Jurečka: Úřady práce nefungovaly už při mém nástupu

5750
urady_prace
Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády na tradiční návštěvě tří králů u vánočního stromečku. / Foto: MPSV ČR

Pozdě odbavované žádosti o sociální dávky, agresivní klienti, nespokojení zaměstnanci, vysoká fluktuace a mnoho práce. Tak dnes v Česku fungují úřady práce. Krizi v nich se nedaří mírnit ani současnému vedení resortu práce.

Řešením krize na úřadech práce se na svém jednání [1.2.] tradičně zabývali poslanci Výboru pro sociální politiku. Tentokrát se ho mimo generálního ředitele Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Viktora Najmona a vrchního ředitele Sekce informačních technologií na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR [MPSV] Karla Trpkoše zúčastnil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Narovinu si řekněme, že Úřad práce nefungoval dobře ani před třinácti měsíci, kdy jsem nastupoval na úřad MPSV,“ reagoval na výtku týkající se několik měsíců trvající krize na úřadech práce od opozičních poslanců ministr Marian Jurečka.

Dodal, že situací v ÚP ČR se jeho resort zabývá od loňského února. Tedy v době, kdy začala uprchlická vlna z Ukrajiny a k ní se přidala energetická krize. V době, kdy obě události v několika dnech doslova zahltily extrémní poptávkou po státních podporách úřady práce.

Opozice to vidí jinak

Do diskuze se zapojil i veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Mluvil ale zejména poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka. Ten vedení ministerstva vytkl, že za téměř rok se resort neodhodlal k úpravě tabulkových platů. A nezajistil jasný způsob odměňování pracovníků úřadů práce a nezajistil pro ně ani bezpečnější pracovní podmínky.

„Vládní koalice tento bod [krize na úřadech práce, pozn. red.] ještě nebyla schopna zařadit ani na jednání Sněmovny,“ řekl Juchelka.

Jediné, co úřad přijal, jak uvedl, je služební zákon. A to zřejmě jen kvůli tomu, aby se na ministerstva mohli nabírat političtí náměstci, vyjasnil.

„Nedozvěděli jsme se žádný výsledek k tomu, aby úřady práce začaly jednoduše více fungovat,“ uvedl poslanec s tím, že ministerstvo skutečně neví, co dělá.

Jurečka: Úřady práce nefungovaly už při mém nástupu

Ministr Jurečka na kritiku reagoval slovy, že úřady práce dobře nefungovaly ani před jeho příchodem do úřadu. O čemž, jak řekl, mimo jiné svědčí i silný fascikl korespondence mezi bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem [ANO] a tehdejší ministryní práce Janou Maláčovou [ČSSD]. Tu má k dispozici od svého příchodu do funkce.

„Je to věc, která ukazuje, že ten problém tady byl evidentně delší čas,“ dodal Jurečka s tím, že zmiňovanou a velmi adresnou korespondenci může přítomným poslancům předložit.

Krize úřadů práce: Jurečkovi nevadí náměstkyně sedící na dvou židlích

Opoziční poslankyně Jana Pastuchová [ANO] dodala, že na program jednání Sněmovny zařazovala bod zabývající se situací na úřadech práce. Avšak podle jejích slov ho vládní poslanci smetli ze stolu. Současně se podivila nad nově zřízeným call centrem na úřadech práce. To v době, kdy se měsíce potýkají s nedostatkem personálu.

„Kde se vzali zaměstnanci pro tato call centra, odkud přišli?,“ dotazovala se směrem k vedení MPSV s tím, že liknavá je digitalizace v oblasti sociálních podpor.

Podle ministerského vrchního ředitele Trpkoše jde o jedno specializované call centrum, na kterém pracuje čtrnáct proškolených zaměstnanců úřadů práce. K jeho zřízení přistoupili kvůli zefektivnění práce.

