Richterová nemá odvahu dělat, natož dělat to, co je správné

150940
Richterova
Je to sedm dní, kdy jsme oslavovali výročí 17. listopadu 1989. Jedním z důvodů pádu někdejšího totalitního režimu byla neschopnost a arogance jeho tehdejších představitelů. Jak vyplývá z textu níže o přístupu k práci místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové [uprostřed], je více než smutné, že i po 33 letech od roku 1989 zažíváme znovu to samé. / Foto: Česká pirátská strana

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová [Piráti] na Twitteru nedávno uvedla, že je důležité pojmenovávat skutečnost takovou, jaká je. Vezmeme-li její slova vážně, můžeme v klidu napsat, že Richterová a její tým jsou docela neschopní.

Jsou situace, kdy je lepší nad neschopností, hloupostí a leností mávnout rukou. Jsou ale situace, kdy se neschopnost, hloupost a lenost kloubí s arogancí, jež nemá být přecházena. Což dvojnásob platí u volených zástupců do Parlamentu ČR už kvůli tomu, aby veřejnost měla představu, kdo a jakým způsobem je zastupuje.

Lidé chudnou sotva pirátka Richterová otevře ústa

Při osobním kontaktu nemastná a neslaná Olga Richterová překvapila koncem října veřejnost svým tweetem [obdobně o věci referoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL] o tom, že se strany koaliční vlády shodly na retrospektivním uvalení daně z neočekávaných zisků na vybrané komerční subjekty již v letošním roce.

„Prosazujeme účinnost daně už pro rok 2022, nižší sazbu a osekání výjimek pro banky, aby měla daň skutečný efekt a díky tomu se pomohlo lidem. […] Na nejvyšším setkání vládních stran, tzv. K5, to odsouhlasil i ministr financí,“ upřesnila následně Richterová s tím, že Piráti uvalení daně se zpětnou platností podporují.

Analýza: Fialova vláda se vydala šlépějemi bolševiků

Šlo o natolik významné prohlášení, že akcie firem, jichž se takzvaná windfall tax týká, rázem oslabily v řádu desítek miliard korun. Čímž ti lidé, kteří do nich investovali, aby se například zajistili na stáří, rázem přišli o významnou část svých úspor. Jakkoli ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] ještě týž den krok vlády zavést windfall tax již v letošním roce odmítl, zpráva Richterové a slova politiků z dalších koaličních stran, která ji potvrzovala, přiměla redakci ekonomického serveru FinTag.cz položit Olze Richterové několik otázek k danému tématu.

Ne podle slov, ale podle skutků poznáte je

Redakce si vyhledala osobní stránku Olgy Richterové na webu pirátské strany. Na ní v té době uváděla telefonní kontakty na své tři asistentky. Avšak těsně před devátou ranní a ve všední dny, uvedené telefony nikdo nezvedal. Fungovalo až poslední číslo, na kterém dotyčná asistentka poslankyně redakci sdělila, že už pro ni nepracuje. Což ale nebrání odeslat na e-mail některé z dalších asistentek zprávu s otázkami. Což redakce také učinila. Ještě týž den [24.10.] přišla následující odpověď. Nikoli od asistentky, ale asistenta místopředsedkyně PS PČR Olgy Richterové Mirka Jirmáska.

„…děkujeme za Váš mail a zaslané otázky. Odpovědi brzy připravíme,“ stálo v ní.

Mezitím se téma nastavení windfall tax dramaticky vyvíjelo. Položené otázky zastarávaly a bylo potřeba je co nejdříve zodpovědět. Dny běžely, ale odpovědi nepřicházely. Redakce tedy 27.10. zaslané otázky urgovala.

„…paní místopředsedkyně měla tento týden ještě nabitější program než obvykle. Bohužel se proto odpovědím na Vámi zaslané otázky ještě nestihla věnovat. Příští týden bude v tomto ohledu snad lepší. Děkuji za pochopení,“ napsal ještě týž den asistent Richterové Jirmásek.

Redakce mu poděkovala za zprávu a dál ho urgovala o odpovědi na otázky na windfall tax. Jelikož ale stále docházelo k vývoji kolem zavedení této daně, redakce ho zároveň požádala i o zodpovězení sady otázek pro sesterský web ZdraveZpravy.cz na téma řešení dopadů do českého zdravotního a sociálního systému, které vyvolal příchod více než půl milionu válečných uprchlíku z Ukrajiny. To proto, aby energii do komunikace s týmem poslankyně – v případě, že Olga Richterová nezvládne odpovědět na otázky k dani – nepřišla vniveč.

