Ministr Stanjura plánuje vzít lidem ze stavebka šest tisíc

55218
stavebka
Ministr financí Zbyněk Stanjura plánuje změnit podmínky u stavebka i u již uzavřených smluv. / Foto: MF ČR

Vláda Petra Fialy [ODS] pokračuje v tažení za ozdravění veřejných financí. Ministerstvo financí plánuje lidem i z již uzavřeného stavebka sebrat polovinu státního příspěvku. Nedá jim 2 000 korun, ale jen 1 000 korun za rok.

Pokud je podmínkou pro vyplacení státní podpory ve stavebním spoření délka spoření šest let, pak to značí, že ministr financí plánuje u nově uzavřených smluv vzít lidem šest tisíc korun. A u těch běžících pak podle zbývajících let do konce spoření, každoročně pak jeden tisíc korun. Klienti s nově uzavřenými smlouvami by už nedostávali žádný státní příspěvek. Informaci pro televizi CNN Prima News včera [21.3.] potvrdil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

„Návrh na snížení, respektive zrušení státní podpory stavebního spoření je v pokročilé fázi koaličního vyjednávání. Státní podpora by se u stávajících smluv mohla snížit na polovinu, tedy na nejvýše tisíc korun ročně. U nových smluv by se podpora mohla zrušit úplně,” řekl Tomáš Weiss.

Tradičně se ozvala Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS]. Ta jako vždy uvedla, že jednání o podobě státního příspěvku zatím nejsou ukončené. Zároveň upozornila, že stavební spořitelny lidem nenabízejí jen spořicí produkty, ale i úvěry. A omezení státní podpory podle jejích zástupců zkomplikuje poskytování úvěrů především lidem s nižšími příjmy.

Stavební spořitelny každý rok schvalují úvěry na bydlení v objemu cca 50 miliard korun. Od stavebních spořitelen lidé čerpají takzvaný řádný úvěr a překlenovací úvěr neboli meziúvěr.

Starostové odmítají plán vlády na zvýšení daně z nemovitosti

Jejich výhodou je, že úvěry stavební spořitelny poskytují bez zástavního zajištění nemovitosti. Což zvyšuje dostupnost takových půjček ve srovnání s hypotečními úvěry. Na druhou stranu nevýhoda je, že překlenovací úvěry jsou oproti hypotékám dražší.

Co říkají stavení spořitelny

AČSS dále upozorňuje, že s omezením státní podpory se sníží motivace lidí peníze do stavebního spoření vkládat. Tím by se zároveň snížila dostupnost úvěrů ze stavebního spoření. Stavební spořitelny totiž poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy vkladů klientů, kteří si u nich spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, obvykle půjčují.

Úvěry u stavebních spořitelen každý rok načerpá přibližně 70 tisíc klientů. Jejich průměrná výše je do půl milionu korun. Což je podle odborníků přesně ta hranice, kdy se úvěr ze stavebního spoření vyplácí. Výhodou úvěrů ze stavebních spořitelen je, že nevyžadují ručitele nebo zástavu. I když spořitelny nabízejí i úvěry se zástavou na nemovitost.

U úvěrů ze stavebního spoření jsou navíc nižší úrokové sazby. Aktuálně dosahují 3,68 procenta, zatímco u hypoték 5,93 procenta. I když jejich úroková sazba vypadá na první pohled lákavě, je třeba dodat, že dlužník úvěr nesplácí anuitně.

Vláda si protiřečí ve věci stavebního spoření

Generální ředitel stavební spořitelny Modrá pyramida Michal Pupala uvedl, že vláda sice může zrušením státní podpory ušetřit čtyři miliardy korun, na druhé straně ale rostou výdaje na příspěvek na bydlení kvůli tomu, že domácnosti nezvládají platit účty za energie.

„Díky čtyřem miliardám státní podpory generuje systém stavebního spoření každoročně 60 miliard nízkoúročených účelových úvěrů, které jsou dostupné i pro nízkopříjmové domácností,” uvedl Pupala.

Pokud by stát zrušil příspěvek ke stavebnímu spoření, přišel by podle něj i o kontrolu nad tím, za jakým účelem budou stavební spořitelny úvěry poskytovat. Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen. Loni u nich uzavřelo novou smlouvu zhruba 572 000 klientů, poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun.

