V Británii prošetří nezávislost Bank of England

270
bank_of_england
Sídlo Bank of England v Londýně / Foto: Gov.uk

Britští zákonodárci zahájili v pátek [3.3.] vyšetřování nezávislosti Bank of England [BoE] na politických tlacích. Banku kritizovali již loni zejména v době, kdy zemi vedla bývalá premiérka Liz Trussová. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Hospodářský výbor [EAC] Sněmovny lordů, horní komory Parlamentu Spojeného království, uvedl, že šetření necílí na měnově-politická rozhodnutí banky, ale zaměří se na naplňování role a dodržování pravomocí banky. Jeho součástí má být prověření struktury banky a naplňování principů ESG, zejména pak úrovně její vnitřní kultury.

„V první řádě se ale vyšetřování zaměří na dodržování nezávislosti Bank of England,“ potvrdila britská ministryně vnitra Suella Bravermanová.

Bravermanovou agentura Reuters označila jako jednu z podporovatelek někdejší premiérky Liz Trussové. A byla to právě Trussová, která v době své loňské kampaně do čela Konzervativní strany oznámila záměr přezkoumat naplňování mandátu BoE.

Bank of England není v centru zájmu poprvé

Již v roce 2021 dospěl výbor EAC k závěru, že banka nejedná zcela nezávisle na přání politických elit. Výbor tehdy zkoumal rozsah programu kvantitativního uvolňování banky a program nákupu státních dluhopisů.

„Rozsah intervencí BoE během pandemie covidu narušil dojem, že banka jedná zcela nezávisle na přání vládních politiků,“ uvedli tehdy zástupci výboru.

Analytik: Daně musí jít nahoru, jinak přijde bankrot

Nyní jeho zástupci potvrdili, že se opět soustředí na vazbu mezi zástupci banky a britským ministerstvem financí. Stejně jako na to, zda mají klíčoví pracovníci, jež jsou do svých funkcí jmenováni, odpovídající předpoklady pro výkon svých funkcí. A také, jestli banka komunikuje své kroky podle daných pravidel.

Mezi členy vyšetřovací skupiny EAC patří i bývalý guvernér BoE Mervyn King, ale i Andrew Turnbull, nejvyšší státní úředník ministerstva financí v letech 1998 až 2002.

Britská centrální banka patří k nejstarším na světě

Britská centrální banka podle očekávání v únoru zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na čtyři procenta. To je nejvyšší hodnota od konce roku 2008, kdy svět zasáhla finanční krize.

Centrální banka současně ve svém sdělení upustila od slibu, že bude v případě potřeby úroky dál výrazně zvyšovat. Uvedla také, že inflace v zemi už pravděpodobně dosáhla vrcholu. Údaje zveřejněné Národním statistickým úřadem [ONS] ukázaly, že inflace ve Spojeném království v lednu meziročně klesla na 10,1 procenta.

Lichva a lichváři převálcovali slovo Boží už za alžbětinců

BoE, která je centrální bankou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, je druhou nejstarší centrální bankou světa [první je švédská Sveriges Riksbank, založená v roce 1668, pozn. red.] a osmou nejstarší bankou na planetě. Byla založena roku 1694, aby poskytla půjčku vládě, která byla ve finanční krizi. Za tuto službu chtěli zakladatelé banky status centrální banky. Přezdívá se jí Stará dáma.

Nezávislost na měnové politice vlády získala v roce 1997. Legislativa, která tyto pravomoci stanoví, byla přijata v roce 1998. Což je letos přesně 25. let od návrhu zákona.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here