Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

13812
Petr_Simcak
Ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák / Foto: Amundi ČR

„Vítám, že už víme, že nulovými úroky a tištěním peněz prosperita nevzniká. Že opět bude důležitá cena peněz, produktivita práce, zodpovědnost a rozumné projekty,“ říká v podcastu FinTag.cz ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák.

Zároveň se v něm vyjadřuje k tomu, kde lze dnes vydělat na zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank. V tomto ohledu zmiňuje takzvané fondy krátkodobých dluhopisů, ale i přínos měnově zajištěných investic.

Momentálně teď, když si koupíte cizoměnový investiční produkt, který je měnově zajištěný, nebo si ho měnově zajistíte, tak například zajištění koruny vůči euru vám přinese 7% výnos. Teď, kdy Evropská centrální banka zvedla úrokové sazby o 50 bazických bodů, to sice bude o půl procenta méně, ale stále to bude 6,5 procenta,“ říká v podcastu FinTag.cz Petr Šimčák.

Tento výnos dle něj plní funkci rozdílu mezi úrokovými sazbami koruna vs. euro. A ten je teď vysoký ve prospěch koruny. Podobně to funguje u měnového zajištění koruny vůči dolaru. Tam je výnos 5%. To proto, že aktuální úroky amerického FEDu se pohybují od 1,50 až 1,75 procenta, zatímco úrokové sazby České národní banky jsou na sedmi procentech.

„V praxi to znamená, že pokud si někdo nyní zvolí podílový fond nebo ETF s měnovým zajištěním vůči euru a ten fond či ETF mu přinese výnos třeba osm procent, tak spolu s necelými sedmi procenty má na konci roku necelý 15% výnos,“ upřesňuje Petr Šimčák.

„Samozřejmě, pokud dál porostou úroky Evropské centrální banky a amerického FEDu a Česká národní banka už úroky zvedat nebude, tak ten výnos ze zajištění klesne,“ dodává.

Nové fondy v nabídce Amundi ČR

podcastu FinTag.cz Petr Šimčák charakterizuje i nové podílové fondy v nabídce Amundi. Jako první zmiňuje dluhopisový podílový fond. Ten investuje do českých státních dluhopisů. Amundi ho sice nabízí přes 20 let, ale nyní v jeho rámci vytvořil speciální třídu s nižším poplatkem za správu. Poplatek činí 0,60 procenta ročně do jednoho milionu korun.

„Proč? No, protože nyní došlo k masivnímu růstu úrokových sazeb. Tak i k masivnímu růstu výnosů, tudíž k velkému propadu cen u státních dluhopisů. A trh s českými státními dluhopisy teď nabízí zajímavou investiční příležitost. A my ji chceme nabídnou ve větší aktivitě,“ vysvětluje.

Dále zmiňuje nový tematický fond CPR Hydrogen. To je dle jeho slov čistý akciový tematický fond. Zaměřuje se na celý ekosystém přicházejících vodíkových technologií. To značí, od zelených technologií, přes výrobu, elektrolýzu vody až k uživatelům vodíku.

CPR AM uvedla nový tematický fond zaměřený na vodík  

„V privátním bankovnictví ještě upisujeme Private Equity 5, ale ten nabízíme jen úzké skupině klientů,“ upřesňuje.

Významná novinka je dle něj panevropský realitní fond Realti. Fond je unikátní v tom, že jako jeden z prvních, ne-li vůbec první, investuje do nemovitostí po celé Evropě.

Amundi představila nový realitní fond. Investuje napříč EU

Amundi podle něj nabízí desítky podílových fondů. Říká, že investorům někdy až činí potíže se v nich zorientovat. Na druhou stranu ve všech případech jde vždy o základní investiční strategie – konzervativní, balancovanou, dynamickou a čistě akciovou.

„A pak už se to nějakým způsobem sortuje,“ vysvětluje s tím, že nemá smysl odpovídat na otázku, který z fondů se za současné situace vyplatí nejvíce. Nedůležitější je totiž vždy ucelený finanční plán a k němu zvolená investiční strategie každého investora.

„A pak už ty fondy skládáte do diverzifikovaného portfolia jako kostky z lega,“ vysvětluje.

Petr Šimčák a orientace v dluhopisových fondech

Petr Šimčák v podcastu FinTag.cz odpovídá na otázku, zda se čeští investoři správně orientují v tom, jak fungují dluhopisové fondy, respektive dluhopisy a dluhopisový trh. Právě ten totiž nabral na atraktivitě v momentě, kdy Česká národní banka začala zvedat základní úrokové sazby. Přičemž jsou to právě úrokové sazby, které zvyšují výnosy ze státních dluhopisů. Potvrzuje, že mnozí z investorů se ve věci neorientují. Stejně jako to, že profesionálové jim to nedokáží správně vysvětlit. Přitom jde, jak říká, o docela banální matematické výpočty.