Podpora u stavebka je věčné téma

Zrušení podpory stavebního spoření, na které stát loni vydal 4,3 miliardy korun, je jedním z opatření, které kabinetu navrhla Národní rozpočtová rada vlády [NERV] ke snížení strukturálního schodku státního rozpočtu, který je nyní více než 200 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v minulosti uvedl, že pracuje se šesti desítkami návrhů, celková úspora by měla dosáhnout 70 miliard korun od příštího roku.

Deficit státního rozpočtu v únoru trhl historický rekord

Podle NERV stavební spoření vznikalo v době, kdy v Česku nebyl kapitál a neexistoval trh s hypotékami. V současnosti už ale existují jiné produkty, které mohou sloužit k financování bydlení, a stavební spoření funguje spíš jako spoření se státní podporou financovanou všemi daňovými poplatníky. AČSS tento argument odmítá. Podle jejích údajů z minulého týdne je 70 procent úspor ze stavebního spoření využito k nákupu nebo rekonstrukci nemovitosti. Anebo na pořízení vybavení domácnosti.

–ČTK/DNA– 

Aktualizace: Na omezení podpory stavebního spoření zatím v koalici shoda není, teprve se bude jednat o celém balíčku opatření. Novinářům to dnes [22.3.] při příchodu na jednání vlády řekl ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL].

24 KOMENTÁŘE

  1. Asi by bylo lepší, aby spoření bylo adresné a mohlo by být použito výhradně na bydlení. Pokud si spořitel vybere spoření na jiný účel, přijde o státní podporu. Jak jednoduché a účelné. Prosím nerušit více než 30 let velmi dobře fungující produkt, jinak se to vrátí někde úplně jinde, kde to dnešní navrhovatelé neočekávají, zejména v čerpání sociálních dávek na bydlení.

  2. Chtelo by to někoho kdo má trochu v hlavě a není mu cizi ekonomické myšlení.. ale stat je nejhorší hospodář… rušení eet jako protibabisovdke gesto se míjí účinkem vládní tupouni, pokud byl podnikatel nucen investovat do nákupu pokladen a na dědinach nutnost ještě zavádět internet pro signál.. proč jim chybí konceptuální gramotnost uvědomit si elementární trable řadového člověka… všechny oskubat, sami si přidat, mít věcně nouzový stav a poslat vsechno na Ukrajinu.. jsou to diverzanti… je mi z nich zle, vládní sebranka co si žije s příjmy které jsou jak ze sci-fi a ostatní drou jak zběsilý aby existenčně vyzily

  3. Dobrý den, Jsem už pro některé starší ročník 1968. Stavební spoření využíváme už minimálně 25 let. Pro nás , kteří jsme s nižšími příjmy to je jediná volba . Ano jsou i jiné produkty na trhu, ale mnoho z nás na podmínky nedosáhne. Problém nastává v době ,kdy jeden z partnerů zůstane doma s dětmi.
    Úvěrů na bydlení využily i mí synové . Jeden na rekonstrukci a druhý se pustil do stavby. Oba dva mají přes stavební spoření dříve Liška nyní ČSOB.
    Se službou u ČSOB jsme spokojeni. Vím musí se šetřit , ale na druhou stranu , mladí lidé nebudou mít možnost vlastního bydlení, bude málo rodin s dětmi , protože je výhodnější pořídit si psa a ne rodinu. Služba stavebních spořitelem jim dávala naději v postavení na vlastní nohy a ta je jim opět stěžovaná. Podle mého názoru se zde vše dělá obráceně. Státnici hledají úspory v milionech a miliardy jim utíkají.
    Mladým rodinám přeji hodně štěstí.

  4. Stavební spoření bylo jedno z nejlepších.pres stavební jsme už opravili i rekunstroavali .běžné spořicí nemá žádný výnos jen se vkládá a žádné procento není tak aspoň málo od státu když se vezme v úvahu že se platí daně daně daně daně.1 máme uzavřené pro syna.2 zrušily neboť už není z čeho šetřit .jediné o co jde vládě nás zlikvidovat začla u dochodcuba pokračuje u rodin .jen Češi se neumí semnkout a jít proti vládě to se radši budou chytré kousat mezi sebe.ze vláda dělá to či ono dobře.neni důchodce má důchod z daní které celý život odváděl.materska rodičovská je teď almužna.prace není kvůli tomu co se teď děje anebo je ale za jaký plat hnus.misto předvádí nová metoda nezaplatil buď doma.tak prosím Vlado zdantevvse zdrazte co není ještě zdražene a pak mě zajímá z čeho tedy budeme žít když vy si nesahnete na platy dáte si odměny a žrádlo v kantýně mate za hubičku k tomu vaše výlety do ciziny za naše penize

