První kandidáti na prezidenta USA: Kdo vystřídá Joe Bidena?

1388
kandidati
Ilustrace: Pixabay.com

Prezidentská kampaň se blíží, Donald Trump svůj zájem už ohlásil, ale jsou tu i další republikánští kandidáti. Například bývalá guvernérka za stát Jižní Karolina Nikky Haley nebo bývalý guvernér za stát Arkansas Asa Hutchinson.

Americký server ABCnews v článku “Who is running for president in 2024 and who may run” představil seznam prezidentských kandidátů, kteří se budou o funkci v roce 2024 ucházet, ale i jména možných uchazečů, kteří zatím svůj zájem oficiálně neprojevili. Třeba jako prezident Joe Biden.

Republikán Donald Trump [76] formálně oznámil kandidaturu 15. listopadu po volbách v polovičním termínu, které se republikánům příliš nevydařily.

„Návrat Ameriky začíná,“ uvedl, když její stav popsal jako „v úpadku“ a označil svá léta v úřadu jako „zlatý věk“.

Steve Laffey, republikán, oznámil kandidaturu 2. února. Laffey je bývalý starosta Cranstonu na Rhode Islandu.

„Naše země si na rány místo důkladného ošetření lepila náplasti. A nějak jsme to přežili,“ uvedl a dodal: „Poprvé za život mé generace se musíme problémům postavit čelem.“

Podle amerického listu ABCnews má Laffey do Oválné pracovny daleko.

„Je poměrně neznámý a postrádá politickou zkušenost, a to jak na úrovni státu, tak i celé země,“ vysvětluje list.

Republikánka Nikky Haleyová a další kandidáti

Republikánka Nikky Haleyová [51] oznámila svůj úmysl kandidovat 14. února. Haleyová zastávala post amerického vyslance ve Spojených národech jako součást Trumpovy administrativy. Haleyová je dcerou přistěhovalců z Jihovýchodní Asie a zdůrazňuje svoji vděčnost Americe.

„Máma mi říkávala, že mým úkolem není hledat rozdíly, ale to, co máme společného. A rodiče byli vždy šťastní, že zde mohou žít. […] Republikáni ztratili podporu už v sedmi z osmi prezidentských kampaní. Je čas, aby se iniciativy chopila nová generace,“ uvedla.

Republikán Vivek Ramaswamy je sedmatřicetiletý multimilionář, který založil velkou biotechnologickou společnost. Svoji kandidaturu oznámil 21. února.

„Nalézáme se uprostřed národní krize identity, kdy jsme dlouho zdůrazňovali naši rozdílnost a zapomněli jsme, že jsme všichni Američané, že všichni sdílíme stejné ideály, které náš národ razí už 250 let,“ uvedl Ramaswamy.

Na dotaz, co vzkáže svým voličům, řekl: „Musíme postavit Ameriku do každé sféry našeho života.“

A to včetně imigrační politiky, kterou označil za „národní rakovinu.“ Ve svém vyjádření na Twitteru dodal: „Stále jsme zajedno ohledně našich základních principů, nebo alespoň většina z nás. Ale cílem vládnoucí strany je přesvědčit nás, že jsme rozděleni.“

Republikán Perry Johnson je pětasedmdesátiletý podnikatel z Michiganu. Ačkoliv nemá zkušenosti z voleného úřadu, těší se letité praxi z podnikání. V roce 2022 kandidoval na funkci guvernéra, ale neuspěl.

Republikán Asa Hutchinson

Republikán Asa Hutchinson [72] oznámil svoji kandidaturu 2. dubna. Oficiálně ji ale zahájí ve svém domovském státě v průběhu dubna.

„Pustím se do boje a řeknu proč. Za šest měsíců jsem projel celou zemi a slyšel jsem, co si lidé o jejím vedení povídají. Jsem přesvědčen, že lidé chtějí vůdce, který osloví to nejlepší, co Amerika má,“ slibuje.

Ke kandidatuře Donalda Trumpa se vyjádřil velmi skepticky. Nedefinoval se ale jako „anti-Trump.“

„Když to tak říkám, chci oslovit voliče Trumpa, chci mluvit za celou stranu a říci, že to je vedení, které chci poskytnout. Myslím si, že potřebujeme silnou Ameriku. Musí se snížit výdaje na federální úrovni a zvýšit bezpečnost na hranicích. To jsou hodnoty, které zastávám,“ uvedl Hutchinson.

Kandidáti z táboru demokratů

Demokratka Marianne Williamsonová [70] oznamuje svoji kandidaturu dnes [4.4.]. Přímo vyzývá současného prezidenta Joe Bidena. Williamsonová je úspěšnou spisovatelkou a kandidovala již v roce 2020 na pacifistické a progresivní platformě.

Williamsonová zastává názor, že se zahraniční konflikty musí řešit bez vojenského zásahu. Preferuje progresivní platformy jako například „Medicare for All“ a minimální mzdu ve výši 15 dolarů.

Biden navrhuje zvýšení daní kvůli programu Medicare

„Jsme zde, protože všichni máme na srdci zájmy této země. A obáváme se o ni. Naším úkolem je vytvořit spravedlnost a lásku, která je všemocná a překoná nenávist, nespravedlnost a strach,“ uvedla.

A jak si stojí prezident Joe Biden? Biden [80] opakovaně tvrdí, že se boje o znovuzvolení v roce 2024 zúčastní. Pokud mu to zdravotní stav dovolí. Demokratická strana to však ještě oficiálně neoznámila.

„Od počátku bylo mým záměrem znovu kandidovat. Ale musíme toho ještě před vypršením mého mandátu tolik dokončit a teprve potom kampaň odstartuji.“

Bidena nemůže od kandidatury odradit ani to, že by opět kandidoval proti Trumpovi.

Další možní kandidáti a jeden odpadlík

Seznam potenciálních uchazečů o post budoucího prezidenta USA je ale mnohem delší. Je na něm guvernér z Hampshiru Chris Sununu, senátor z Jižní Karoliny Tim Scott a bývalý státní sekretář Mike Pompeo. Dále i floridský guvernér Ron DeSantis.

DeSantis uvedl, že se zatím soustředí na svůj guvernérský úřad na Floridě. Do něj byl v listopadu znovuzvolen jasnou většinou. Úmysl kandidovat oznámí zřejmě až po skončení legislativního procesu na konci léta.

A jsou tu i odpadlí kandidáti. Možný kandidát, marylandský guvernér za republikány Larry Hogan, kandidaturu odmítl. Řekl, že se „nehodlá stát součástí hromadné autohavárie, jež pomůže ke kandidatuře pana Trumpa”.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here