Jan Macek: Peněžní trh je nuda, ale teď nese jistý výnos

1652
macek
Jan Macek / Foto: Redakce FinTag.cz

„Peněžní trh byl dlouhou dobu opomíjen, ale díky 7% úrokům centrální banky je nyní super zajímavý,“ říká v debatě ABCD investora investiční specialista společnosti Conseq Jan Macek. Zajímavé investiční příležitosti nabízí podle něj i dluhopisový trh.

Podle Jana Macka jsou investiční nástroje peněžního trhu sice poněkud nudné, ale aktuálně na krátkodobém horizontu nesou jistý výnos mezi šesti až sedmi procenty. A to docela bez rizika.

„Peněžní trh je něco, co tady dlouho nikoho nezajímalo a za čas zřejmě také zajímat nebude. Ale sáhnout si na výnos ve výši šest až sedm procent s nulovým rizikem je krásné,“ říká v debatě Jan Macek.

Poukazuje tak na příležitosti, které v nedávném podcastu FinTag.cz zmiňoval ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák. Příkladem uvedl takzvané fondy krátkodobých dluhopisů, ale i přínos měnově zajištěných investic. Zároveň vysvětlil, že výnos investora činí rozdíl mezi úrokovými sazbami koruna vs. euro či dolar. A ten vyznívá stále ve prospěch koruny. Podobně to funguje u měnového zajištění koruny vůči dolaru.

Zajímavé jsou i státní dluhopisy, říká Jan Macek

Další zajímavou investiční příležitost podle Jana Macka nabízejí české státní dluhopisy. V ABCD investora upozorňuje, že například státní dluhopis s desetiletou splatností přináší jistý a bezrizikový výnos ve výši 4,6 procenta p. a.

„Čekáme, že výnosy dluhopisů půjdou ještě nahoru a ceny dolů. Dluhopisy ale nejsou tak krátkodobou záležitostí, jako jsou nástroje peněžního trhu. Vysoké výnosy státních dluhopisů je něco, co ve střednědobém horizontu pomůže s výkonností portfolia,“ říká.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Dodává, že pro investice do dluhopisů je důležitá správná volba durace. Jedná se o průměrnou dobu splatnosti daného dluhopisu. Přičemž i citlivost kurzu dluhopisu [někdy také obligace či bondu, pozn. red.] na změny úrokové sazby je přímo úměrná hodnotě durace. V praxi to znamená, že čím vyšší má daný dluhopis duraci, tím víc se promítá růst úrokových sazeb do poklesu cen daného dluhopisu.

„Obecně bych se ale vůbec nebál. Naopak, tam je nutné nyní chytnout příležitost za pačesy,“ dodává Macek.

Akcie v příštím roce mohou klidně klesnout až o 15 %

Jan Macek v ABCD investora odmítá spekulovat na téma, zda akciové trhy již nalezly své dno, či nikoliv. Důležitý je podle něj investiční horizont.

„Kdybych si řekl, že jdu investovat na deset let, tak bych v pohodě nakupoval klidně už teď. Dno nechytne člověk nikdy. To je o náhodě. Investici bych ale určitě rozložil do několika částí a investoval bych postupně,“ vysvětluje svoji strategii.

Co se týče budoucího vývoje na akciových trzích, pak upozorňuje, že klíčovou roli sehraje další vývoj inflace. Očekává, že vysoká inflace potrápí ekonomiky rozvíjejících se, ale i těch vyspělých zemí i v příštím roce. Dění kolem inflace podle něj bude pro další vývoj na akciových trzích mnohem důležitější než třeba válka na Ukrajině.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

„My tu válku vidíme velmi zblízka. Ale ona až tak nerozhoduje o tom, jak se hýbou americké trhy. Pokud by válka dopadla, jak si všichni přejeme, tak to nepovede k tomu, že vystřelí americké akcie nahoru. Ano, možná posílí koruna. Ale klíčová ve světě dál zůstane inflace a také trh práce. Inflace tlačí na růst mezd a platů a dokud bude nezaměstnanost nízká, inflace bude stále silná,“ vysvětlil.

Zároveň dodal, že akcie v příštím roce mohou ještě klesnout podle jeho názoru o 10 až patnáct procent. Jako určitý investiční tip, v jehož případě upozornil, že není zaručený, uvedl akcie finančních institucí ve střední Evropě. To kvůli vysokým úrokům centrálních bank.

–DNA–

Celá prosincová debata ABCD investora je k shlédnutí zde. Informace o projektu a výběr toho nejlepšího z každého dílu jako podcast pak zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here