  5. Ministr Stanjura si myslí jak je dobrý . Jsem zvědav až se budou řešit zelené energie a přitom lidi by měli investovat . Vyberou si peníze klidně bez dotací a udělají na skvělého Stanjuru dlouhý nos . I já to tak beru . Proč bych vzorně investoval do solárních panelů nebo větrných elektráren , když si klidně bez dotací zrekonstruuji pro své pohodlí ve stáří svůj byt . Proč já bych měl za Vás uvažovat správně co dělat a vy se hodláte na všechno vyfláknout . A vy všechno bezmyšlenkovitě ořezáváte . Pan ministr se chová jakoby náš stát měl dost peněz , aby za nás mohl investovat do zelených energií .

  6. A jak to tedy bude se stávajícími smlouvami? Když stát mění podmínky během trvání smlouvy, ty budou pro občana nevýhodnější, bude možné tyto smlouvy z tohoto důvodu okamžitě vypovědět a vybrat naspořené peníze včetně dosavadní podpory? Nebo stát řekne, že jsme v tom případě nedodrželi dobu trvání smlouvy a vezme zpět již vyplacené příspěvky? Je to velmi neseriozní jednání. U nových smluv budiž, tam si každý může spočítat, zda se mu stavební spoření dle nových podmínek vyplatí.

  7. Vláda nám každým dalším krokem ukazuje,zač nás,obyčejné lidi,vlastně má.Je to podraz na podraz.Ničí vše,co fungovalo,a dobře,desítky let.Spousta lidí si díky “stavebku” pomohla k vlastnímu bydlení či zrekonstruování již stávajících bytů či domů.To má člověk za to,že si dokázal i z těch směšných výplat každý měsíc dát stranou pár korun a šetřit.Jen bych řekla,že každý uzavíral “stavebko” za daných určitých podmínek.Pokud chce stát lidi “oškubat” ba doslova okrást,stálo by to asi za žalobu!HANBA VLÁDĚ!

  8. Jeden z mála produktů, který učil mladé lidi spořit. Pokud ze spořením začali rodiče a dítko si to převzalo, mělo do 30 roku života dobrou startovní pozici pro vlastní bydlení….píši s vlastní zkušenosti….. Bohužel tohle zloději a ekonomickému analfabetu nevysvětlíš…

    • Svatá pravda,ale nejhorší je to že tam funguje více analfabetu.A pár se jich přidalo z podhradí kteří neřeší lidské ideje ,postav dům(drogu),zásad strom (konopí),pořid si dítě.(fet)v závorce jsou hlavní přednosti voliče „odborníků”.

  9. pane stanuro pro vás smlova nic nznamená je to jen cár pa píru mislíte že po tom bude stavební spoření exsistovat už dnes je to nevyhodné.tak si vemte za uzavření smlouvy zaplatite 1500kč a zvedení učtu320kč každy rok k jen 1procento uroku ninus 15procent dan aktomu mínus1000kč státnípodpora tak to zrovna zrušte absolutně nevihodné.

  10. Je mi z pana Stanjury špatně,lidi léta šetří,aby si mohli pořídit bydlení,a on by je ještě o jejich úspory obral.Je to hnus.Čeho se jěště od týhle(vlády) dočkáme? Měli by se stydět,a v první řadě začít u sebe!!!!

  11. Dámy a Pánové diskutující,myslíte že jim jde o nějaké dostupné bydlení?
    Oni mají své do konce pokud budou ve vládě. Když je necháme co nejdéle ničit všechno co se zbudovalo,potom už nemá smysl stavět se na zadní !!.
    Oni jsou teď v láhvi smýšlí si že jsou nejchytřejší na světě .Ale ono je to trochu jinak, je to parta které nejde o lidí a republiku aby skvétala.Jsou to lidí ,kteří na vlně antibabiš se dostáli do vlády,ano je to vina nás že jsme byli tak zaslepení Babišem, že jsme přehlédli ,že se vkrádají do vlády ještě horší lidé?Mám naštěstí čisté svědomí,zatím jsem se choval slušně,tak mně vychovali,ale zároveň mně učíli braň si své kdyby to stálo i to nejcennější.Já nehodlám plnit kasu těmto darmožroutů k.Ať začnou u sebe platy mínus 50% a přesto budou ještě chrochtat jak přetučnělá prasata.Já se omlouvám těm prasátkům ,že jsem je přirovnal k nim,s nich je aspoň užitek!!!!!!!!!

