Ekonomika USA dosáhla ve 4. čtvrtletí solidního růstu

396
Ekonomika_USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,9 procenta. Analytici očekávali růst 2,3 až 2,6 procenta. Oproti třetímu čtvrtletí tempo růstu hrubého domácího produktu USA ale kleslo o 0,3 procenta [3,2 %].

Vyplývá to z předběžných dat, která včera [26.1.] zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle něj za zpomalením růstu reálného hrubého domácího produktu [HDP] ve čtvrtém čtvrtletí stál především pokles vývozu, nižší zahraniční investice a pokles spotřeby domácností. Tyto propady podle amerického úřadu částečně kompenzovaly investice do zásob, zrychlení výdajů federální vlády a nižší pokles investic do rezidenčních nemovitostí.

„Amerika sice směřuje k menšímu růstu hospodářství, ale nevypadá to, že by to bylo nějak fatální,“ okomentovala výsledek ekonomka skupiny LOGeco Jana Mücková.

Vývoj amerického hrubého domácího produktu po čtvrtletích v %

[Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis]

Podle ní a dalších analytiků se na současném zpomalení růstu americké ekonomiky významně podílí měnová politika americké centrální banky [FED]. Vyšší úrokové sazby FEDu zdražují úvěry firmám a domácnostem a brzdí spotřebu. Ta se na americkém HDP podílí ze dvou třetin. Někteří ekonomové USA předpovídají v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku další pokles HDP a mírnou recesi.

Americká ekonomika pozitivně překvapila

To, že aktuální data z USA lehce překonala očekávání, potvrzuje i analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec. Podle něj mírné překvapení HDP USA oproti tržnímu konsenzu se koncentrovalo hlavně na zásoby.

„Naopak spotřeba domácností byla lehce slabší. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu poklesl na 186 tisíc, tedy nejnižší hodnotu od dubna 2022. Což potvrzuje přetrvávající napětí na americkém trhu práce,“ komentuje výsledky Gec.

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA v tisících

[Zdroj: Fio]

Upřesnil, že dolar ve výsledku k euru včera posílil o zhruba 0,2 procenta na 1,089 USD/EUR. Zároveň rostly k včerejšímu odpoledni i futures na americké indexy – Dow Jones [+0,29 %], S&P 500 [+0,62 %] a Nasdaq 100 [+1,1 %]. Současně s lepším HDP, než se čekalo, přišla i mírně lepší jádrová inflace v USA. V mezičtvrtletním srovnání dosáhla 3,9 procenta, analytici ji čekali o 0,1 procenta vyšší.

Ekonomika USA v roce 2022

Loni největší ekonomika světa v prvních dvou čtvrtletích [-1,6 % / 0,6 %] klesala. Dostala se tak do recese, byť ji ekonomové charakterizovali jako technickou. Ve třetím čtvrtletí už ale rostla. Dobré výsledky ve druhé polovině roku pak stály za celkovým růstem o 2,1 procenta. Předloni americká ekonomika rostla o 5,9 procenta.

„Růst reálného HDP v roce 2022 odrážel především zvýšení spotřebitelských výdajů, vývozu, investic do zásob a nerezidenčních fixních investic. Naproti tomu došlo k poklesu fixních investic do rezidenčních nemovitostí a výdajů federální vlády,“ uvádí ve zprávě americké ministerstvo obchodu.

Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

Co se týče spotřeby, loni v USA rostly převážně tržby za služby v oblasti cestování, stravování, ubytování a zdravotní péče. Naopak pokles vykázaly tržby za potraviny, nápoje, a motorová vozidla.

–RED–

1 komentář

  1. Uvidíme, jakými výsledky se bude schopno pochlubit hospodářství EU jako celek, dnes už velmi přísně dirigované zelenými komunisty.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here