Evropa na návrat výroby na své území není připravena

8155
vyroby
Foto: Redakce FinTag.cz

„Vítězové návratu výroby budou někde jinde než v Evropě. Evropa na to podle mě není připravena. Začít v ní něco vyrábět, něco někde postavit, je velice obtížné,“ říká v debatě Alter Eko majitel společnosti Wikov Industry Martin Wichterle.

Dodává, že zpětný návrat výroby z asijských zemí spíše zvládne Amerika než Evropa. A výroba spíše než do Evropy se přesune podle jeho názoru do zemí, jako je například Indie.

„Je to o tom společenském nastavení. A to se zase jen tak nezmění. To by ty šoky musely být větší. Podívejte se, jaký šok přinesla loni energetická krize, že by to v Evropě ale změnilo nějakou poptávku po něčem jiném, než je nízkouhlíková ekonomika, to se moc nestalo,“ tvrdí Martin Wichterle.

Podle něj nelze ani očekávat, že by se do Evropy vrátila výroba, jak se o tom neustále mluví kvůli soběstačnosti. A určitě se nedá očekávat, že by se do Evropy vrátila výroba, která je v rozporu s Green Dealem.

„Ale to také není fér. Tvářit se, že máte čisté ruce, ale ´špinavé´ věci, které využíváte, vyrábíte někde jinde. Prostě nevěřím tomu, že by se v Evropě stavěly nějaké nové hutě a otevíral se hutní průmysl,“ dodává.

Podle něj platí, že pokud se uklidní geopolitická situace, globalizace znovu nabere na síle. A to kvůli tomu, že tlak spotřebitelů je natolik silný, že firmám nakonec stejně nic jiného nezbyde. A budou dále vyrábět tam, kde je to levné. Ohledy na životní prostředí půjdou stranou.

Nejen o přesunu výroby hovoří Martin Wichterle

V debatě AlterEko se Martin Wichterle vyjadřuje k reakci vlády Petra Fialy [ODS] na loňskou energetickou krizi. Podle něj ji vláda víceméně zvládla.

„Když se na to podíváme zpětně, tak to vláda relativně zvládla. Myslím, že velice dobře zvládla předsednictví Radě EU a tlak na Německo, aby došlo k zastropování cen energií. Takže nakonec došlo ke korekci toho trhu,“ říká.

Také ale dodává, že vláda s řešeními přicházela pozdě. K zásahu do energetického trhu došlo podle jeho názoru později, než mělo.

„To přešlapování vlády na místě dovolilo tomu trhu se vymknout kontrole. Nakonec to ale skončilo happyendem,“ dodává.

Vládní stropy cen energií jsou vysoko, ale smysl mají

Válka na Ukrajině podle něj urychlila některé parametry Green Dealu, zatímco v jiných ohledech je pozdržela. On sám je zastáncem „Real Dealu“. To znamená určitě se vydat cestou ochrany životního prostředí s pomocí šetrných opatření, ale i dávat pozor, aby tato opatření neničila ekonomiku.

„Podle mě je to ten každodenní boj, který sledujeme na evropské úrovni, kdy spousta myšlenek není dotažena. Ale do Green Dealu jde tak obrovské množství peněz, tak jsem optimista, že se nakonec celá věc podaří. Že se nakonec nějakého uspokojivého výsledku dočkáme,“ myslí si Martin Wichterle.

Budoucí vývoj odhadujeme jen velice obtížné

V debatě se vyjadřuje i k podnikání. Podle jeho názoru se v dnešní době jen obtížně cokoli odhaduje a predikuje. Odhady a domněnky jsou různorodé a jen málokdy vycházejí.

„Asi čekejme, že se ta situace bude pozvolna zlepšovat. Asi ruku v ruce, jak ceny energií budou klesat. V tom jsem optimista. Ale odhadovat si příliš netroufám,“ tvrdí.

Podle něj šok, který vyvolal covid a růst cen energií, byl pro podnikání extrémní. Byznys s výkyvy sice počítá, ale realita předčila všechny predikce.