  12. Proč manžetě příspěvky které řeší aktuální témata, pravděpodobně jste na stejné palubě jako analfabety ve vládě?

  13. Rád bych znal jméno moderátorky ,která posuzuje co je dobré a co je na hraně ?Pokud chcete aby se o ničem takovém nepsalo tak zrušte diskuse!!!!!! I tak je to jenom potom komédie a hraní na demokracii z vaší strany.Tak jsem zvědav jestli jste (Proroci) já svojí totožnost neskrývám👎

  14. Vlastně není se čemu divit, že je tu cenzura Bolševici se dostali už zase na hrad, pětikolka jím v tom pomohla ,tak že jsou spolu odpovědní.Babišovi vyčítali podporu KSČM a oni jím dovolili až na hrad.Hanba,Hanba.
    Ještě dobře že než pošlu příspěvek tak si ho archivují .Aby se výdělku co jsem napsal. Co jsem znova přečetl tak jsme nenašli nic co by porušovalo kodex slušného chování. Asi se budu bránit pokud příspěvky nevrátíme!!!!!!

  15. Podívejte se lidi. Nadáváte proto, protože vám problémy sáhly do vlastní peněženky. Je to logické. Já osobně bych spoření také nerušil, ale jak tu už psal pan Vlasák, příspěvek jen při použití na bydlení. Na nic jiného. Ale k tomu zrušení. Je to logické, proč se tak děje. Stát peníze nemá, nikdy je neměl a když měl, tak s nimi vždy hospodařil neefektivně. Nejen zde v ČR. I ve světě. Proto má být stát maximálně štíhlý. Ale dejte si ruku na srdce. Když se rozhazuje plnými hrstmi, bouříte se? Chodíte demonstrovat, když dostanete příspěvek na to či ono, na což byste si i tak mohli vydělat? Když se snížily daně z příjmu, což udělalo sekeru v rozpočtu skoro sto miliard a na účtu se vám objevilo více čistého, tak byly občanské bouře? Jako nyní ve Francii? Stáli jste s vlajkami před parlamentem, když se s velkou slávou rušilo EET? Když se nyní rozjíždí systém vyhánění průmyslu z Evropy, toho hlavního, který z daní ze zisku a odvodů zaměstnanců plní státní kasu, už plánujete demonstrace, nebo už dávno máte prolistované katalogy, kam v létě pojedete na dovolenou? V tom je zakopané jádro pudla a ten důvod, proč to vše stavebním spořením teprve začíná. Můžete se těšit, že další na řadě bude množství služeb ve zdravotnictví, kde se točí velké peníze a to bude teprve masakr! Nedělejte si iluze. Když tu nebude úřadovat vláda, která nám dramaticky ořeže další výhody, jako nízké daně za to, že si člověk ze zdaněných peněz postavili dům, že se jezdí po dálnici, vyšší DPH na to, že se vůbec jí, aby člověk neumřel, tak to dříve, či později udělají věřitelé. Prostě si uvědomte, že svět ekonomicky roste a bohatne (Indie, Čína), dokonce USA, tam nikdo nikomu nic nedá, tam je člověk bez svých vlastních peněz absolutní nula, doslova mrtvola, tak ty chytily druhý dech a Evropa se svými šílenými nápady jede ekonomicky kam? Zajímavé, že tato ekonomická příčina, která to zhoršování toho, co stát může dávat, nikomu nestojí ani za řádek názoru, ale následek toho (vlastní peněženka) je vždy důvod k velké diskuzi. Nebo jako čekáte, že ty peníze příspěvku stavebního spoření pro tisíce a tisíce střadatelů vám zachová, nebo dokonce dosype těch dvě stě poslanců, když polovinu z nich můžete směle zařadit do kategorie darmožroutů? To mi totiž neustále neleze do hlavy. To jako skutečně nevíte, kde je ten hlavní problém, že stát pro občany utratí 110,- Kč, ale na daních vybere jen 100,- Kč? Dnes ten rozdíl dělá několik stovek! miliard korun? Skutečně vám nedochází, co nás ještě čeká, až se investoři stavějící továrny, podniky a další sektory ekonomiky, skutečně začnou Evropě vyhýbat a tím evropská ekonomika, která vytváří hodnoty potřebné k životu začne oproti světu skomírat?