Jedna z otázek například byla: „Jste členka sněmovního sociálního výboru [Richterová zasedá v Podvýboru pro sociálně-zdravotní pomezí. V minulém období byla místopředsedkyní Výboru pro zdravotnictví, pozn. red.] a někdejší členka zdravotního výboru – jaká hlavní témata [v těchto oblastech] vnímáte ve vztahu k běžencům z Ukrajiny? Kde definujete rizika pro českou společnost, kde pro ukrajinské běžence na českém území? [Myslíme tím třeba kolaps sociálních služeb v Praze kvůli uprchlické vlně nebo zdravotní rizika TBC aj].

A výsledek byl překvapivý. Mirek Jirmásek, asistent z tříčlenného týmu asistentů poslankyně Richterové, se stal netečným. Na e-mail nereagoval a ani redakci nesdělil, jak naloží s položenými otázkami. Co má redakce od poslankyně Richterové nakonec očekávat, jak by se slušelo uvést ve slušné společnosti.

Zametání pod koberec, to Pirátům docela jde

Zkušenosti ukazují, že až na výjimky existuje velký rozdíl mezi pracovním nasazením v české veřejné sféře a v českém privátním sektoru. A existuje ještě větší rozdíl v pracovním nasazení českých poslanců a jejich pomocníků vůči všem ostatním. Což například v knize „Život ve šťastné zemi, kde pravda nevítězí“ uvádí i prezident největšího tuzemského zaměstnavatelského Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák, když v ní píše: „Ke kvalitě českých poslanců musím být kritický. Ti dle mého názoru pracují velice pomalu a někteří nepracují vůbec.“

Podobný pocit měla redakce FinTag.cz z vývoje spolupráce s Olgou Richterovou a jejím týmem. A tak se po 31 dnech od zaslání otázek k windfall tax znovu obrátila na třetího asistenta poslankyně Richterové Jirmáska s otázkou, jak to vypadá s odpověďmi na položené dotazy. Kupodivu, tentokrát zareagoval, byť to bylo těsně po půlnoci a se čtyřdenním zpožděním.

„Zasílal jste nám zatím dva okruhy otázek. První z nich byly otázky ohledně windfall tax, druhé jste pak zaslal později, ty směřovaly k migrační a uprchlické krizi. Na ty Vám, pokud mi je známo, nikdo žádnou odpověď nesliboval. Co se otázek k WFT týče, tak v momentě, když by se prostor v kalendáři pro vypracování odpovědí vyskytl, byla celá záležitost již vyřešena a koaličně schválena. S tématem k uprchlické krizi se prosím obraťte na věcně příslušné ministerstvo,“ sdělil.

Právě tato jeho odpověď přiměla redakci FinTag.cz k napsání tohoto článku. A to proto, že se domnívá, že za každou prací by měl stát nějaký viditelný výsledek. Přičemž u poslanců se třemi asistenty by to mělo platit dvojnásob. Jak ale vidno, v případě Olgy Richterové výše uvedené neplatí. Nezbývá nám tedy než v duchu slov samotné Olgy Richterové nic jiného, než pojmenovat skutečnost pravým jménem. Olga Richterová a její tým jsou docela neschopní. Ke škodě nás všech si ale ani jeden z nich na chleba nevydělá mimo veřejný sektor.

Daniel Tácha, šéfredaktor FinTag.cz

54 KOMENTÁŘE

  1. Ano, výstižné. Takovýmto způsobem byste mohli otestovat všechny ministry.
    Jsem hodně zklamaný z této vlády, které jsem že začátku tolik věřil. Neumětelství, pozérství, opakování naučených frází.
    Kdysi jsem chtěl poslat dotaz p.Pekarové, ale tušil jsem, že by to dopadlo podobně, tak jsem to ani nezkoušel.
    Přeji Vám hodně zdaru !

  2. Kdybych ještě před půlrokem napsal, že jsou všichni vládnoucí politici zadarmo drazí, dostal bych ban. Dneska by dal kdekdo ban jim, ale už je pozdě…

  3. Piráty považuju za zhoubu republiky ! A tohle „heněmeně“ za tragédii ! Naposled jsem prožil duševní orgasmus při sledování Partie, téma elektřiny/energií v ČR…a odpovědi, „může za to Putin“ . Neomarxisti, ultralevice, antifáci, ideoví pomatenci, liberálové značí jen rozvrat a chaos! Už jen ten název „piráti“ evokují ráhno vlajkové lodi…

  4. POkud by měla mít windfall tax význam, musela by se skutečně týkat i období 2022. Protože se ale vláda bojí, nevybere se nic. Respektive je otázka čím se „vlk nažere“, pro vládu ideálně na účet většiny. Jinak Richterová je alespoň sympatická.

