Roman Heide je nový generální ředitel Třineckých železáren

3561
Roman Heide [vlevo] převzal symbolický klíč podniku od Jana Czudka. / Foto: Třinecké železárny

Třinecké železárny mění vrcholné vedení. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem se stal Roman Heide. Nahrazuje Jana Czudka. Ten po jedenáctiletém působení ve funkci odchází na vlastní žádost.

Jan Czudek pracoval v huti s krátkou přestávkou čtyřicet let. Z nich posledních třiadvacet let strávil v představenstvu. Firmu ale zcela neopouští. Nadále bude působit v dozorčích radách některých dceřiných společností a v institucích spojených s činností největšího výrobce oceli v České republice. Jako jsou Ocelářská unie, Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

„Očekávám, že vstupuji do profesionálního prostředí, kde budu platným členem, a využiji veškeré praktické zkušenosti, které jsem doposud nabyl,“ uvedl ke svému novému postu Roman Heide.

Třinecké železárny se spolu se společností Moravia Steel a desítkami dceřiných společností řadí k významným průmyslovým uskupením ve střední Evropě. Tradice výroby sahá až do roku 1839. Produkty nyní podnik vyváží do více než šedesáti zemí všech světadílů.

Firma reaguje na nové podmínky

Vedení firmy uvedlo, že Roman Heide nastupuje v době počínající transformace hutnictví. Což potvrdil i on sám.

„Stojíme na prahu velkých změn, čekají nás nemalé investice a další modernizace provozu. Máme před sebou složité období, kdy byl v Evropě zaveden pojem ‚zelená ocel‘. A bude jen na nás, jak se s novými ekologickými požadavky vypořádáme,“ řekl.

V souvislosti s připravovanou transformací hutě s cílem snížení uhlíkové stopy zahájí práce na projektu Železorudné briketační linky s celkovými plánovanými náklady ve výši 950 milionů korun. Linka umožní vyrábět část vsázky do vysokých pecí studenou cestou bez vzniku emisí CO2.

Třinecké železárny letos oznámily investice i do zlepšení vlastností produktů, ekologie a zvýšení míry recyklace hutních plynů. Do provozu letos uvedou novou frézovací linku na výrobu žebrových podkladnic. Novinka je i kotoučová razička kolejnic za 43 milionů korun. Ekologický přínos bude mít letos realizovaná rekonstrukce látkového filtru na aglomeraci ve výši 30 milionů korun

Jan Czudek popřál novému generálnímu řediteli v jeho náročné roli mnoho sil.

„Bude to nelehký úkol, ale věřím, že ve spolupráci s ostatními kolegy jeho realizace dospěje do zdárného konce, potažmo začátku nové éry v hutním průmyslu. Stejně tak, jak se třinecké fabrice podařilo právě díky našim lidem zvládnout řadu náročných výzev i v minulosti,“ uvedl.

Kdo je Ing. Roman Heide Ph.D., MBA

Nový předseda představenstva a generální ředitel Roman Heide absolvoval magisterské a postgraduální studium oboru materiálové inženýrství na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství VŠB–TUO. Sedmačtyřicetiletý Roman Heide působil v manažerských pozicích ve společnostech Pilsen STEEL, Vítkovice Heavy Machinery, Scheffield Forgemaster.

Do podniku přichází z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ŠMT a.s., jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců strojů určených k obrábění kovových, nekovových a kompozitních materiálů všech geometrických tvarů a rozměrů. Mezi hlavní aktivity společnosti patří výroba horizontálních vyvrtávaček, horizontálních soustruhů a jejich příslušenství a provádění generálních oprav strojů i další související servisní činnosti.

Roman Heide je ženatý a má tři děti. Ve volném čase se věnuje turistice, lyžování, jízdě na kole, četbě a rodině.

–RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Třinecke železárny relikt kuponove privatizace a, minulosti naší průmyslové revoluce se bude obtížné vyrovnávat s C politikou EU. Kolejnice, lana, dráty jsou potrebne, tato výroba ničí dlouhodobě životní prostředí. Úspěchy finanční, hokej a špatný fotbal to jsouTZ. Přeji zdařilé úspěchy a modernizujici prestavbu.

  2. Člověk nijak spjatý s TŽ, navíc bez znalostí fungování tak velkého hutního podniku. Čili můžeme s úspěchem pochybovat o někom, kdo ví, co dělá. Nikde dlouho nevydržel, takže za ním není žádný velký projekt, žádný velký výsledek. Je to něčí koště, které bude dělat špinavou práci za někoho jiného s tučným odstupným. Jako by v TŽ nebylo dost jiných, s dlouhodobou praxí. No není, protože každý z TŽ by nedopustil to, co se chystá tenhle jedinec udělat. Možná to je potřeba udělat a neohlížet se na nikoho ze zdejších lidí, ale právě začíná konec TŽ tak, jak ho mnozí znali. Sbohem, Werku, 200 let existence možná vůbec neoslavíš.

  3. Byl jsem s ním v pracovním kontaktu v Pilsen Steel, pokud nerozhodoval v té době generální ředitel společnosti Martin Novák, Heideho rozhodnutí bývalá nedotažená a vcelku neprofesioiální,nebyl tzv. firemní tahoun!, vzal brzy nohy na ramena jelikož v roce 2020 to poslal ke dnu ruský orligarcha Šamis, přítel Putina, v době velkých výsledků a výrobě zalomenýcj hřídelí spolu s výrobou kontejnerů na vyhořelé jaderné palivo, Česká vláda nechala padnout jeden z největších hutních podniků ve střední Evropě!! Hanba všem!!! , co se podíleli na zničení této vyhlášené s okřídleným šípem celosvětově známé ČESKÉ firmy!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here