  16. Fénix vy to máte nějak propletené ,ale to nemíníme rozebírat!
    Já mám jasnou a stručnou řadu srozumitelné i proti kteří chápou spožděne.Tvrdíte že v Americe nikdo nedostane nic zadarmo?
    Takže je to jednoduché ,každý má dostat dle zásluhovosti .Kolik odváděli živnostníci na daních a sociálním pojištění od 90 roku,tak podle toho by měli dostat to co si tam poslali .Osobní zkušenosti ,že si doslova přepisovali i spodky z daní. A přitom přišli každý den do práce bez starostí a zabíraly místa kmenovým zaměstnancům .A dnes by chtěli aby mněli stejně ?Tato vláda ,nezvládá jednoduché počty a stráví selský rozum. Ptám se znáte p. Jurečku z čeho vzešel?Nebo p. Staňuru jak se živili? Já vím že lidovci ,kam větru tam plášť,fungovali v každém režimu,svatoužci.A co se týče ODS ,vzpomeňte na p. Drábka vs Kalousek co provedli!!!! (Na dotaz mi dokonce p. Drábek i odpověděl,mám to v archivu)Ale nikdo ať si nemyslí ,že se vykrystalizovaly k lepšímu a budou mít pochopení pro poctivě pracující lidí? Podívejte se oni za tři roky nemusí být ve vládě, budou sedět v PS co si poslali a ještě pošlou čerpat za přednášky, které si zajišťují už dnes. Pozn; Klaus,Dlouhý,Dyba studovali v cizině, aby pak plnili úkoly v Peníze na důchody rozpustili ve státním rozpočtu +rezervy zlata. Já si myslím ,že se to dnes náramně začíná podobat 90 létům.

    • Abychom si rozuměli. S USA je to tak. Takové sociální výhody=peníze ze státního rozpočtu, občan USA nemá ani náhodou. To se týká nejen délky mateřské dovolené, skoro zadarmo zdravotní služby, školy až na výjimky bez školného, nemluvě o dovolené, způsobu dávání výpovědí a podobně. Sice to nevím, ale dal bych ruku do ohně na to, že systém, že když chce někdo bydlet, že mu na to druhý občan USA ze svých daní přispěje (stavební spoření) tam neexistuje. Takže ke slušnému životu jsou tam potřeba vlastní peníze, vlastní peníze a zase jen vlastní peníze, samozřejmě i přes úvěry. A vědí, že bez zaměstnání, nebo bez úspěšného vlastního podnikání, je nikdy mít nebudou. Proto volby prezidenta vždy ovládnou domácí ekonomické záležitosti. A z toho důvodu, jak jsem psal, USA chytily ekonomický druhý dech, v zelené agendě jen to nejnutnější a jen to, co má ekonomické opodstatnění (dá se na tom vydělat) a to tak razantně, že z toho mají zelení blázni v EU těžkou hlavu. Už o tom tady byly články. Tím chci říci, že občané USA doslova cítí v kostech, že hodnoty potřebné k životu a tím pádem životní úroveň=úroveň a výkonnost ekonomiky. Ale obyvatelstvo Evropy s komouškým uvažováním v genech, když se mu zrovna nedaří podle jeho představ, tak běduje před vládou, že mu to, či ono měla zařídit, aby se neměl špatně. Aby mu zařídila nízké ceny. Všeho. Energií, potravin a dalšího. Pak je logické, že s tímto uvažováním je pod článkem s banalitkou v čem jezdí nový pan prezident, počet příspěvků blížící se pomalu ke čtyřem stovkám a pod článkem, kde se píše právě o tom, jaká mizérie v životní úrovní nás čeká, tedy odchod průmyslu z Evropy v důsledku zeleného šílenství a tím skomírání ekonomické výkonnosti, je jen sedm příspěvků, z toho tři moje. Na to tu neustále narážím, co mně neleze do hlavy. A to prošustrovávání peněz, jak píšete, tak to se od vlády dá čekat vždy. Sice se říká, že kdo šetří, má za tři, ale bohatství vytváří jen a jedině hospodářský život a lidská ekonomická aktivita. Bez tohoto bychom se klidně mohli uspořit k smrti a stejně bychom umřeli jako žebráci.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here