    • Bohužel se to čekat nedá.
      Nebo snad máte pocit, že jim padají preference … třeba ve prospěch Svobodných, kteří před šílenou energetickou politikou (provozovanou Babišem a slibovanou Fialou) opakovaně varovali?

      Ne, volič to zase hodí tomu, co umí líp žvanit a víc slibovat.

      • Ano, Svobodní. A speciálně pan Petr Mach. Ten když mluvil, tak to mělo hlavu a patu a hlavně to odpovídalo realitě. To bylo skutečně jako zjevení, když jsem ho v TV poslouchal. Tenkrát dokonce v europarlamentu dostal vysokou pokutu, když v jednom proslovu nazval věci pravým jménem. Což se v Bruselu takto nesmí. Myslím, že to bylo kolem sta tisíc. Ovšem u většiny dnešních politiků slyšíte věty, ze kterých často jak sláma z bot, čouhá snaha to říct tak, aby se později mohli snadno vykrucovat, že to mysleli jinak a hlavně aby jim život v politice vydržel co nejdéle. Jak se to dělá, to je nakonec vidět u kandidáta na prezidenta pana Petra Pavla. Prostě, když už s tím nejde nic dělat, tak se řekne sorry jako, a tím se má jet nerušeně dál, jako by o nic nešlo. Protože uplynulo hodně vody a dnes prý už jsme někde jinde. A pohnojené životy těch, kteří páteř ohnout nechtěli, to jako prý sorry, omlouvám se. Myšleno zřejmě tak, že jejich páteř, jejich problém, že nepochopili, jak se to má dělat. A jaké má v diskuzích, jak to sleduji, zastání s tímto přístupem! Přesně, jak píšete. Voliči ke své škodě nevolí, oni bohužel jen vybírají. Přistupují k tomu způsobem, to je hezké zboží, to se mi líbí, tak to si vezmu. A pak ten přístroj doma rozšroubují, protože nefunguje ….. a ejhle, ona je v tom jen cihla!

  5. Ta šla do politiky s bratrem kvůli penězům,jinak by se totiž neuživili. Absolutně neschopná,kdo sleduje debaty,pozná ,že v odpovědi cituje někoho,kdo na věc již odpovídal. Co si to ti Pražáci zvolili? Taktéž mi vadí,že čerpají na svůj klub, ale do sněmovny byli voleni jako PIRSTAN a založení klubu vyžaduje 10 poslanců. Jak je to možné,si takto vše ohýbat ? Není to podobné,
    jako když vládli komunisté?

  6. Paní Richterová umí akorát kecat, a to ještě blbě.
    Většího nýmanda PS nemá, předčí i Němcovou.
    Takové nuly mi platíme.

  7. Jo, je to pravda, piráti a ostatní, ty se vezou nic nedělají a madam Richterová, to zdarma placena jako Její šéfka. Co si národ zvolil, to má?

  8. Ach jo, kam mě ten algoritmus zavedl… Takže když poklesne cena akcií kvůli mylnému vyjádření nějakého politika, tak už se asi nikdy nezvedne? A ti chudáci drobní akcionáři, „kteří se chtěli zabezpečit na stáří“ (protože o obří akcionáře tady vůbec nejde, že ne?), už nikdy své úspory zpět nedostanou? To je zvláštní ekonomický zákon.

    • § 250 Tr.z. Manipulace s kurzem investičních nástrojů
      (1) Kdo v úmyslu ovlivnit cenu nebo kurz investičních nástrojů, které jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu nebo o jejichž přijetí k obchodování na regulovaném trhu bylo požádáno,

      a) rozšíří nepravdivé nebo hrubě zkreslené informace významně ovlivňující cenu nebo kurz takových investičních nástrojů, nebo

      b) uskuteční obchod nebo zadá pokyn, který je způsobilý vyvolat nesprávnou představu o nabídce, poptávce, ceně nebo kurzu takového investičního nástroje,

      bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo zákazem činnosti.

      (2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch.

      (3) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 prospěch velkého rozsahu.

