Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

2119
Jaroslav_Hanak
Podcast s prezidentem SP ČR Jaroslavem Hanákem redakce FinTag.cz natočila při příležitosti vydání jeho autobiografické knihy. Pro úplnost uveďme, že kniha není ve volném prodeji. / Foto: Redakce FinTag.cz

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli,“ říká v podcastu FinTag.cz prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák ve vztahu k podílu na obnově Ukrajiny. Zároveň se ale i ptá, která země bude tou jedničkou při obnově Ukrajiny.

Až skončí válka na Ukrajině, začne se podle Jaroslava Hanáka intenzivně jednat o tom, které země Ukrajině pomohou s její obnovou. Česko by podle jeho názoru nemělo stát stranou už kvůli tomu, že přijalo přes 440 tisíc ukrajinských běženců a Ukrajinu silně podporuje i vojensky.

„Jsou tam ale otázky, které si zatím nedokážu zodpovědět. Za prvé, kdo všechno a jak bude obnovu Ukrajiny platit. To je nesmírně zásadní věc, protože to jsou stovky a stovky miliard. Jde o nepředstavitelné peníze. A mě zajímá, jak se na tom bude podílet Ukrajina. Budou to půjčky, závazky. Anebo budeme dávat dohromady nějaké fondy,“ ptá se v podcastu FinTag.cz prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

A pokračuje: „Pak je tu další zásadní otázka. Na ni jsem se ptal už i našich politiků, ale ti se na mě dívali jenom zvláštně. Já totiž nevím, kdo bude hrát to číslo jedna při obnově Ukrajiny. Budou to Spojené státy? Bude to Británie? Bude to Polsko? Nebo to bude Evropská unie?“

V případě Evropské unie vyjadřuje obavy. A to kvůli tomu, že přístup Německa a dalších unijních zemí nebyl vůči Ukrajině v začátku konfliktu tak vstřícný, jako byl přístup států střední a východní Evropy, ale hlavně USA a Británie.

„Takže, kdo povede ten A tým na Ukrajinu, až nastane čas té nové výstavby Ukrajiny? To je také klíčová otázka, protože podle toho bude zařazena i Česká republika. Byl bych rád, kdyby nám na toto naše politická reprezentace uměla včas a jasně odpovědět. A dala nám tak najevo, s kým na Ukrajinu půjdeme,“ tvrdí Jaroslav Hanák.

Co se týče energií, vláda je velice pomalá

V začátku podcastu FinTag.cz se Jaroslav Hanák vyjadřuje k aktuální situaci ve firmách z hlediska zvládání vysokých cen energií, ale i dalších problémů. Podle něj jsou firmy, které i přes současné potíže prosperují velice dobře.

„Na druhé straně jsou tu ale i firmy z oblasti naší tradiční ekonomiky, které jsou v nepředstavitelně složité situaci. Ty jsou dramaticky závislé na objemu dodávek a cenách energií. Ať už je to sklářství, výroba porcelánu, stavebních hmot, hutnictví, slévárenství, veřejná doprava až po ty malé firmy, jakou jsou třeba pekárny,“ říká.

Podle jeho názoru je reakce současné vlády na řešení jejich problémů „nesmírně pomalá“. A na rozdíl od jiných zemí je i málo odvážná. Podle něj je jedno, jestli jde o malé, střední nebo velké firmy.

„Firmy jsou v tragické nervozitě. Vedení firem vysvětluje lidem, že není schopno řešit ceny energií. Lidé jsou i ochotni mít nižší mzdové výdělky. Podobně, jako to bylo v době finanční krize v letech 2008 až 2010. Tehdy také bylo důležité zachovat místa a neřešit mzdy. To je teď podobné, například v tom sklářství, slévárenství a mnoha dalších oborech,“ tvrdí Jaroslav Hanák s tím, že nervózní je i celá společnost.

„Přibývá demonstrací. Některé extrémní. Některé možná racionální vzhledem k tomu, co na ty lidi dopadá a neví si s tím rady. Tak to jdou křičet do ulic. Zatím to není tak dramatické, ve firmách to ale vře,“ říká a vrací se k ekonomickým otázkám a energiím.

Jaroslav Hanák: Chceme řešení energií do konce roku

Co se týče vysokých cen energií, Jaroslav Hanák souhlasí s názorem vlády, že řešení spočívá na evropské úrovni. Podle něj se ale musí najít velice rychle. Nejpozději do konce roku, aby začalo platit od roku příštího.

„Proto chceme řešení na úrovni Rady Evropské unie, Evropské komise, a především ministrů pro energetiku. Pro nás jsou důležitá opatření, která musí být jasná do konce roku a od příštího roku platit. To proto, aby mohly poklesnout ceny plynu a následně ceny elektrické energie,“ vysvětluje v podcastu FinTag.cz.