„Byznys se připravuje na cyklický vývoj, ale ten cyklický vývoj nesmí překročit normální meze. Což se stalo v průběhu covidu a pak loni při vzestupu cen energií. Připravit se na něco, o čem nemáte ani tuchu, je velice obtížné,“ říká.

Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

V debatě Alter Eko Martin Wichterle dále říká, že pro budoucí vztahy v globální ekonomice jsou klíčové vztahy s Čínou. Eliminovat Rusko ze světového obchodu je podle něj podstatně jednodušší, než kdyby se to samé mělo stát v případě Číny. Co se týče jeho vlastního podnikání, říká, že se soustředí na bezpečné země, jako jsou USA a země EU. Naopak v rizikových regionech riskovat nehodlá.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Březnová debata Alter Eko s Martinem Wichterlem patří k přípravám na ekonomické fórum „Kostelec,“ jehož je FinTag.cz mediálním partnerem. Fórum se aktuálně zaměřuje na energetiku. Již pátého „českého Davosu“ se jako hlavní řečník zúčastní profesor Václav Smil, mimo jiné jeden z nejoblíbenějších autorů Billa Gatese. O své vize a tipy se podělí člen představenstva ŠKODA AUTO Martin Jahn, majitel Sev.en Energy Pavel Tykač a hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen. Podrobnosti o akci jsou zde.

7 KOMENTÁŘE

  1. A jsme u toho. Článek, který nepřímo rozebírá to, jak vysoké, či nízké mohou být za čas důchody, jak levné, či drahé a jak kvalitní, nebo nekvalitní bude naše budoucí zdravotnictví a tím pádem, kdo si ho bude moci dovolit a mnohé další s tím související věci a v komentářích pod takovým článkem zcela mrtvo. Přitom na to vše si musíme vydělat a to zajistí jen vysoce produktivní výroba. Ale pod banalitkou, v jakém automobilu jezdí náš nový prezident, je v 18:07 už 185 komentářů a to nejspíše to nebude konečné číslo. Kdybych se tak dozvěděl to, zda je to proto, že to lidé sice vědí, ale nezajímá je to, je jim to zcela jedno, takže si s nimi mohou politici dělat, co chtějí, nebo vůbec netuší o čem tento článek je a jak úzce souvisí s jejich budoucí životní úrovní. Vědět to, toho bych si skutečně nesmírně cenil!

  2. „Připravit se na něco, o čem nemáte ani tuchu, je velice obtížné.“ Ten chlap podniká, nebo dělá dělá výzkum? Když nemá tuchu on, jak ho má mít „řadový“ smrtelník? A jinak. Kdy si uvědomíte, že pro životní úroveň je důležité pokrytí poptávky. Není důležité, kolik si při tom nahrabou investiční bankéři. Oni vám to zboží ze svého nezaplatí. Já osobně, když si s něčím nevím rady, tak jdu za někým, kdo si rady ví. Jestli na mne dělá dobrý dojem, to už je postradatelný bonus. Pán Bůh nerozdává rozum stejnoměrně. A proto je tu možnost udělat zkušenost.

    • Ono je to totiž tak. Všichni mají nějaký svůj obor, ale základ může být každému zřejmý, protože tak zvaný selský rozum má drtivá většina lidí. Když si pak takový člověk přečte větu: “ Prostě nevěřím tomu, že by se v Evropě stavěly nějaké nové hutě a otevíral se hutní průmysl“ a současně takový člověk se selským rozumem sleduje alespoň v základu politiku, tak ví, že přesně toto hrozí, že se tak nestane. A samozřejmě ví, že ocel je snad ve většině základních věcí. Z toho musí být každému, i jemu, jasné, že tuto ocel takto řízená společnost musí nakoupit z vnějšku a logicky musí být schopna za to vyvézt něco jiného. Každému je jasné, to jsem si jist, že tu ocel zadarmo nedostane. Když si otevře jakýkoliv server se zprávami, tak velice často už na začátku titulků může vidět, jak je místní výroba drcena vysokými cenami energií a běžně se píše, že hlavně v Evropě. USA mají svoje výrazně levnější zdroje energie a Čína a Indie ve velkém nakupuje od Rusů naopak zdroje energií ve slevě. To se píše všude. Já si naopak myslím, že se selským rozumem musí člověku přijít na mysl, že jsou to jaksi nerovné podmínky v globálním hospodářství. To musí cítit každý, kdo selský rozum má. Tato úvaha je člověku téměř geneticky dána, rozeznat nerovné podmínky. A když jsou horší jen pro pro Evropu, tak může dříve, či později čekat hospodářské problémy. A protože téměř všichni lidé pracují, tak vidí, kde ty hodnoty vznikají. Proto do jisté míry nechápu to ticho po pěšině pod takovým to článkem a tu řežbu pod článkem, v čem jezdí nový prezident. Že byste nakonec měl pravdu, že když Bůh rozdával rozum, tak se hromadně stálo ve frontě na krásu a když pak rozdával krásu, tak se všichni přesuni do fronty na rozum? To se mi nechce věřit!