  9. Velká pravda Kasala se a bojovali mezi sebou o křeslo minystrine PSV a sami se raději uklidili do těchto funkcí ve sněmovně a ani tam žádná sláva. Spíše ostuda ta Pekařová Adamová se stydí chodit na obědy s ostatními a nechá si to nosit do kanclu, že se nestydí i zde se projevuje její namyšlenost. Kousek nebyl nic moc ale ona vede vede Topku do záhuby viz procenta ale to ji je jedno a na Kalouska nemusí soptit mýho známe líp než ona. Stále s nedohlédne čeho je
    ta dáma inženýrka a když spočítáme kolik jí je let a do kdy studovala a od kdy je v politice tak se není co divit že zhruba za pár let práce pro ČR noc neudělala a neudělá myslí obě jen na sebe .

  10. K čemu je tento článek prosím vás?
    Ubrečený komentář nevýznamného média o tom, že nedokázali napsat článek na dané téma.
    Věřím, že se asistenti a poslankyně raději věnovala vlastní práci, než aby věnovaly pozornost bulvárnímu plátku.

    • Vážený Tailore, můžete nám osvětlit co daní 3 její asistenti mají na starosti že nemají měsíc čas odpovědět na pár jednoduchých otázek? A dotyčná Richterová výkonává reprezentativní funkci místopředsedy sněmovny. Ta má času dost, ale je prostě líná. Proč jinak nevzala funkci ministryně, kterou jí nabízeli? Je stejná jako ta dvousvetrová.

  11. Tak jako zajímavá sonda, ale…..co jako? Napište ostatním členům různých politických stran, pravděpodobně dostanete stejnou odpověď. A pro konktext – zajímalo by mě, kolik takových dotazníků se jim v těch kanclech denně sejde s naivním očekáváním tazatelů, že dostanou odpověď. Nechci nikoho hájit, ale zeptejte se jakéhokoliv úředníka na jakékoliv MČ, kolik řeší hovadin místo aby měl čas řešit praktické problémy. Takže tak.

  12. Takže jsme si zopakovali, jak poslanci „pracují“. Je jen s podivem, že si toho někteří diskutující všimli až ted a až u téhle vlády. Když se ohlídnete do minulosti, zjistíte že tenhle amatérismus započal někdě při vzniku opoziční smlouvy Zeman-Klaus a od té doby ho poslanci jen ladí. Vtipné to bylo s příchodem Babishe – premiéra. To už nikdo nezastíral, že nic nedělá a jediná cesta jak s něčím pohnout, bylo zavolat premiérovi. A co si budeme povídat, ten sice „makal“ od pěti od rána, ale bilance -500miliard sama ukázala, za co ta „práce“ stála 😀

  13. Zaplať Bůh jsem tuto hroznou petikoalici nevolil. Je to symbyoza arogance a neschopnosti, asi nejhorší, co nás mohlo potkat. Myslím, že je nutné volit ty strany, kde mají odborníky a nebo se nebojí jmenovat do vlády nestranicke odborníky. To ostatní není tak důležité, strašení je již v tomto státě normou.

  14. Tak tohle nemá chybu! Toho se i Rusové leknou! Pošlete ji na UA i s černochovou když chtějí tak bojovat a válčit, a to do první řady.

  15. Piráti … Piráti …. hm nejsou to Ti co navrhovali, že nepotřebujeme žádné elektrárny? Tak co chcete od někoho , kdo se snaží navrhnout likvidaci vlastní energetické nezávislosti. ….. Kdesi jsem četl článek, že se v Nizozemí opět povolilo používání elektrošoků … netvrdím že by to vyšlo , ale mohl by to být začátek a kdyby ne…. tak se vlastně nic nestane a Piráti zas můžou v klidu pět své hity i s harmonikou ( třeba foukací )

  16. Tohle nikdy nedělalo a dělat nebude. Neschopnost sama. Prosim dejte to do hlavních zpráv protoze statisice pracujících se musi stydět že tohle vychováváme zatim co se snažíme pracovat a platíme platit daně a jeste nam ta káva bude kázat. Kam jsme to došli????

  17. Tomu se přesně říká: daný problém prostě vysedět. Hrát mrtvého brouka a pak napsat. „Vaše otázky už nejsou aktuální, věc se mezitím vyřešila.“

  18. Vůbec se tomu nedivím. Piráti byli a budou jen zlo. A tato pirátka se mimo politiku neuživí. Je otřesné vidět,jak ničí náš stát.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here