FED zvedl sazby: Inflace se poněkud zmírnila, ale je vysoká

460
sazby
Foto: FED

Americká centrální banka [FED] včera [1.2.] podle očekávání zvýšila sazby o 0,25 procentního bodu. Úrokové pásmo v USA činí 4,50 až 4,75 procenta. Včerejší zvýšení je osmé a nejnižší od března 2022.

Inflace v USA letos v lednu činila 6,4 procenta. Na předchozích čtyřech zasedáních banka zvyšovala základní úrokové sazby ve snaze potlačit inflaci vždy o 0,75 procentního bodu. Na svém prosincovém zasedání už úroky ale zvýšila o 0,50 procentního bodu. Včera pak ve zvyšování opět polevila, když sazby zvedla o 0,25 procentního bodu.

Federální rezervní systém vydal prohlášení, v němž stoji, že výbor nadále věnuje velkou pozornost inflačním rizikům. Vyjádřil se rovněž k aktuální kondici americké ekonomiky.

„Nedávné ukazatele ukazují na mírný růst výdajů a výroby. Nárůst pracovních míst byl v posledních měsících silný a míra nezaměstnanosti zůstala nízká,“ konstatoval v prohlášení FED.

Členové výboru zopakovali, že ruská válka proti Ukrajině způsobuje obrovské lidské a ekonomické těžkosti a zvyšuje globální nejistoty. Potvrdili, že FOMC usiluje o dosažení maximální zaměstnanosti a 2% inflaci v dlouhodobém horizontu. Upozornili, že FED nadále pokračuje v rozprodeji jím držených cenných papírů státních dluhopisů a dluhopisů agentur a cenných papírů zajištěných hypotékami.

Sazby a tisková konference předsedy FEDu

Vystoupení předsedy FEDu Jerome Powella na tiskové konferenci ve 20:30 hodin nepřineslo zásadní novinky. S výjimkou oznámení, že rezervní systém přechází k pomalému tempu zvyšování sazeb. Powell před novináři deklaroval pevné odhodlání srazit inflaci na dlouhodobém horizontu na dvě procenta.

„Dlouhodobá inflační očekávání zůstávají stabilní. […] Nedávné údaje ukazují vítané snížení inflace,“ uvedl.

Vyjasnil, že zvýšení sazeb má svou setrvačnost a na „plný účinek“ ekonomika stále ještě čeká. FED bude podle něj sazby zvyšovat tak dlouho, jak si to bude situace žádat.

„Rozhodnutí FOMC bylo v souladu s očekáváním trhu a prohlášení neobsahovalo žádné zásadní změny oproti prosincovému zasedání. Fráze, kdy je pokračující zvyšování sazeb vhodné, zůstává. A vyvolává otázky, zda sazby dosáhnou vrcholu na úrovni 5,00 %, jak naznačují peněžní trhy. Nebo zda bude FED pokračovat ve zvyšování sazeb i po březnu,“ komentuje výsledky zasedání hlavní analytik XTB Tomáš Tyleček.

Pro zvýšení sazeb o 0,25 procenta na jednání FOMC hlasovali: předseda Jerome H. Powell; John C. Williams, místopředseda; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; Lisa D. Cook; Austan D. Goolsbee; Patrick Harker; Philip N. Jefferson; Neel Kashkari; Lorie K. Logan; a Christopher J. Waller.

Inflace v USA není zdaleka taková, jako v zemích EU

Loni se míra inflace ve Spojených státech vyšplhala na 40leté maximum. V prosinci meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta. Míra inflace v USA klesala šestý měsíc za sebou. Loni inflace v USA v průběhu roku dokonce kolísala. To v době, kdy v Evropě pouze rostla. Prvního snížení tempa růstu inflace se evropské země dočkaly až na konci roku.

Ekonomika USA podle aktuálních dat ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,9 procenta. Analytici očekávali růst 2,3 až 2,6 procenta. Oproti třetímu čtvrtletí tempo růstu hrubého domácího produktu USA ale kleslo o 0,3 procenta [3,2 %].

„Amerika sice směřuje k menšímu růstu hospodářství, ale nevypadá to, že by to bylo nějak fatální,“ okomentovala výsledek ekonomka skupiny LOGeco Jana Mücková.

Ekonomika USA dosáhla ve 4. čtvrtletí solidního růstu

Loni největší ekonomika světa v prvních dvou čtvrtletích [-1,6 % / 0,6 %] klesala a dostala se do recese, byť ji ekonomové charakterizovali jako technickou. Ve třetím čtvrtletí už rostla. Dobré výsledky ve druhé polovině roku pak stály za celkovým růstem o 2,1 procenta. Předloni americká ekonomika rostla o 5,9 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Ekonomika USA roste?
    Není to pouze tím, že mi o více než polovinu zdražili zboží, které tam občas nakupuji?
    Zvýšit úrokové sazby a zdražit. Tomu se říká růst ekonomiky?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here