„Když vzroste úroková sazba na fixně úročeném papíru, tak abych já dostal větší výnos z toho, co má pevný kupón, pevný úrok, tak musím dostat slevu na ceně dluhopisu. A když dostanu slevu na ceně dluhopisu, tak to znamená, že ta cena propadla. Tudíž vidím záporná čísla na cenách dluhopisů, ale právě ta historicky záporná čísla u státních dluhopisů znamenají, že vzrostl jejich budoucí výnos do splatnosti,“ vysvětluje.

A dodává: „Zní to logicky, ale je fakt, že i když to takto popíšete, 70 až 80 procent investorů neví, co se děje.“

V této souvislosti upozorňuje, že trh s tuzemskými státními dluhopisy investorům aktuálně přináší zhodnocení necelých šest procent. A to „přesto“, že jeho roční výkonnost je minus 15 procent a letošní výkonnost devět procent.

V podcastu FinTag.cz současně i varuje před nabídkou neburzovně obchodovaných korporátních dluhopisů. S těmito takzvaně toxickými dluhopisy dle něj trh získal na popularitě v minulých letech, kdy byly základní úrokové sazby na nule.

Lidé s volnými penězi jsou v problému, říká Petr Šimčák

Nyní, kdy ČNB zvedla úrokové sazby a až 6% úrok přinášejí už i české státní dluhopisy, to dle jeho názoru budou mít velice těžké. Varuje před těmi, kteří tyto dluhopisy nabízejí a první, co řeknou je, že „mají razítko ČNB“.

„Tím de facto neříkají nic jiného, než že sama firma není zajímavá. Říkají tím jen to, že někdo dokázal správně připravit informace k prospektu takového dluhopisu. O té samotné firmě to ale neříká vůbec nic,“ varuje.

Následující měsíce budou těžké, ale překonáme je

Petr Šimčák v podcastu FinTag.cz hodnotí i aktuální dění na finančních trzích. Tradičně upozorňuje, že dlouhodobé investory by mělo nechat klidnými. Podtrhuje důležitost správné diverzifikace investičního portfolia a tvrdí, že kdo nezamýšlí investovat do akcií déle než deset a více let, nemá o investicích do akcií vůbec uvažovat. Zároveň vyjadřuje radost nad utažením měnové politiky ze strany hlavních světových centrálních bank.

„Velice vítám, že skončila éra bezcenných peněz. Já si prostě myslím, že po mnoha letech experimentů celý svět zjistil to, na co už přišel Jára Cimrman. Totiž, že vyfukováním tabákového dýmu do vody, zlato nevzniká. A my jsme celosvětově přišli na to, že nulovými úroky a tištěním peněz prosperita nevzniká,“ říká.

Jakkoli současnost není jednoduchá a následující měsíce budou ještě složitější, dle jeho názoru se právě kvůli celosvětovému poznání toho, co už věděl Jára Cimrman, situace na finančních trzích pomalu ale jistě normalizuje. To značí návrat k tradičnímu [hodnotovému] způsobu investování. A to takovému, kdy na ceně znovu získají akcie reálných firem s reálnými byznysy a ziskovostí v podobě dividend nebo zpětných odkupů akcií.

„Já jsem prostě veliký zastánce toho, že se znovu stane důležitá cena peněz, ale i produktivita práce, zodpovědnost a rozumné projekty. I když ten přechod bude těžký, protože každá ´odvykačka´ je těžká, tak i ty nastávající obtížné měsíce překonáme,“ uzavírá Petr Šimčák.

 Daniel Tácha

Ing. Petr Šimčák, CFA je ředitel investic ve společnosti Amundi Czech Republic Asset Management od letošního dubna. Do té doby ve společnosti působil na pozici zástupce ředitele pro obchod. Zodpovídal za privátní bankovnictví a institucionální klienty. Do společnosti Amundi přešel v roce 2017, kdy ta koupila od UniCredit Bank za 3,55 miliardy eur investiční společnost Pioneer Investments. V ní Petr Šimčák dlouhé roky působil jako ředitel pro obchod a marketing.

Petr Šimčák vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně, obor Finanční podnikání [1996] a Psychologie [2015]. Absolvoval mnoho prestižních vzdělávacích kurzů, včetně školení Euromoney training v Paříži. Absolvoval kurzy České finanční akademie, a to v oboru Portfolio managementu, Risk managementu, Alokace aktiv, Behaviorálních financí, Analýzy dluhopisů, akcií a derivátů. V roce 2006 získal certifikát CFA [Chartered Financial Analyst]. Kariéru v oblasti investic začínal jako zástupce šéfredaktora jednoho z prvních tuzemských médií o investicích, časopisu Fond Shop.

2 KOMENTÁŘE

  1. No ono pokud to Fiala povede dal jak to vede, tak se lidí … a zbohatlikum a podobne verbezi to seberou a ti budou rádi, že zdrhnou s kufříkem za kopecky [redakčně upraveno].

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here