Při úřadech totiž fungují ještě takzvaná obecná call centra, na nichž operátoři klientům odpovídají na obecné dotazy. Konkrétnější situace s nimi pak řeší právě specialisté na nově zřízeném call centru. Tím podle Trpkoše dojde k rozšíření času zaměstnanců v kancelářích.

Úřady práce nemají lidi a přicházejí o miliony korun

Současná krize na úřadech práce se může podle vyjádření jejich vedení i ministerstva jevit jako uzavřený kruh, ze kterého se dá jen těžko vymanit. Trnem v patě jsou jim hlavně dlouhodobě neobsazená místa, která se už měsíce pohybují kolem čtyř stovek. Nejhorší situace panuje v Praze. V ní i pobývá největší počet ukrajinských běženců a zároveň jsou ve srovnání s regiony vyšší mzdy. O pozice na úřadech proto není takový zájem.

Kvůli neobsazeným místům přicházejí úřady i o významné finanční prostředky. V objemu zhruba 50 milionů korun. Peníze se totiž váží právě na zhruba čtyř set neobsazených pracovních pozic a úřad je proto vrací. Práce za zmíněných 400 neobsazených pozic ale zůstává na ostatních pracovnících.

„Místo abychom je vzali a rozdělili mezi pracovníky, tak ty peníze odevzdáme a práce nám zůstává. […] Chceme nastavit spravedlivou odměnu pro někoho, kdo udělá práci za někoho jiného,“ uvedl Karel Trpkoš.

Řešení této oblasti vnímá absolutně kriticky. Systém odměňování pracovníků na úřadech práce podle něj není dobře nastavený. Což ale není novinka, shodují se na tom všechny parlamentní strany. V minulosti na špatnou situaci právě na ÚP ČR upozorňovaly i odbory.

Trpkoš chce zavést mimořádné odměny pro výkonnější, tedy kvalitnější zaměstnance.

„Zhmotnit by se to mělo v řádech několika týdnů,“ dodal ministerský vrchní ředitel.

Krizi na úřadech práce řeší i veřejný ochránce práv

Za kritickou situací na úřadech práce stojí velký počet dlouhodobě neobsazených míst společně se špatně nastaveným odměňováním i podle ombudsmana Stanislava Křečka. Ten na jednání výboru dorazil kvůli vysokému počtu stížností na dlouhé prodlevy ve vyřizování sociálních podpor ze strany klientů úřadů práce. Ale i z podnětu samotných pracovníků, kteří si stěžují na náročnou a špatně finančně ohodnocenou práci.

„Dochází k takovým prodlevám ve výplatě dávek, které občany přímo ohrožují,“ řekl ombudsman.

Na dávku podle jeho informací čekají klienti třeba i šest, sedm měsíců.

„To je ohrožuje na životech,“ dodal Křeček.

V Česku je 636 282 Ukrajinců. A každý týden jich přibývá

Uspokojivá není podle něj situace ani na druhé straně. Tedy u pracovníků úřadů. Jejich práce je podle něj náročná z mnoha důvodů. Jedním z nich je přímý kontakt s často i agresivními klienty úřadů.

„A to není náležitě ohodnocováno,“ uvedl ombudsman.

Jako jediné řešení, jak se z palčivé situace dostat, je podle něj stabilní zvýšení příjmů pracovníků na úřadech práce.

Pozice ÚP ČR a jeho ředitele

Podle generálního ředitele Viktora Najmona přijalo ÚP ČR vedení mnohá opatření. Výběrová řízení probíhají ve zrychleném řízení, osobní příplatek se zaměstnancům vyplácí již při nástupu do práce. Dále se zvýšil příplatek za neuropsychickou zátěž a mimořádné odměny se vyplatily za listopad i prosinec, vyjmenoval změny Najmon.

„Pracovní pozice se snažíme obsazovat. Často, i když přijmeme nové pracovníky, tak nám odcházejí ještě ve zkušební době, protože tu práci nezvládají,“ vysvětlil.

