Finsko se stalo 31. členem Severoatlantické aliance

348
Finsko
Foto: NATO

Dosud neutrální Finsko se dnes [4.4.] oficiálně stalo 31. členskou zemí Severoatlantické aliance [NATO]. Země o vstup požádala před necelým rokem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přijetí se Finsko dočkalo shodou okolností v den 74. výročí vzniku NATO. Šéf americké diplomacie Antony Blinken dnes v Bruselu převzal přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem. Čímž pro severskou zemi oficiálně skončil přijímací proces. Před centrálou aliance poté zavlála modrobílá finská vlajka [viz foto, pozn. red.].

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že finské členství posílí obranyschopnost aliance. Zároveň zvýší bezpečnost země, které má s Ruskem přes 1 300 kilometrů společné hranice. Ruský prezident Vladimir Putin tak podle něj dosáhl invazí na Ukrajinu pravého opaku toho, co zamýšlel. Aliance se rozšířila, přestože přesně tomu chtěl zabránit.

Na rusko-finské hranici je mrtvo. Vlaky už cestující nevozí

Západní představitelé poblahopřáli Finsku a potvrdili, že nyní budou usilovat o rychlé přijetí Švédska. To o vstup požádalo společně s Finskem. K výzvě vůči Ankaře a Budapešti, aby bezodkladně ratifikovaly vstup Švédska, se dnes znovu připojil i ministr Blinken.

Finský prezident Sauli Niinistö uvedl, že jeho země bude pokračovat v úsilí o co nejrychlejší připojení Švédska k NATO. O plné podpoře Švédsko ujistil i německý kancléř Olaf Scholz. Také britský premiér Rishi Sunak apeloval na „všechny členy“ Severoatlantické aliance, aby přijetí Švédska schválili.

Reakce Ukrajiny, Ruska i Joe Bidena

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Finsku ke vstupu do NATO pogratuloval. Členství v Severoatlantické alianci, o něž usiluje i Kyjev, je podle něj jedinou zárukou bezpečí v této části Evropy.

Vstup Finska do NATO uvítal americký prezident Joe Biden. Putin se podle něj spletl, když si myslel, že zahájením brutální a agresivní války proti Ukrajině Evropu a NATO rozdělí.

„Mýlil se. Dnes jsme jednotnější než kdykoli předtím,“ prohlásil Biden a dodal, že se těší na přijetí Švédska.

První kandidáti na prezidenta USA: Kdo vystřídá Joe Bidena?

Moskva uvedla, že na dnešní rozšíření obranné aliance odpoví v pravou chvíli a beze spěchu. Západ se podle něj hluboce mýlí, když si myslí, že Moskva na krok nijak nezareaguje.

„Nezávodíme s lokomotivou NATO, nepotřebujeme to. Ve správný čas a v tichosti vyjevíme naši odpověď,“ uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Finsko vstoupilo do NATO nejrychleji v historii

Aliance se naposledy rozšiřovala před třemi lety, když do ní vstoupila Severní Makedonie. Přijetí Finska ale bylo nejrychlejší v novodobé historii NATO. Finsko a Švédsko podaly přihlášku do NATO loni 18. května. Členské země s výjimkou Turecka to uvítaly. Obě severské země byly formálně přizvány do aliance na madridském summitu 30. června. To umožnila jejich dohoda s Tureckem. Jejich vstup odsouhlasila koncem srpna i česká Sněmovna.

Turecko a Maďarsko ale zůstávaly dlouho posledními členy NATO, které přistoupení dvou skandinávských států nedaly zelenou. Důvody byly u každé země jiné. Švédsko podle Ankary stále dostatečně neplní turecké požadavky obsažené v memorandu z loňského června ohledně financování teroristických organizací, propagandy či náboru členů teroristických organizací na území Švédska. Za teroristické organizace Ankara označuje Stranu kurdských pracujících [PKK]. Dále tak označuje kurdské milice YPG či stoupence duchovního Fethullaha Gülena. Ankara Švédsku dále vyčítá, že umožňuje protesty proti islámu a pálení posvátné knihy Korán. Což Turecko považuje za šíření nenávisti.

Maďarsko schválení oddalovalo podle pozorovatelů kvůli tomu, aby mu Evropská komise uvolnila peníze z evropských fondů, které mu zadržuje. To kvůli obavám, že porušuje demokratická práva a potýká se s korupcí.

Maďarsko překvapilo návrhem na spolupráci s Íránem

Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k Severoatlantické alianci 27. března. Proti bylo šest poslanců. Pro jich hlasovalo 182 a nikdo se nezdržel. Nadále zůstává podle tiskových agentur nejasné, kdy maďarští poslanci budou hlasovat o ratifikaci švédského vstupu do NATO. Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO 30. března hlasy všech 276 poslanců, kteří se hlasování zúčastnili.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Je zvláštní že premiéra Finska, která zrealizoval vstup do NATO, prohrála výrazně volby, skončila třetí. Rusko zachovava stoičky klid, budoucnost je nejistá, jak říkají latinici.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here