Mezinárodní měnový fond pošle na Ukrajinu další peníze

330
na_ukrajinu
Foto: Ukraine government

Mezinárodní měnový fond [MMF] v příštích týdnech zřejmě schválí Ukrajině další úvěr. Po říjnovém úvěru ve výši 1,3 miliardy dolarů [cca 29 mld. Kč] nyní na Ukrajinu nejspíš pošle dalších 15,6 miliardy dolarů [cca 344 mld. Kč].

Po Spojených státech, Evropské komisi, zemích EU a Evropské investiční bance [EIB] se tak i MMF stává významným přispěvovatelem na chod v zemi, která se potýká s ruskou vojenskou agresí. MMF kvůli možnosti financování Ukrajiny změnil svá pravidla, která mu dosud neumožňovala poskytovat úvěry zemím s vysokou pravděpodobností, že mu půjčené peníze nesplatí.

„Ruská invaze na Ukrajinu má i nadále ničivý dopad na ekonomiku. Nový program byl navržen v souladu s novou politikou fondu týkající se poskytování úvěrů za mimořádně vysoké nejistoty,“ uvedl v prohlášení Gavin Gray, jenž má v MMF na starosti Ukrajinu.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Zároveň dodal, že za úvěr pro Ukrajinu se finančně zaručí skupina zemí G7, země EU a soukromí dárci. Čtyřleté úvěrové financování musí ještě schválit vrcholné vedení MMF. A očekává se, že ho schválí. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v reakci na to řekl, že peníze zemi pomohou „financovat všechny kritické výdaje a zajistit makroekonomickou stabilitu“.

Další úvěr pro Ukrajinu vítají i USA

Poskytnutí úvěru Ukrajině přivítaly i Spojené státy americké, které patří k největším jejím podporovatelům. A dlouhodobě žádají, aby se na podpoře Ukrajiny více podílely i ostatní západní země. Přičemž stále platí, že USA jsou největším akcionářem MMF.

„Ambiciózní program MMF s vhodnými podmínkami je klíčový pro podporu reformního úsilí Ukrajiny, včetně posílení správného řízení země a řešení korupčních rizik. Zajišťuje i potřebnou finanční pomoc,“ uvedla v tiskové zprávě americká ministryně financí Janet Yellenová.

Financování Ukrajiny bude pokračovat i v příštím roce

Podle Graye, který před Ukrajinou sloužil v letech 2018 až 2020 za MMF například v Iráku, je hlavním cílem úvěrování Ukrajiny udržení její ekonomické a finanční stability. Zároveň i její podpora, jak uvedl, na cestě do Evropské unie v poválečném období.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service letos v únoru zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň hlouběji do spekulativního pásma Ca. Čímž se Ukrajina dostala jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti kreditního selhání.

Výhled ratingu agentura změnila na stabilní z negativního. Důvodem zhoršení ratingu jsou dopady války s Ruskem, které pravděpodobně přinesou dlouhodobé problémy pro ukrajinskou ekonomiku a veřejné finance.

Již loni v březnu agentura Moody’s, ale i Fitch snížila rating úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů. To značí, že Rusko se stalo takzvaně „neinvestovatelné“. To podle agentur proto, že sankce Západu zpochybnily schopnost Ruska splácet dluhy. Avšak i známka Ukrajiny se nyní nachází jen jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti selhání.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

K významným finančním podporovatelům Ukrajiny na jejím i svém území v rámci svých možností patří i Česká republika. Její pomoc přitom nespočívá jen ve finančních injekcích, ale zejména dodávkách vojenského materiálu. Na profinancování této pomoci čerpá Česká republika finanční dary od Spojených států. Ty jí poskytly peníze již ve dvou finančních darech.

–ČTK/DNA–

Aktualizace: Washington 31. března – MMF schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15,6 miliardy dolarů  [cca 337 mld. Kč]. MMF to oznámil v tiskové zprávě. Program je podle fondu součástí širšího balíku mezinárodní podpory v hodnotě 115 miliard dolarů, který má Ukrajině čelící ruské invazi pomoci pokrýt naléhavé finanční potřeby.

2 KOMENTÁŘE

  1. Já osobně z nešťastné Ukrajiny nemám dobrý pocit. Protože jedním z přímých účastníků konfliktu je Rusko, získal tento konflikt globální rozměr. A proto konec konfliktu bude globálním mírem, tedy mírem s globálními zájmy. Tak tomu v dějinách bylo vždy. A v těchto případech právo těch slabších kolikrát stojí až v druhé řadě. Nakonec proto se dělá politika s velkým P, aby nemusely mluvit zbraně. A když ano, tak jen jako poslední z posledních možností. Jinými slovy, mír, když zbraně umlknou, si vždy někdo odskáče.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here