Zajištění bezpečnost je podle něj opět vázáno na finanční prostředky. Jak řekl, bezpečnostní rámy se nedají instalovat na všech místech. Byť si nárůst agresivity klientů úřadů velmi dobře uvědomuje. Jen loni řešili na 40 výhrůžek směrem k pracovníkům úřadů práce, vyšší desítky slovních útoků, třináct hrozeb použití zbraně a další formy útoků.

„Za loňský rok podal Úřad práce 62 trestních oznámení,“ dodal Najmon.

Nicméně výkonnost úřadů práce se podle něj v posledních týdnech zvýšila. Rovněž se zlepšilo i odměňování. Průměrný plat zaměstnance úřadu práce podle něj vzrostl z 30 200 korun na 35 tisíc korun. I loňské odměny byly ve srovnání s předchozími roky rekordní. Vedení na nich svým pracovníkům v roce 2022 vyplatily celkem 580 milionů korun. I on ale jako přetrvávající problém označil nízké platové třídy.

Veronika Táchová

9 KOMENTÁŘE

  1. Dopr****, tak když chcete o něčem psát tak se alespoň ptejte lidí, pro které je tato práce každodenní chleba a ne bílých límečku, kteří neví jaká je praxe a když už se někdy povede, že schválí něco prospěšného pro nás, tak je to stejně jen proto aby se mohl vytahovat v takovýchto článcích, ale realita je hodně vzdálená!!!!

  2. Pracáky by mohly fungovat (líp), kdyby z nich někdo nedělal sociálku a nechal je dělat to, KVŮLI ČEMU BYLY ZŘÍZENY – ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ. O dávky (kromě podpory v nezaměstnanosti) ať se stará SOCIÁLKA. A jestli někdo na pracákách má pocit, že nemaj lidi, může se podívat třeba na jejich recepce, kde může např. vidět, jak jeden má frontu jak tejden, ve který stojej i lidi už objednaný na konkrétní čas, a druhej sedí a čumí po ptákách.

  3. Za vším hledejte zoufalý stav IT, nevyzkoušené a na ostro nasazené programy s obrovskou chybovostí, bez potřebného zapracování pracovníků nebo alespoň proškolení. Běžná praxe – termín změny je k 1. dny v měsíci, ale ještě měsíc poté se „upravuje a zdokonaluje“ samotné provedení, teprve pak následuje metodika, která je průběžně doplňována, což znamená neustálé úpravy a změny. Mediální prezentace ministra, která ve skutečnosti není ani na papíře, natož v metodice a s tím související tisíce telefonátů občanů, kteří vyžadují to, co jim bylo v TV sděleno, což znamená nekonečně vysvětlování, že není „blbý“ úředník a obrovské ztráty času. V Praze a krajským městech nestíhají, tak se přeposílají žádosti na okresy, které už nemají koho požádat o pomoc, obtelefonovávají klienty na dálku s žádostmi o doplnění dokladů a nastává prodlení. Nulové navýšení pracovníků, ale několikanásobné přidání agendy, kdy úřady práce zaměstnávají i „energoporadce“ a musí vykazovat další činnosti, které s nezaměstnanosti naprosto nesouvisejí (pěstouny, Ukrajince atp.) Ale především NESKUTEČNĚ KOMPLIKOVANÉ DOKLADOVÁNÍ, FORMULÁŘE NESROZUMITELNÉ PRO VEŘEJNOST, ZDLOUHAVÉ ŠETŘENÍ NEB JDE O STÁTNÍ PENÍZE A PŘEDSTAVA MINISTERSKÝCH PRACOVNÍKŮ, ŽE KAŽDÝ OBČAN DOMA OBSLUHUJE PC, SKENUJE ATP. MÁME KLIENTY, KTEŘÍ NEUMÍ OBSLUHOVAT ANI MOBIL!!!

