platit v měně, kterou si určí má na to právo. Ber nebo nech být. Pokud jde o nějakou smlouvu, tak si vzpomeňte na Bohemia Energi a další.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here