Přijde-li Západ o technologickou převahu, přijde o všechno

7018
Zapad
Bezpilotní letoun českého výrobce Primoco / Foto: Primoco

Zkraje týdne [22.11.] se uskutečnilo další ALTER EKOnomické fórum. Vystoupili na něm zajímaví ekonomičtí i vojenští experti. Některé jejich závěry definují nové výzvy pro Západ. A stojí za to si je připomenout.

Jsou to například slova ekonomky a někdejší zástupkyně České republiky ve Světové bance Jany Matesové. Ta na fóru upozornila, že mají-li západní země někde zjevnou převahu nad nedemokratickými režimy, tak ji mají v oblasti moderních technologií.

„Tuto výhodu si musíme uchránit, protože země, jako je Rusko, nemá kapacity moderní technologie samo vyvinout, ale ani vyrobit. A má i omezené možnosti přístupu k nim jinde ve světě,“ řekla Jana Matesová.

Nakolik jsou technologie důležité, ukazuje aktuální využití íránských dronů Ruskem v jeho válečném tažení na Ukrajině. Byly to právě dodávky těchto dronů, které Rusku umožnily efektivně ničit ukrajinskou infrastrukturu. Rusko přitom podle západních rozvědek nasadilo na Ukrajině už více než čtyři stovky bezpilotních prostředků íránské výroby. O důležitosti této technologie svědčí i to, že se Írán s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Začít by mohla do několika měsíců, napsal deník The Washington Post s odkazem na zdroje z tajných služeb.

Podle Matesové i proto zůstává klíčové, aby technologická převaha zůstala v rukou Západu, který v kritických chvílích dbá na demokratické hodnoty více než na pokles životní úrovně.

Západ musí přidat ve své soběstačnosti

Dalším tématem ALTER EKOnomického fóra byla energetická a surovinová soběstačnost Západu. V tomto ohledu se vyjádřil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata.

„Tam, kde jsme schopni snížit svou závislost, bychom se o to měli snažit. Tam, kde toho schopni nejsme, bychom měli budovat spolupráci se spolehlivými partnery,“ uvedl.

Právě soběstačnost u klíčových surovin a energií podle něj bere z ruky zbraň zemím, jako je Rusko nebo Čína. Omezuje hrozbu hybridních konfliktů. Aleš Opata v tomto ohledu dodal, že nutné je v této věci spolupracovat na úrovni větších celků, jako je právě Evropská unie, jíž je Česko členem. Nejenže se tím snižují rizika, ale dochází i k značným ekonomickým úsporám díky společným nákupům.

Hledání soběstačnosti hlavně v produkci podle jednoho ze zakladatelů mezinárodní politické ekonomie a experta na procesy globalizace Rogera Tooze dává příležitost i menším zemím. To proto, že jejich ekonomiky mohou nakonec ukázat větší flexibilitu než ekonomiky velkých zemí.

„Avšak i zde panují rizika. Nutností je proto změna přístupu. A ta leží v uvědomění, že to, co spolehlivě fungovalo dlouhé roky a ještě minulý týden, už zítra fungovat nemusí,“ uvedl Roger Tooze.

Inflace odezní až překvapivě rychle, myslí si Pavel Kohout

Samozřejmou součásti „českého Davosu“ bylo zhodnocení aktuálních investičních příležitostí na finančních trzích. Tomu se věnoval například partner STARTer Investment Partners nebo člen investičního týmu výboru Algorithmic Sicav a ekonom Pavel Kohout. Oba řečníci zdůraznili potřebu větší reflexe politických rizik nejen na finančních trzích, ale obecně v celé ekonomice.

„Jsou to právě politická rizika, která pro mnohé investory značí, že neinvestují v Číně nebo Rusku,“ uvedl Tomas Michálek.

„V případě těchto zemí a jim podobných nejde jen o výnos, ale i udržitelnost investice a záruk investorům,“ dodal v této souvislosti Pavel Kohout.

Čímž nahrál ostatním účastníkům konference, kteří upozornili na v posledních letech výhradně bezprecedentní úvahy o navýšeném zpětném zdanění vybraných firem prostřednictvím windfall tax v Česku.

Jak Tomas Michálek, tak Pavel Kohout se v diskuzi věnovali aktuálnímu problému číslo jedna. A tím je inflace, s níž se potýká většina ekonomik světa. Podle Pavla Kohouta se blýská na lepší časy. Inflace podle něj až překvapivě rychle odezní. Naopak Tomas Michálek očekává, že inflace svět výrazně potrápí i v příštím roce.

„Potrvá do té doby, než dojde k definitivnímu zničení nadbytku kapitálu, který vyhnal finanční trhy během dvou let do závratných výšin,“ dodal.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. …a proto je třeba Čínu Rusko a rostoucí technologie KLDR zavčas zničit a to jakým koliv způsobem….jsem rád že ČR patří na západ mezi koloniální a otrokářské mocnosti

  2. Vyspělé technologie vidím jako naději pro světový mír a klid. Blbečkům, co chtějí válku bych rozdal uniformy a dálková ovládání. Kdo si hraje, nezlobí. Někde v bunkru u počítače. „Ajťáci“,už můžete začít vymýšlet „superrealitu“. Dostanete zaplaceno z vojenského rozpočtu. Miliardy pánové, miliardy! Jde přece o prachy? Tedy co kecám o demokracii?

  3. Pěkná úvaha „Udržet technologickou převahu“ ve světle přesunu veškerého průmyslu do Číny a pod. Vždyť s tím tam vyvážíme i technologie. Jen by mě zajímalo, jestli jsme schopni vyrobit cokoli složitějšího aniž by v tom byla jediná čínská součástka. 🙂 Případně materiál nakoupený v Číně. A to nemyslím dodaný Evropským dodavatelem, který má výrobu nebo subdodávky z Číny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here