  4. Pan ministr, ale GŘ vedení ÚP by si v první řadě měli vyzkoušet jaké to je být ten nejníže postavený zaměstnanec. Pracovnice na přepážkách jsou snad od každé profese něco, mzdová účetní, sociální pracovník, důvěrník, psycholog… A přesně jak píše p. Kopečná, IT technika i metodika jsou katastrofa…. A to ještě musím vzpomenout online podávání žádostí…z toho mají všichni žaludeční vředy! Jak je možné,že slavné online žádosti lze odeslat klientům s neúplnou rodinou? Kdy je třeba vyloučit otce dětí?

  5. Plně souhlasím s paní Kopečnou a s Radkou, pracuji na dávkách SSP již 29 let mám ještě 6 let do důchodu tak snad psychicky vydržím- je to opravdu zápřah. Co mi nejvíce vadí je , že dávky se dlouhodobě vyplácejí lidem, kteří nikdy nepřispěli korunou do systému. Tak ty roky co jsem na přepážce je to již mnohdy třetí generace rodin, které si chodí pouze pro dávky a ještě jsou nezřízeně drzí, volají několikrát do měsíce kdeže jsou jejich dávky. Dále stát neúnosně podporuje pěstounské dávky / matky , které se nestaraly o své děti nyní obětavě pěstují vnoučata a všichni bydlí v jednom domě/ Vrcholem je výpočet dávek od ledna / dříve ze životního minima, nyní když nic nemá tak z nuly/ rekordní navýšení příspěvku na bydlení někdy až o 7 tisíc. Kde na to ten stát bude brát ? Vlastně už vím… my kteří pracujeme budeme mít vyšší daně a půjdeme možná do důchodu zase později/ nejlepší by bylo pracovat a před prvním důchodem zaklepat bačkorama. Tak by zbylo pro naše potřebné spoluobčany. Tak jsem se rozohnila, tlak mi stoupl asi se toho důchodu nedočkám.

  6. Jurečka sem dává jen zástupné problémy. Ve skutečnosti mu jde jak okrást pracující. Kdyby byl jen trochu sociálně citlivý, tak navrhne progresivní zdanění zisků. 15% zdanění je výsměch všech pracujících ,které chce nechat pracovat do 68 let. Komunistům stačilo ,aby lidé chodili v 60 letech do důchodu a ženy v 56 letech On vůbec nechápe co dělá. Zdražení energií postihuje nejvíce střední a nízké vrstvy,je to taková skrytá daň. Měl by se podívat na Ukrajinu ,kam to dotáhli, když se nedrželi základních pravidel. Ozbrojené masy určují pravidla hry a vyvlastňují majetky , těm který ho nahrabali díky špatným zákonům.

  7. Kalousek, Drábek, Šiška! To jsou ti umělci z TOP09, kteří to za vlády slabého Nečase z ODS všechno zvrtali! Jenom jeden z nich si ale šel sednout a jeden s podmínkou.

  8. Zdravím všechny komu není jedno co se v tomto státě děje, připadá mně to jako v Kocourkově.Pan traktorista si nadělal potomků a proto myslí na soc.zadní kolečka,privatizovat už to není tak jednoduché, protože je v hledáčku lidí. Tak pracuje na zabezpečení své sociální rodiny ,až bude muset jít zase orat .KDU-ČSL OD TOHO TO
    SPOLKU NEČEKEJME NIC DOBRÉHO, ONI SE ŘÍDÍ KOROUHVIČKOU NA KOSTELE. Za každého režimu byla,tato parta u koryta za komunistů chodili i do kostela bez problému , vzpomente na D.Hermana jak se vybarvil v Bavorech na srazu a přijal nejvišší vyznamenání sudetských Němců.
    Přemysl oráč Jurečka ,by měl jít , orat dotace bere,chvástat se ve sklepě u cimbálu to by mu šlo , ale jeho zpěv až po půl noci nedá se poslouchat. Naprosto neschopný politik „tluč huba“. Kdyby neměl ruky tak se nedomluví .Ale pánbičkáři takto gestikulují

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here