Zároveň vyjmenovává nezbytné kroky, které je třeba udělat, aby se situace na trhu s energiemi stabilizovala:

  • Oddělení ceny plynu od ceny elektrické energie.
  • Zastropování cen zemního plynu.
  • Zefektivnění nefunkčního evropského trhu s energiemi.
  • Reforma fungování emisních povolenek.

Důležité jsou podle něj společné nákupy plynu v rámci Evropské unie. A říká i proč: „To, co předvádí Amerika vůči nám, třikrát, čtyřikrát dražší zkapalněný plyn, tak to si myslím, že by právě ty společné nákupy srovnaly.“

Upozorňuje na aktuální problém, který spočívá v tom, že dodavatelé energií nechtějí uzavírat smlouvy s firmami na dodávky energií za zafixované ceny na příští rok. Podle něj se jim ale nelze divit, protože ani oni nevědí, co bude letos, natož pak příští rok.

Vláda je ideově populistická, tvrdí Jaroslav Hanák

podcastu FinTag.cz se Jaroslav Hanák vyjadřuje k rychle se prohlubujícímu zadlužení České republiky a fiskální politice vlády. Vyjadřuje obavy, že vláda Petra Fialy [ODS] současnou situaci nezvládá a zřejmě ji ani nezvládne.

„Tuhle zemi čekají dva klíčové ekonomické body. Je to důchodová reforma a změny v daňovém systému. Co se týká důchodové reformy, nevěřím, že tahle vláda něco udělá. Je to pětikoaliční vláda a nemá tak silnou pozici. A je to tak v těžké době, že nevěřím, že s tím něco vymyslí. Včetně zvýšení věku pro odchod do penze, na to nebude mít politickou odvahu,“ říká k důchodové reformě.

Ještě ostřeji se vyjadřuje k reformě daňového systému. Doslova říká, že daňový balíček, zejména zrušení superhrubé mzdy, bylo „svinstvo“ ve vztahu k „této zemi“. A do problémů Česko dostalo podle jeho slov hnutí ANO a ODS.

„130 až 140 miliard korun se rozplynulo ve lživé ideologie, že se peníze daly potřebným lidem. Já nevím, jak ti lidé znají ekonomiku, jakou mají zkušenost ze života ve firmách, ale z té vlády to asi nezná nikdo. Musím říci, že to, co oni říkají, je lež, protože ty peníze nedostali ti nejpotřebnější,“ vysvětluje.

Podle něj oněch 10, 15, možná 20 procent lidí, kteří finanční pomoc skutečně potřebují, totiž daně skoro neplatí. Podle jeho slov jsou na spodku příjmového žebříčku. Žijí v sociálním systému a daně, které platí, jsou minimální.

„Tedy ty peníze šly ke středně a vysokopříjmovým skupinám obyvatelstva. Takže celé to byla lež. Protože tahle vláda je ale ideově populistická, tak to nepřizná. Ale takový je život,“ tvrdí Jaroslav Hanák.

Na daně stejně nakonec dojde

Podle prezidenta SP ČR je jasné, že na změnu daňového mixu dříve či později v Česku dojde. Jestli to udělá tahle vláda, ale neví. Odvolává se na čerstvé vyjádření premiéra Petra Fialy, že jeho vláda daně nezvedne. Podle Hanáka jde opět a jen o vládní ideologický populismus.

„Minimálně spotřební daně u alkoholu, tabákových výrobků, což asi není to veřejné blaho, tak tam se to dá řešit. Daň z nemovitostí máme nepředstavitelně nízkou. Výsledek je extrémně spekulativní a zbytečně drahý realitní trh. A to i ve vztahu k možnostem nákupu a výstavbě domů a bytů pro mladou generaci. Zrušení daně z převodů nemovitostí byla tupost politiků, zbytečná. Stravenkový paušál byl další nesmysl. Máme desítky a stovky daňových výjimek, které byly vylobovány kdekým…,“ tvrdí Jaroslav Hanák.

Podle něj je reforma daňového mixu nutná. A je třeba ji řešit hned, aby byla, jak říká, účinná už k 1.1. 2024. Důvod je zřejmý. Je jím dluh České republiky ve výši 2,6 bilionu korun, který navíc dál roste. Jsou tu ale i další úkoly, které podle Jaroslava Hanáka stojí před českou politickou reprezentací.

„Největší ranou a chybou je stav veřejného sektoru. Není dobře digitalizován, tam je obrovské zpoždění. Máme veřejnou správu, která je extrémně drahá,“ říká s tím, že i přes nesmírně šikovné lidi, které Česko má, není tak bohatou zemí, aby si mohlo dovolit nákladnou veřejnou správu.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Proč jako? Tady lidi nemají prachy a my si půjčime pro ukačka ? Ať jí to dávají se svojí kapsy já jim nic dávat nechci. Všechno drahne a jediné co je že sýpek prachy Ukrajincům mě Ukrajinci nezajímají já jsem Čech ne ukacko .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here