  3. No ocelářství je další na řadě po jaderném průmyslu.Společně s automobilovým průmyslem.
    Ale nikomu to nevadí.

    • Jeví se mně to také tak. Jak vidět nevadí a když pak po letech takový jedinec zjistí, že se jeho středostavovská ekonomická situace smrskla, jak se to dnes nazývá, na socku, které nezbývá, než jezdit mastnou tyčí, tak začne naříkat, že by s tím vláda měla urychleně něco udělat a že nestojí za nic. Docela bych i pochopil, že člověka nezajímá nic. Ale že se pak obrací na poslance, potažmo na vládu, když ví, že dobrá polovina z nich zapadá do kategorie darmožroutů, kteří jsou i zadarmo drazí, tak jak může takový jedinec očekávat nějaké rychlé řešení. To mi neleze do hlavy. Například od takového pana Hladíka, nového ministra životního prostředí. Brno není Londýn. Jen několik set tisíc stálých obyvatel. Kolikpak má asi městských bytů? Statisíce to nebudou. A když se s nimi dlouhodobě kšeftovalo (s čím nakonec ne), museli si o tom na střeše vrabci cvrlikat. A on vrcholný politik ve městě, že prý je jen svědek. Já to u něj vidím spíš na styl, kdyby něco, tak nic a kdyby přeci jenom, tak jsme se neviděli. Jak může jedinec, kterého politika nezajímá a který si problému všimne, až mu problém sáhne do peněženky, něco očekávat například od takového politika. Co naplat. Pod tímto článkem je v této chvíli šest příspěvků, z toho tři moje a pod článkem s prezidentem, v čem jezdí, je jich už 319. Musím samozřejmě uznat, že nový pan prezident vypadá velice dobře a reprezentativně, na rozdíl od předchozího, který absolutně nedbal na životosprávu a působil, že se rozsype za provozu. Ale i tak jeho odchodu docela lituji. Byl to skutečně hrozný člověk, ale politiky měl přečtené a politice rozuměl. Ale ať tak, či onak, volič a jeho postoj je klíč ke všemu. Bez něj se nedá zlepšit nic, když jdou věci špatným směrem. Já se ovšem vzdávat nehodlám!

  4. Kdysi jsem byl přesvědčen, že všechny mozky v zásadě fungují stejně. Že pokud se rozchází v názorech, mohou za to rozdílné vstupy. A to je možné napravit v diskusi. Od začátku téhle doby jsem vypustil na veřejnost hodně stanovisek. Myslím, že ani jedno není takové, že by mu čas nedal za pravdu. Mě osobně by takový jev určitě zaujal. Obzvláště, kdybych měl každodenní zkušenost s profesionálními tlachaly. Nemám chuť stavět se s nimi do jedné řady při předvolebním klání. Na tuhle opičárnu prostě nemám náturu. Navíc jsem zjistil, že pro psychopaty bych byl noční můra. A jejich oběti? Ty by se na mne vykašlaly při první konfrontaci. Už jsem to zažil. Představovat lidem nějakou koncepci? Když vím, že nečekají nikoho menšího, než Arabelu s prstenem?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here